Olivovník se začal pěstovat před více než šesti tisíci lety na Blízkém východě. Pro Řeky olivy dnes představují míru majetku - jednotlivé stromy jsou registrovány jako u nás nemovitosti. I větvička z olivovníku je stále symbolem míru, plodnosti, očištění
a vítězství nad zlem. Věnce z ní uvité nosili vítězové olympijských her i vojevůdci.
Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů - zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky tak podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Ačkoliv jsou olivy velice mastné, podporují hubnutí. Posilují imunitní systém, srdce, chrání žlázy produkující hormony a mírní zánětlivé bolesti. Zastavují předčasné stárnutí a omlazují.
Existují dva druhy oliv - černé a zelené, přičemž černé olivy jsou skutečně dozrálé zelené olivy patřičného druhu. Doba sklizně přichází obvykle se začátkem listopadu. Existuje mnoho způsobů sběru oliv - od ručního, přes shazování oliv ze stromů, až po mechanickou sklizeň. Plody se však musí před konzumací upravit, neboť syrové jsou hořké a trpké. Nakládají se buď do solného roztoku nebo se prosolí a marinují v olivovém oleji. Další možností je lisování velmi žádaného olivového oleje - vypeckované plody olivy se drtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Ta je pak v odstředivce rozdělena na vodu s příměsí dalších látek a na olej.
Olivy se používají hlavně ve studené kuchyni - jako součást salátů, ozdoba jednohubek i studených mís. V teplé kuchyni se pak hodí zejména k drůbeži nebo dušeným masům. Rozmixované s olejem se používají k dochucování pokrmů, do omáček, ale v této formě je můžeme použít i jako pomazánku na chleba.
Olivový olej
Olivový olej obsahuje asi 200 různých látek, které velmi příznivě působí na lidský organismus. Nejdůležitější z těchto látek jsou fenoly, které se umí vázat na cholesterol v krvi a neutralizovat jeho negativní důsledky na lidské zdraví. Spolu s jinými látkami fenoly také upravují vysoký krevní tlak. Olivový olej je rovněž velmi vhodný jako doplněk léčby při cukrovce nebo i její prevence. Současně je užitečný pro zdravé i nemocné, jelikož obsažené antioxidační látky chrání organismus proti volným radikálům. Navíc pomáhá v léčbě žaludečních a jaterních problémů, podporuje produkci žluči v játrech a žlučníku a usnadňuje trávení.
Důležité je ovšem konzumovat olivový olej zasyrova - na salát, do uvařené zeleninové polévky, na těstoviny, do čočky, na grilované maso nebo ryby. Nebojme se ho použít však i na smažení, jelikož se rozkládá až při 270°C, zatímco rostlinné oleje již při 200°C.
Jak poznat kvalitní olivový olej?
Abychom si mohli vybrat mezi velkým množstvím olivových olejů, které náš trh nabízí, potřebujeme znát alespoň základní informace. Jelikož označení nebývá většinou v českém jazyce, uveďme si, co který název znamená:
Olio extravergine di oliva = výběrový panenský olivový olej
Jedná se o olej z prvního tlačení oliv a je tedy ze všech nejzdravější. Jeho obsah kyseliny olejové nesmí přesahovat 1%. Neprochází žádným fyzickým ani chemickým procesem a má záruku výborných organických kvalit. Jen takový olej smí používat název extravergine.
Olio di oliva vergine = panenský olivový olej
Je získán z oliv pouhým přímým mechanickým nebo fyzickým vytláčením a lisováním, bez využití jiných technologií nebo chemických ředidel. Obsah kyseliny olejové nesmí přesáhnout 2%.
Olio di oliva = olivový olej
Je získán při druhém a třetím lisování oliv. Zbytky oliv po prvním tlačení (rozemleté na kaši) se smíchají s chemickými ředidly, aby se vytlačil další olej a olivy byly maximálně využity.
Olio di sansa di oliva = olivový olej "bez oliv"
Tento olej se získává z posledního tlačení - z vylisovaných olivových slupek a pecek.
Rady, tipy, triky
Pro lepší zažívání: Polévková lžíce oleje užívaná každé ráno na lačný žaludek podporuje činnost střev a pomáhá při gastritidě, podráždění žaludku, nadýmání a pálení žáhy.
Jako projímadlo: Při akutní zácpě užívejte ráno na lačný žaludek 1 polévkovou lžíci olivového oleje smíchaného s citrónovou šťávou.
Při onemocnění uší: Při bolestech v uchu namočte vatový tampon do olivového oleje a přidejte 5 kapek levandulové esence. Tampon zasuňte do zvukovodu a vyčkejte, až bolest ustoupí.
Proti padání vlasů: Masírujte pokožku hlavy olivovým olejem každý večer po dobu jednoho týdne. Přes noc jej nechte působit a hlavu si umyjte až ráno.
Při suché pokožce: Olivový olej zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Naneste jej každý den přímo na suché partie a jemně jej vmasírujte.
Při otravě: V případě otravy organizmu lze olivovým olejem vyvolat zvracení. Naplňte sklenici do poloviny vlažnou vodou, doplňte olejem a vypijte.
Olivové recepty
Kuře na olivách
4 kuřecí stehna, olivový olej, česnek, 1,5 dl bílého vína, 1,5 dl kuřecího vývaru, 1 cuketa, černé a zelené olivy, petrželová nať, mletý pepř
Opepřená kuřecí stehna opečeme na rozpáleném oleji. Do výpeku přidáme česnek, víno, vývar, sůl a pepř. Krátce povaříme a přidáme na kostky nakrájenou cuketu. Maso vložíme zpět do směsi, přidáme olivy a krátce podusíme. Podáváme s rýží.
Řecký salát
2 rajčata, 5 lžic oliv, 2 lžíce olivového oleje, 2 červené papriky, 2 zelené papriky, 2 žluté papriky, 1 salátová, balkánský sýr, ocet balsamico
Nakrájíme papriky, okurku, rajčata a balkánský sýr na menší kostičky. Přidáme na kolečka nakrájené černé olivy, zakapeme balsamicovým octem a olivovým olejem. Vše důkladně promícháme a podáváme.
Omáčka z oliv a oček
10 černých oliv bez pecek, 4 očka (bez páteře), 1 lžíce octa, 1/2 sklenky olivového oleje, trochu soli
Veškeré suroviny dáme do mixeru a mixujeme, až vznikne jemná kaše. Podáváme k masovým pečením.
jm
|