www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Normy pro včelaře
*Itálie na talíři
*Recepty italské kuchyně
*Lunární kalendář Krásné
paní - červen

*Itálie - země tvaru boty
*Lunární kalendář Krásné
paní - červenec

*Třešně
*Mrkev
*Zázračná pampeliška
*Lunární kalendář Krásné
paní - srpen

*Ladislav Štaidl: Od hudby
k podnikání

*Bufetové stoly přišly
ze Švédska

*Ovoce a zelenina ve
sklenici

*Bazalka - bylinka králů
*Olivy - perly kuchyně
*Mikrovlnné trouby
*Cola teče po celé planetě
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Mikrovlnné trouby
Stejně jako mnoho dnešních velkých vynálezů, také mikrovlnná trouba byla vedlejším produktem jiného výzkumu. V tomto případě se jednalo o magnetron, mikrovlnný zdroj britských radarů za II. světové války. Někdy kolem roku 1946 se Dr. Percy Spencer zabýval výzkumem souvisejícím s radarem.

mikrovlnná trouba

Přitom zpozoroval cosi neobvyklého - v kapse se mu rozehřálo cukroví. To přimělo Spencera k dalšímu experimentu. Poblíž magnetronu umístil kukuřici a s nadšením vynálezce pozoroval, jak puká, praská a "střílí" po celé laboratoři. Spencerův obličej se rozzářil logickým závěrem: Rozehřáté cukroví i popraskaná kukuřice jsou následky mikrovlnné energie. Což tímto způsobem ohřívat i ostatní potraviny?

Od té doby uplynulo již mnoho let. Mikrovlnné trouby jsou dnes neodmyslitelným pomocníkem naší kuchyně a staly se fenoménem moderní domácnosti. Už proto, že se změnily z obyčejného přístroje na ohřev či rozmrazení jídla ve schopného pomocníka, umožňujícího i běžné vaření. K přípravě pokrmů přitom obvykle potřebují výrazně méně času než běžný sporák.

mikrovlnná trouba

Proč máme používat mikrovlnnou troubu a jak ji využít?
Mikrovlnná trouba znamená:
  • zachování více minerálů a vitamínů, a to díky principům mikrovlnného vaření - vystačíme s minimem vody a v potravinách tak zůstane zachován velký podíl hotových látek (minerálů a vitamínů), které se ve vodě běžně rozpouštějí.
  • méně tuků - při vaření se obejdeme takřka bez použití tuků.
  • více volného času - podstatně se zkrátí doba přípravy pokrmů.
  • více funkcí - některé modely se svým vybavením a možnostmi vyrovnají klasickým troubám, které dokonce mohou postupně nahradit. Už dnes si můžeme koupit troubu, která kromě ohřevu umožní zapékat, grilovat, rozmrazovat nebo třeba dlouhodobě udržovat jídlo teplé. Vzácné nejsou ani kombinace mikrovlnných a horkovzdušných trub nebo pečení v páře.

Jak vlastně pracuje?
Mikrovlny jsou jednou z forem elektromagnetické energie. Podobně jako světelné nebo rozhlasové vlny zaujímají část elektromagnetického spektra.

Každá mikrovlnná trouba obsahuje již v úvodu zmíněný magnetron - speciální elektronku, v níž magnetická a elektrická pole působí na elektrony tak, aby produkovala záření v mikrovlnném spektru okolo 2450 MHz.

mikrovlnné trouby

Vysokofrekvenční elektromagnetické vlnění má schopnost pronikat takovými materiály, jako jsou například plasty, sklo, keramika a papír, a přímo tak ohřívat potraviny v těchto materiálech. Pozor však na kovové materiály, od těch se mikrovlny odrážejí. Organické molekuly, ze kterých se potraviny skládají, se při stimulaci mikrovlnným vlněním rychle rozkmitají, při pohybu vzniká tření a při tření teplo. Okolí z anorganických molekul naopak zůstává chladné, respektive ohřeje se pouze díky absorpci tepla z ohřívaných potravin.

mikrovlnná trouba

Na co myslet před nákupem?
Hlavně na to, co od mikrovlnné trouby očekáváte a k čemu a nakolik ji budete využívat. Hodně se mikrovlnné trouby využívají pouze na rozmrazování nebo k ohřevu hotových jídel. Je třeba si uvědomit, kam mikrovlnku umístíte, zda bude volně stojící, nebo zabudovaná třeba v kuchyňské lince. Z důvodů relativně vyšší energetické náročnosti se doporučuje samostatná elektrická zásuvka. V úvahu též musíme vzít hmotnost vybrané mikrovlnky, to v případě, že chceme umístit mikrovlnnou troubu např. na polici či jinak zavěsit.

Jaké bývá ovládání a konstrukce?
Levnější a jednodušší přístroje mají ovládání mechanické. Požadované funkce, jako je doba a výkon ohřevu, si na nich sami volíme pomocí otočných knoflíků. U cenově náročnějších přístrojů je ovládání digitální, které znamená, že programování se volí pomocí tlačítek a displeje. U konstrukce a designu je třeba se zaměřit především na vnitřek trouby - zda je nerezový nebo smaltovaný a zda je přístroj uvnitř osvětlený. Dále nás zajímá, jaký průměr má otočný talíř a je-li výsuvný, nebo dokonce i patrový pro ohřev dvou talířů najednou. Vybrat si můžete i z několika tvarů a rozměrů.

mikrovlnná trouba

Kam umístit mikrovlnnou troubu?
Mikrovlnné trouby se vyrábějí jak volně stojící, tak vestavné. Společným rysem je, že kolem sebe vyžadují dostatečné odvětrání, proto se k vestavným mikrovlnkám dokupují tzv. rámečky, které zajistí, aby kolem sebe měla trouba dostatečný odvětrávací prostor. Další věcí, kterou bychom měli při nákupu zvážit, je otevírání dvířek. Některé mikrovlnky se totiž otevírají výklopným způsobem, takže dvířka tvoří podložku pro talíř.

Jak může být vybavena?
Rozlišujeme mikrovlnné trouby:
  1. S jednou funkcí - takové jsou ideální pro ohřev, vaření a rozmrazování
  2. Se dvěma funkcemi - jsou navíc vybaveny grilem
  3. Se třemi funkcemi - kromě grilu mají navíc horký vzduch, vhodný k zapékání

Některé mikrovlnky mají navíc tyto funkce:

  • Předem nastavené předvolby pro několik standardních postupů
  • Možnost uložit si nejpoužívanější postupy do paměti
  • Možnost naprogramování začátku a konce provozu až 24 hodin dopředu
  • Speciální systémy šíření mikrovln, které zabezpečí rovnoměrnější ohřev
  • Možnost automatického rozmrazování a pečení podle hmotnosti a typu potravin
  • Možnost udržování stálé teploty neboli udržování jídla v teplém stavu.

mikrovlnná trouba

V roce 2003 představila společnost Pantin, s.r.o. českému trhu novou řadu kvalitních mikrovlnných trub značky GM electronic, které si již za krátkou dobu získaly mnoho spokojených zákazníků. Nejprodávanějším modelem je mikrovlnná trouba GM electronic MT 17 s mechanickým ovládáním. Jedná se o cenově velice výhodný výrobek se zárukou nejvyšší kvality.

Svět se dělí na dva nesmiřitelné tábory: odpůrce a zastánce mikrovlnného vaření. Faktem ale zůstává, že na každodenní pomoc mikrovlnné trouby jsme si už zvykli. Domácností, které ji nepoužívají alespoň k ohřívání nebo rozmrazování pokrmů, najdeme dnes již jen málo. Pokud ale patříte mezi ně, právě pro vás je model GM electronic MT 17 určen a při jeho zakoupení budete mít sami možnost ocenit jeho nenahraditelné služby.

logo GM electronic

Tato stránka vznikla ve spolupráci se značkou
GM electronic.

Jaké nádobí do mikrovlnky používat?
Pouze takové, které je pro mikrovlnky určeno, případně označeno symbolem upozorňujícím, že jej lze k vaření v mikrovlnce použít. V poslední době se kromě skleněných a keramických materiálů stále více uplatňují plasty.

Plastové nádobí do mikrovlnné trouby Tescoma je určené pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě i pro uchovávání potravin v lednici a mrazničce. Je vyrobeno ze zdravotně nezávadného materiálu, schváleného Státním zkušebním ústavem a opatřeno certifikátem ITC.

nádobí do mikrovlnky

Víka nádob a misek jsou vzduchotěsná a zabraňují vysychání potravin i při dlouhodobém uložení v mrazničce. Nádobí do mikrovlnné trouby Tescoma lze velmi snadno čistit všemi běžnými mycími prostředky a neškodí mu ani intenzivní mytí v myčce nádobí.

Doporučujeme:
Napařovací hrnec
  • vynikající pro ohřev většiny potravin v mikrovlnné troubě
  • vynikající k rychlé přípravě pokrmů, např. zmrazené zeleniny, ohřívání knedlíků apod.
  • ohřívá a nevysuší - velmi zdravý a šetrný způsob tepelné úpravy pokrmů
  • nepostradatelný pro každou domácnost s mikrovlnnou troubou

nádobí do mikrovlnky

Forma na bábovku průměr 24 cm

  • ideální k rychlé přípravě vynikající bábovky v mikrovlnné troubě
  • velká úspora času oproti běžnému pečení

Vaříme a pečeme

Marmeláda v mikrovlnce
1 kg ovoce (např. meruňky), 500 g cukru krupice, šťáva z půlky citronu, 1 sáček šetřící cukr k vaření marmelády Quettim

nádobí do mikrovlnky

Vypeckované ovoce dáme do odpovídající nádoby (přikryté poklicí do mikrovlnky) a zapneme troubu na 5 až 8 minut podle druhu ovoce. Vytáhneme z trouby a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Přidáme šťávu z poloviny citrónu a zamícháme. Přidáme sáček želírovacího cukru a opět promícháme. Povaříme 3 minuty v mikrovlnce. Po vyjmutí přisypeme cukr krupice a mícháme 2 minuty. Pozor! Cukr se dává až po povaření, aby nezkaramelizoval a neztmavl! Za horka dáváme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout, zkontrolujeme těsnost a uložíme do sklepa.

Hrnkové knedlíky vařené v mikrovlnce
3 vajíčka, 3 rohlíky, 1,5 hrníčku (čtvrtlitrového) polohrubé mouky, 1,5 hrníčku mléka, sůl, špetku prášku do pečiva

mikrovlnná trouba

Rohlíky nakrájíme na kostičky, osolíme, přidáme žloutky, mléko, mouku s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Jemně zamícháme a do hodně vymaštěných a strouhankou vysypaných hrníčků plníme směs asi do dvou třetin. Hrníčky vložíme do mikrovlnky a vaříme 8 - 9 minut. Knedlíky jsou rychlé a dobré a nedají se pokazit.

Vídeňská bábovka
3 žloutky, 2/3 sklenice studené vody, 2/3 sklenice oleje, 3 bílky, 150 g hladké mouky, 150 g mletého cukru, 30 g kakaa, 2/3 kypřicího prášku do pečiva

Žloutky, vodu a olej pečlivě rozmícháme. Do tohoto základu vmícháme směs připravenou z mouky, cukru, kakaa a kypřícího prášku. Těsto nadlehčíme přidáním sněhu ušlehaného z bílků. Směs vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 7 - 9 minut na plný výkon.

logo Tescoma

Tato stránka vznikla ve spolupráci
se značkou Tescoma.

 Rady, tipy triky pro mikrovlnnou troubu
Čím více jídla vaříme, rozmrazujeme nebo ohříváme, tím více času potřebujeme. Pokrmy s vysokým obsahem tuku a cukru se uvaří rychleji než pokrmy s vyšším obsahem tekutin.

Jestliže připravujeme stejně velké kousky, klademe je do kruhu a střed ponecháme volný. Když však potřebujeme ohřát jen jednu věc, dáme ji na okraj otáčivého talíře, protože se ohřeje rychleji. Také tenčí části pokrmů se vaří rychleji. Pokud tedy vaříme současně menší, tenčí kousky s velkými, umístíme menší kousky do středu nádoby, aby nebyly přesušené.

bábovka

Potraviny se slupkou nebo kůží, např. brambory nebo párky propícháme před vložením do mikrovlnné trouby vidličkou. Větší brambory rozkrojíme na polovinu.

Vhodným materiálem pro přípravu jídel je varné sklo. Na rozmrazování stačí běžná umělá hmota nebo papír.

Ohřívaný pokrm (zvláště chléb a pečivo při ohřívání či rozmrazování) přikryjeme papírem, plastickou fólií nebo umělohmotným víkem, aby neunikala pára. Jídlo se ohřeje rychleji a zachová si vlhkost a potřebnou křehkost. POZOR! Nesmíme ale zapnout Crisp Gril.

Po ohřátí necháme jídlo 2 až 3 minuty odstát v uzavřené troubě, aby se teplo rovnoměrně rozptýlilo po celém obsahu nádobky. I po vypnutí mikrovlnné energie totiž stále pokračuje příprava pokrmů.

Rozmrazování má probíhat při nízkém až středním výkonu. Při použití vyššího výkonu by se mohly některé části uvařit.

Maso a ryby pečeme zásadně jen na pekáči Crisp.

Gril jídlu dodává zlatohnědý povrch. Jídlo určené ke grilování položíme na kovový rošt tak, aby jídlo bylo výše a tedy i blíže grilu. Navíc můžeme nechat gril asi na 3 minuty předehřát.

Zapékané pokrmy, které nemůžeme míchat, vaříme i ohříváme při sníženém výkonu 500 - 650 W.

Rozpouštíme-li čokoládu, rozlámeme ji na menší kousky a průběžně mícháme (výkon 750 W).

mikrovlnná trouba

Při pražení loupaných mandlí je nasypeme do malé misky a vložíme do trouby na 2 až 3 minuty (výkon 750 W). V průběhu několikrát zamícháme.

Chceme-li rozpustit želatinu, namočíme ji nejprve na 5 minut do misky s vodou. Poté scedíme a dáme na 15 až 20 vteřin na 750 W.

Mikrovlnku umýváme následovně: Do malé misky dáme trochu vody a necháme na 900 W asi 7 minut, aby voda vřela a vypařila se pára. Nánosy v troubě změknou a my je můžeme tak nejsnáze odstranit.


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2004 1/2004

Zákaznický magazín 4/2003 4/2003