SEZÓNA: Tuzemské třešně jsou v prodeji od května do konce července. Višně dozrávají později, koncem června až začátkem srpna.
NÁKUP: Dbáme na to, aby třešně byly zdravé, neotlačené a nepopraskané, nečervivé a nepřezrálé. Višně jsou odolnější, nikdy je však nekupujeme pomačkané a proleželé. Plody bez stopky mají poloviční trvanlivost.
UCHOVÁNÍ: Po přebrání rychle zpracujeme nebo sníme, jelikož skladovatelnost je velmi omezená. V chladničce je neuchováváme blízko aromatických potravin, protože přebírají cizí pachy.
POUŽITÍ V KUCHYNI: Nejchutnější jsou čerstvé - nelze jich však sníst mnoho. Hodí se na přípravu moštů, džemů, kompotů a na likéry i destiláty. Připravujeme z nich bublaniny, ovocné dorty, šťávy a sirupy. Velmi oblíbené je rovněž domácí višňové víno.