www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Normy pro včelaře
*Itálie na talíři
*Recepty italské kuchyně
*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Itálie - země tvaru boty
*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Třešně
*Mrkev
*Zázračná pampeliška
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Ladislav Štaidl: Od hudby
k podnikání

*Bufetové stoly přišly
ze Švédska

*Ovoce a zelenina ve
sklenici

*Bazalka - bylinka králů
*Olivy - perly kuchyně
*Mikrovlnné trouby
*Cola teče po celé planetě
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Olivy - perly kuchyně
Olivovník se začal pěstovat před více než šesti tisíci lety na Blízkém východě. Pro Řeky olivy dnes představují míru majetku - jednotlivé stromy jsou registrovány jako u nás nemovitosti. I větvička z olivovníku je stále symbolem míru, plodnosti, očištění a vítězství nad zlem. Věnce z ní uvité nosili vítězové olympijských her i vojevůdci.

olivy

Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů - zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky tak podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Ačkoliv jsou olivy velice mastné, podporují hubnutí. Posilují imunitní systém, srdce, chrání žlázy produkující hormony a mírní zánětlivé bolesti. Zastavují předčasné stárnutí a omlazují.

Existují dva druhy oliv - černé a zelené, přičemž černé olivy jsou skutečně dozrálé zelené olivy patřičného druhu. Doba sklizně přichází obvykle se začátkem listopadu. Existuje mnoho způsobů sběru oliv - od ručního, přes shazování oliv ze stromů, až po mechanickou sklizeň. Plody se však musí před konzumací upravit, neboť syrové jsou hořké a trpké. Nakládají se buď do solného roztoku nebo se prosolí a marinují v olivovém oleji. Další možností je lisování velmi žádaného olivového oleje - vypeckované plody olivy se drtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Ta je pak v odstředivce rozdělena na vodu s příměsí dalších látek a na olej.

Olivy se používají hlavně ve studené kuchyni - jako součást salátů, ozdoba jednohubek i studených mís. V teplé kuchyni se pak hodí zejména k drůbeži nebo dušeným masům. Rozmixované s olejem se používají k dochucování pokrmů, do omáček, ale v této formě je můžeme použít i jako pomazánku na chleba.

olivy

Olivový olej
Olivový olej obsahuje asi 200 různých látek, které velmi příznivě působí na lidský organismus. Nejdůležitější z těchto látek jsou fenoly, které se umí vázat na cholesterol v krvi a neutralizovat jeho negativní důsledky na lidské zdraví. Spolu s jinými látkami fenoly také upravují vysoký krevní tlak. Olivový olej je rovněž velmi vhodný jako doplněk léčby při cukrovce nebo i její prevence. Současně je užitečný pro zdravé i nemocné, jelikož obsažené antioxidační látky chrání organismus proti volným radikálům. Navíc pomáhá v léčbě žaludečních a jaterních problémů, podporuje produkci žluči v játrech a žlučníku a usnadňuje trávení.

olivy

Důležité je ovšem konzumovat olivový olej zasyrova - na salát, do uvařené zeleninové polévky, na těstoviny, do čočky, na grilované maso nebo ryby. Nebojme se ho použít však i na smažení, jelikož se rozkládá až při 270°C, zatímco rostlinné oleje již při 200°C.

Jak poznat kvalitní olivový olej?
Abychom si mohli vybrat mezi velkým množstvím olivových olejů, které náš trh nabízí, potřebujeme znát alespoň základní informace. Jelikož označení nebývá většinou v českém jazyce, uveďme si, co který název znamená:

  • Olio extravergine di oliva = výběrový panenský olivový olej
    Jedná se o olej z prvního tlačení oliv a je tedy ze všech nejzdravější. Jeho obsah kyseliny olejové nesmí přesahovat 1%. Neprochází žádným fyzickým ani chemickým procesem a má záruku výborných organických kvalit. Jen takový olej smí používat název extravergine.

  • Olio di oliva vergine = panenský olivový olej
    Je získán z oliv pouhým přímým mechanickým nebo fyzickým vytláčením a lisováním, bez využití jiných technologií nebo chemických ředidel. Obsah kyseliny olejové nesmí přesáhnout 2%.

  • Olio di oliva = olivový olej
    Je získán při druhém a třetím lisování oliv. Zbytky oliv po prvním tlačení (rozemleté na kaši) se smíchají s chemickými ředidly, aby se vytlačil další olej a olivy byly maximálně využity.

  • Olio di sansa di oliva = olivový olej "bez oliv"
    Tento olej se získává z posledního tlačení - z vylisovaných olivových slupek a pecek.
  • olivy

    Rady, tipy, triky
  • Pro lepší zažívání: Polévková lžíce oleje užívaná každé ráno na lačný žaludek podporuje činnost střev a pomáhá při gastritidě, podráždění žaludku, nadýmání a pálení žáhy.

  • Jako projímadlo: Při akutní zácpě užívejte ráno na lačný žaludek 1 polévkovou lžíci olivového oleje smíchaného s citrónovou šťávou.

  • Při onemocnění uší: Při bolestech v uchu namočte vatový tampon do olivového oleje a přidejte 5 kapek levandulové esence. Tampon zasuňte do zvukovodu a vyčkejte, až bolest ustoupí.

  • Proti padání vlasů: Masírujte pokožku hlavy olivovým olejem každý večer po dobu jednoho týdne. Přes noc jej nechte působit a hlavu si umyjte až ráno.

  • Při suché pokožce: Olivový olej zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Naneste jej každý den přímo na suché partie a jemně jej vmasírujte.

  • Při otravě: V případě otravy organizmu lze olivovým olejem vyvolat zvracení. Naplňte sklenici do poloviny vlažnou vodou, doplňte olejem a vypijte.
  • Olivové recepty
    Kuře na olivách
    4 kuřecí stehna, olivový olej, česnek, 1,5 dl bílého vína, 1,5 dl kuřecího vývaru, 1 cuketa, černé a zelené olivy, petrželová nať, mletý pepř

    olivy

    Opepřená kuřecí stehna opečeme na rozpáleném oleji. Do výpeku přidáme česnek, víno, vývar, sůl a pepř. Krátce povaříme a přidáme na kostky nakrájenou cuketu. Maso vložíme zpět do směsi, přidáme olivy a krátce podusíme. Podáváme s rýží.

    Řecký salát
    2 rajčata, 5 lžic oliv, 2 lžíce olivového oleje, 2 červené papriky, 2 zelené papriky, 2 žluté papriky, 1 salátová, balkánský sýr, ocet balsamico

    olivy

    Nakrájíme papriky, okurku, rajčata a balkánský sýr na menší kostičky. Přidáme na kolečka nakrájené černé olivy, zakapeme balsamicovým octem a olivovým olejem. Vše důkladně promícháme a podáváme.

    Omáčka z oliv a oček
    10 černých oliv bez pecek, 4 očka (bez páteře), 1 lžíce octa, 1/2 sklenky olivového oleje, trochu soli

    Veškeré suroviny dáme do mixeru a mixujeme, až vznikne jemná kaše. Podáváme k masovým pečením.

    jm


    cara
    © 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
    Realizace DELEX s.r.o.

    Zákaznický magazín 2/2004

     Starší vydání
    Zákaznický magazín 1/2004 1/2004

    Zákaznický magazín 4/2003 4/2003