www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Normy pro včelaře
*Itálie na talíři
*Recepty italské kuchyně
*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Itálie - země tvaru boty
*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Třešně
*Mrkev
*Zázračná pampeliška
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Ladislav Štaidl: Od hudby
k podnikání

*Bufetové stoly přišly
ze Švédska

*Ovoce a zelenina ve
sklenici

*Bazalka - bylinka králů
*Olivy - perly kuchyně
*Mikrovlnné trouby
*Cola teče po celé planetě
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Zázračná pampeliška - léčivá od hlavy až
 k patě
První písemné zmínky o pampelišce pocházejí ze sedmého století z Číny. Podrobnější záznamy zanechal středověk, kdy mniši vyráběli z pampelišek víno. Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí.

pampelišky

Pampeliška je známá a uznávaná léčivka, což napovídá i její botanický název - smetánka lékařská. Čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Všechny části pampelišky se dají zužitkovat - to platí i pro léčebné využití. Kořen má žlučopudné a močopudné účinky. Je mírně projímavý a působí jako antirevmatikum a prostředek čistící játra. Používá se v době před květem.

zpracování pampelišek

Rostlina je bohatá na vitamíny A, C, D a betakaroteny, obsahuje také kysličník draselný, vápník a jedenapůlkrát více železa než špenát. Čistí organismus od jedu (včetně drog, nikotinu a alkoholu), pomáhá léčit kožní a ledvinové poruchy, podporuje krvetvorbu a stavbu kostí.

Čerstvé mladé listy podporují výměnu látkovou, užívají se při žlučových kamenech a snižují krevní tlak.

listy pampelišek

Pampeliška v kuchyni pro chuť i pro zdraví
Pampeliškový med
365 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citróny bez jadérek, 2 kg krystalového cukru

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr. Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání čistou (novou) vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.

pampeliška

Pampeliškový čaj
Čtvrt šálku čerstvých pampeliškových listů natrhaných na kousky přelijeme vroucí vodou a po 5 minutách scedíme. Popíjíme pro dobrou kondici.

Pampeliškové víno
2 litry pampeliškových květů (okvětních plátků), 2 litry vody, kůra z 1 pomeranče, 1 citrón, 1000 g cukru, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba

pampelišky

Okvětní plátky dáme do velikého polévaného hrnce a přelijeme vroucí vodou. Překryjeme čistým plátnem a necháme 3 dny stát. Občas promícháme. Vodu slijeme do jiného hrnce, přidáme nakrájenou kůru, cukr, zázvor, plátky vydrhnutého citrónu a vaříme 30 minut. Poté tekutinu slijeme a vychladíme, přidáme kvasnice namazané na chleba a necháme 2 dny stát. Přefiltrujeme (nejlépe do soudku) a zazátkujeme. Po dvou měsících zrání stočíme víno do lahví a uzavřeme korkem.

Pampeliška v kosmetice
Pampeliškový ocet
Používá se ho k oplachování vlasů po umytí nebo do koupele jako tonikum a čistič. Pro bohatství minerálů pomáhá na suchou pokožku hlavy na mastné vlasy.

zpracování pampelišek

Do láhve s vinným octem vložíme 15 pampeliškových listů a 4 květy. Zazátkujeme láhev a postavíme ji na 10 dnů na slunné místo. Denně protřepáváme. Potom ocet přecedíme, staré pampelišky nahradíme novými a proces opakujeme. Nakonec po důkladném protřepání ocet přefiltrujeme, vlijeme zpět do láhve a přidáme pár čerstvých listů.

Pampeliškové jarní tonikum
Máte nečistou mastnou pleť a zvykli jste si ji napařovat? Pak vám přijdou vhod pampeliškové listy - dejte je buď do napařovací lázně, nebo přímo na pleť. Čistou gázu nebo plátno namočte do horkého odvaru a přiložte na obličej.

pampelišky

Pampeliškový balzám
Tento balzám tiší spálenou pokožku po přehnaném slunění a zklidňuje horkem podrážděnou pleť. Pampeliškové listy a květy spařte vroucí vodou - na 2 šálky pampelišek 4 šálky vody. Přidejte 10 dutých stonků a nechte 10 minut luhovat. Pak tekutinu řádně protřepejte, přefiltrujte nebo přeceďte, dejte vychladit a naplňte do lahvičky s rozprašovačem. Aplikujte na podrážděnou pleť, dokud se nezklidní.

pampelišky

Pampeliška na zahradě
Zahradní hnojivo
Pro velký obsah minerálů (mj. mědi, vápníku a potaše) je pampeliška skvěle přírodní zahradní hnojivo. Zejména měď je důležitým stavebním prvkem úrodné půdy. Bylinka ji "vysává" svým kořenovým systémem (až 1 m dlouhým) do listů. Pampeliška má navíc schopnost vylučovat etylén, takže je vítaným rostlinným společníkem, který urychluje zrání okolních plodin. Rýčem uvolněte z půdy celé sazenice pampelišek včetně kořenů. Na hromádce je ostrým rýčem nasekejte na kousky, vsypte do kbelíku, přelijte vroucí vodou a nechte přes noc stát. Ráno scezenou vodu použijte jako výživnou zálivku na záhony, spařené listy vyklopte na kompost.
jm


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2004 1/2004

Zákaznický magazín 4/2003 4/2003