www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Normy pro včelaře
*Itálie na talíři
*Recepty italské kuchyně
*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Itálie - země tvaru boty
*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Třešně
*Mrkev
*Zázračná pampeliška
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Ladislav Štaidl: Od hudby
k podnikání

*Bufetové stoly přišly
ze Švédska

*Ovoce a zelenina ve
sklenici

*Bazalka - bylinka králů
*Olivy - perly kuchyně
*Mikrovlnné trouby
*Cola teče po celé planetě
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Recepty italské kuchyně
Předkrm z rýže
100 g vařené rýže, 50 g očištěných žampionů, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 2 dl bílého vína, sůl, 0,5 l kuřecího vývaru

předkrm z rýže

Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme rýži a chvíli opékáme - až začne rýže chytat zlatavou barvu. Rýži zalijeme bílým vínem a kuřecím vývarem a vaříme doměkka - důležité je, aby se nevyvařila veškerá voda. Takto kašovitou uvařenou rýži dochutíme solí a přidáme najemno nakrájené žampiony. Po promíchání okamžitě servírujeme, nejlépe s bílým dezertním vínem.

Salát s těstovinami
100 g vařených barevných těstovin, 1 lžíce octa balzamico, 1 lžíce olivového oleje, sůl, bazalka, 1 malá cibule, 6 rajčat, 1/2 salátové okurky, 30 g mozzarely

salát s těstovinami

Uvařené a prochladnuté těstoviny pokapeme balzámovým octem a olivovým olejem, osolíme a přidáme pokrájenou bazalku. Do takto připravených těstovin pokrájíme cibuli, pórek, rajčata, okurky a mozzarelu. Servírujeme buď jako doplněk k jídlům nebo jako předkrm.

Torteliny se šunkou
200 g barevných tortelin, 2 lžíce hladké mouky, 20 g másla, trocha soli, 50 g šunky, 4 lžíce olivového oleje

tortellini

Uvařené a vychladlé torteliny pokapeme olejem. Mezitím si připravíme bešamel z másla, mouky, vody a soli. Do něj dáme najemno pokrájenou šunku a necháme provařit. Poté přidáme torteliny a prohřejeme. Podáváme se sypaným parmazánem a čerstvou zeleninou.

Špagety s omáčkou z mořských plodů
220 g sušených špaget, 2 lžíce olivového oleje, 3 dl kuřecího vývaru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 malý květák rozebraný na růžičky, 2 mrkve pokrájené na tenká kolečka, 110 g zeleného hrášku, 4 lžíce másla, 220 g cukety pokrájené na kolečka, 350 g mražených krevet, 20 g nastrouhaného parmazánu, 1/2 lžičky mleté papriky, sůl a pepř

špagety s omáčkou z mořských plodů

V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Přidáme špagety a 1 lžíci olivového oleje a vaříme 8 až 10 minut. Špagety scedíme a vrátíme do hrnce. Zalijeme je zbytkem olivového oleje, zakryjeme pokličkou a udržujeme teplé. V kastrolu přivedeme k varu kuřecí vývar společně s citrónovou šťávou. Přidáme květák a mrkev a vaříme 4 minuty. Vyjmeme zeleninu a dáme stranou. Do pánve dáme hrachové lusky, vaříme 2 minuty a dáme k ostatní zelenině. V pánvi rozehřejeme polovinu másla a na něm osmažíme cuketu. Přidáme krevety a ještě chvíli smažíme. Přimícháme do směsi zeleninu a dobře prohřejeme. Osolíme, opepříme a vmícháme zbylé máslo. Špagety zalijeme omáčkou a dobře promícháme. Posypeme parmazánem, paprikou a ihned podáváme.

Polévka Minestrone
1 lžíce olivového oleje, 100 g nakrájené šunky, 2 nasekané cibule, 2 rozetřené stroužky česneku, 1 na kostičky pokrájený brambor, 1 pokrájená mrkev, 1 pokrájený pórek, 1/4 nastrouhané zelené hlávky zelí, 1 pokrájený řapík celeru, 450 g pokrájených rajčat, 200 g zelených fazolí, 6 dl kuřecího vývaru, bouquet garni (2 bobkové listy, 2 snítky rozmarýnu a 2 snítky tymiánu, vše svázané dohromady), sůl a pepř, nastrouhaný parmazánský sýr

polévka minestrone

Rozehřejeme ve velké pánvi olivový olej. Přidáme šunku, cibuli a česnek a vše smažíme asi 5 minut za neustálého míchání, dokud není cibule měkká a osmažená dozlatova. Přidáme připravené brambory, mrkev, celer, zelí a pórek a za častého míchání smažíme další 2 minuty. Na pánev přisypeme rajčata, fazole, horký vývar a směs promícháme. Necháme vařit dalších 15 - 20 minut. Odstraníme bouquet garni, osolíme, opepříme a podáváme s čerstvě nastrouhaným parmazánským sýrem.

Šunková pizza s cibulí a sýrem
Těsto: 7 g droždí, 1 lžička cukru, 2,5 dl vlažné vody, 350 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje

Omáčka: 2 lžíce olivového oleje, 250 g cibulí nakrájených na kolečka, 2 rozetřené stroužky česneku, 1 červená paprika nakrájená na plátky, 100 g šunky nakrájené na proužky, 100 g mozzarelly nakrájené na plátky, 2 lžíce nahrubo nasekaného rozmarýnu

šunková pizza

Těsto: Do odměrky dáme droždí a cukr, vše smícháme se 4 lžícemi vody. Necháme 15 minut stát, dokud kvásek nevzejde. Smícháme mouku se solí a uděláme uprostřed důlek. Přidáme olej, kvasnice a zbylou vodu. Dřevěnou lžící vymícháme hladké těsto. Těsto vyklopíme na pomoučenou podložku a hněteme, dokud nebude zcela vláčné. Dáme těsto zpět do mísy a přikryjeme potravinovou fólií potřenou olejem. Necháme asi 30 minut stát, dokud nevykyne na dvojnásobek. Těsto vyválíme, rukama vytáhneme a položíme na vymazaný plech.

Omáčka: V pánvi ohřejeme olej, přidáme česnek a cibuli. Osmažíme. Přidáme papriku a dál smažíme. Přikryjeme pánev a vaříme zeleninu za občasného míchání asi 10 minut. Omáčku rozprostřeme na těsto. Navrch přidáme šunku, mozzarellu a rozmarýn. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 25 minut.

Dort Tiramisu
300 g tmavé čokolády, 400 g sýra mascarpone (čerstvý smetanový měkký sýr), tuhá šlehačka z 1,5 dl plnotučné smetany, 4 dl vychlazené černé kávy s 50 g moučkového cukru, 6 lžic tmavého rumu nebo brandy, 36 (okolo 400 g) podlouhlých piškotů, kakao na posypání

tiramisu

Necháme nad vroucí vodou rozpustit čokoládu v misce a občas zamícháme. Počkáme, než čokoláda vychladne. Vmícháme ji poté do mascarpone a šlehačky. V druhé misce smícháme kávu a rum. Jemně namáčíme piškoty do směsi, aby vstřebaly kávu a rum, ale aby se nerozmočily. Na každý ze tří talířů položíme tři piškoty. Přelijeme je jednou vrstvou směsi mascarpone a čokolády. Na první tři přelité piškoty umístíme další tři a tyto přelijeme další vrstvou směsi mascarpone a čokolády, na tuto vrstvu pak položíme další tři piškoty. Necháme tiramisu alespoň 1 hodinu ztuhnout v lednici. Před podáváním ho posypeme kakaovým práškem.


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2004 1/2004

Zákaznický magazín 4/2003 4/2003