www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Normy pro včelaře
*Itálie na talíři
*Recepty italské kuchyně
*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Itálie - země tvaru boty
*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Třešně
*Mrkev
*Zázračná pampeliška
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Ladislav Štaidl: Od hudby
k podnikání

*Bufetové stoly přišly
ze Švédska

*Ovoce a zelenina ve
sklenici

*Bazalka - bylinka králů
*Olivy - perly kuchyně
*Mikrovlnné trouby
*Cola teče po celé planetě
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Bufetové stoly přišly ze Švédska
Nabízená jídla, od předkrmů po moučníky, nejsou servírována, ale jsou "vystavena" na velkých dlouhých stolech. Host si může naložit jakékoliv množství libovolného pokrmu a nabídku různě kombinovat. Výhodou tohoto způsobu je obrovský výběr a možnost ochutnání mnoha druhů jídel. Zejména v exotických zemích pak dokonalé seznámení se s místní kuchyní. Ovšem i u tzv. švédských stolů platí, že švédský stůl ve tříhvězdičkovém hotelu není to samé, co švédský stůl v pětihvězdičkovém hotelu!

švédské stoly

Víte, proč se ale říká právě švédský stůl? Zkuste si tipnout jednu z následujících možností:
  1. Když v 17. století za doby 30leté války dorazili Švédové až ke Karlovu mostu, oslavovali svůj vojenský úspěch velkými hodokvasy právě u dlouhých stolů, které pak byly po nich pojmenovány.
  2. V roce 1929 nastala v českých zemích nábytkářská krize. Jediným dostupným se tak stal nábytek jedné nejmenované švédské firmy. Jejich proslulým stolům se od té doby začalo přezdívat švédské.
  3. Jelikož se bufetové stoly odpradávna nejčastěji používaly ve Skandinávii a zvláště potom ve Švédsku, jsou dodnes známé jako švédské.

Ano, zní to možná nejméně zajímavě, ale c je správně.

Bufety jsou v poslední době nejrozšířenějším způsobem nabídky snídaní zejména v hotelích, penziónech a jiných ubytovacích zařízeních, ať už v tuzemsku či zahraničí.

Stoly připravené nakrmit nás ráno nabízejí například nejrůznější pečivo - slané i sladké, máslo, džemy, vejce vařená i smažená, müsli i corn flakes, nejrůznější sýry, jogurty, uzeniny, ale i ovoce a zeleninu. Nechybějí konvice s mlékem, čajem a kávou a nám zbývá jediný úkol: na svůj talířek si nabrat potravinové variace podle momentální nálady a chuti.

švédské stoly

Většinou zde nebývá cena za toto stravování nikterak vysoká, a proto se nám vyplatí najíst se "jak hrdlo ráčí". Větší bufety - přestože se jim říká samoobslužné - vyžadují asistenci několika zaměstnanců, kteří nápoje a jídla upravují a doplňují tak, aby až do poslední chvíle budila nabídka dojem, že byla právě čerstvě připravena. Zásadou totiž je, že od začátku až do konce musí stůl vypadat plný a téměř nedotčený. Dá se tudíž říci, že na takových bufetech nic nechybí a že každý host (i ti, co se zrovna nevyznačují svou dochvilností) zde nalezne svůj oblíbený nápoj i jídlo. Počet druhů jídel a nápojů je individuální a řídí se místními zvyklostmi (hotelovou kategorií) a denní hodinou.

švédské stoly

Každý ze strávníků tak najde opravdu to, na co má chuť. Oblíbené jsou ryby, různá masa, rozmanité sýry, uzeniny, zelenina a ovoce, čerstvé pečivo, ale i vegetariánské a sladké pokrmy - vše buď teplé nebo studené.

Švédské stoly jsou čím dál víc oblíbené nejen jako způsob podávání snídaně, ale i oběda a večeře. Tam se pak nabídka pochopitelně poněkud mění - ovesné vločky a koláčky nahrazují saláty, masa a ryby v nejrůznějších úpravách, ale i polévky, omáčky a příkrmy, pro mlsné jazýčky pak lákavé moučníky. Teplé pokrmy bývají umístěny v nahřívaných nádobách, takže i sem není nutné spěchat.

švédské stoly

Na bufetovém stolu naleznete i potraviny balené v porcích, tzv. "kapesní balení" - typické pro másla, džemy, sýry apod. Výhodou je hygieničnost, naopak nevýhodou (pro restauraci) je to, že toto balení potravin svádí hosty k tomu, aby si je vzali s sebou "na potom".

Kanapky
Co všechno nás na švédských stolech může překvapit? Leccos. Snadno se dokážeme zorientovat u mís plných salámů, sýrů, míchaných vajíček, zeleniny. Ale co když se na stolech objeví zdobené koktejly? Třeba krevetový na bílé ředkvi s jalovcovou omáčkou nebo krůtí s exotickým ovocem, či jemný pomerančový s ořechy? A pak za našimi zády tiše zazní povel: "V levé řadě chybí kanapky!" A my čekáme, s čím že mladý číšník přijde, abychom zjistili, co se za tímto názvem asi skrývá.

švédské stoly

Tak vězte, že kanapky jsou o něco menší než chlebíček, ale zase o něco větší než jednohubka. Původně pocházejí z Polska a mohou být teplé i studené a jejich tvůrci mají při jejich přípravě neomezené možnosti: Kanapka s uzeným halibutem na sušené švestce. Nebo kanapka s parmskou šunkou na melounu... Se stejnou chutí strávníci uvítají kanapku s bylinkovým máslem a zelenou olivou nebo kaviárem a citronem. A teplé kanapky? Co třeba takové kuřecí nugetky s kardinálskou omáčkou, nebo bruselské kapustičky s rokfórovou omáčkou či kostky pečené šunky ve švestkovém pyré?!

Pak se divte, že švédské stoly dobyly celý svět - vždyť mohou odpovídat nárokům i náročných labužníků!

jm


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2004 1/2004

Zákaznický magazín 4/2003 4/2003