- Když v 17. století za doby 30leté války dorazili Švédové až ke Karlovu mostu, oslavovali svůj vojenský úspěch velkými hodokvasy právě u dlouhých stolů, které pak byly po nich pojmenovány.
- V roce 1929 nastala v českých zemích nábytkářská krize. Jediným dostupným se tak stal nábytek jedné nejmenované švédské firmy. Jejich proslulým stolům se od té doby začalo přezdívat švédské.
- Jelikož se bufetové stoly odpradávna nejčastěji používaly ve Skandinávii a zvláště potom ve Švédsku, jsou dodnes známé jako švédské.
Ano, zní to možná nejméně zajímavě, ale c je správně.
Bufety jsou v poslední době nejrozšířenějším způsobem nabídky snídaní zejména v hotelích, penziónech a jiných ubytovacích zařízeních, ať už v tuzemsku či zahraničí.
Stoly připravené nakrmit nás ráno nabízejí například nejrůznější pečivo - slané i sladké, máslo, džemy, vejce vařená i smažená, müsli i corn flakes, nejrůznější sýry, jogurty, uzeniny, ale i ovoce a zeleninu. Nechybějí konvice s mlékem, čajem a kávou a nám zbývá jediný úkol: na svůj talířek si nabrat potravinové variace podle momentální nálady a chuti.
Většinou zde nebývá cena za toto stravování nikterak vysoká, a proto se nám vyplatí najíst se "jak hrdlo ráčí". Větší bufety - přestože se jim říká samoobslužné - vyžadují asistenci několika zaměstnanců, kteří nápoje a jídla upravují a doplňují tak, aby až do poslední chvíle budila nabídka dojem, že byla právě čerstvě připravena. Zásadou totiž je, že od začátku až do konce musí stůl vypadat plný a téměř nedotčený. Dá se tudíž říci, že na takových bufetech nic nechybí a že každý host (i ti, co se zrovna nevyznačují svou dochvilností) zde nalezne svůj oblíbený nápoj i jídlo. Počet druhů jídel a nápojů je individuální a řídí se místními zvyklostmi (hotelovou kategorií) a denní hodinou.
Každý ze strávníků tak najde opravdu to, na co má chuť. Oblíbené jsou ryby, různá masa, rozmanité sýry, uzeniny, zelenina a ovoce, čerstvé pečivo, ale i vegetariánské a sladké pokrmy - vše buď teplé nebo studené.
Švédské stoly jsou čím dál víc oblíbené nejen jako způsob podávání snídaně, ale i oběda a večeře. Tam se pak nabídka pochopitelně poněkud mění - ovesné vločky a koláčky nahrazují saláty, masa a ryby v nejrůznějších úpravách, ale i polévky, omáčky a příkrmy, pro mlsné jazýčky pak lákavé moučníky. Teplé pokrmy bývají umístěny v nahřívaných nádobách, takže i sem není nutné spěchat.
Na bufetovém stolu naleznete i potraviny balené v porcích, tzv. "kapesní balení" - typické pro másla, džemy, sýry apod. Výhodou je hygieničnost, naopak nevýhodou (pro restauraci) je to, že toto balení potravin svádí hosty k tomu, aby si je vzali s sebou "na potom".