www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Houbovka
*Slovenská kuchyně
*Kouzelné Slovensko
*Lunární kalendář Krásné
paní - září

*Brambory
*Lunární kalendář Krásné
paní - říjen

*Děti potřebují mlsat
*Lunární kalendář Krásné
paní - listopad

*Krásné stáří paní Květy
Fialové

*Pivo - tekutý chléb
*Naše hospůdka
*Vybíráme
a konzumujeme masné
výrobky

*Jablko
*Dobré rady naší babičky
*Pořad, který se stále
líbí

*Vyrábíme figurky ze sena
*Hebké a krásné ruce,
to není jen sen

*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Brambory
Podzimním krajem se táhne již od konce září typická vůně. Na ohníčku se nespaluje jen suchý pýr, ale také... "Sluníčko zapadá za hory, pasáci pečou... brambory!"

Kdybychom tohle slovo tak důvěrně neznali, asi by se nám dost obtížně vyslovovalo - brambory! 2x hláska B, 2x R. Jak tvrdě zní: BRAMBORY! Jak specificky a nádherně dokáží chutnat...

brambory

Kde se vzaly?
Málokdo z nás se asi zamýšlí nad tím, kde se brambory vůbec vzaly. Nejspíš mávneme rukou a dodáme: ty jsou tu odpradávna! A nemáme pravdu.

Pocházejí z Jižní Ameriky - přesněji z Peru a Chile, do Evropy se dostaly díky mořeplavcům Kryštofa Kolumba někdy kolem roku 1536. Do českých zemí pak tato surovina došla oklikou přes Vídeň až v 17. století. Považme, že takovýto pilíř naší kuchyně ještě hospodyňky před čtyřmi stoletími neznaly...

Co věděly už naše babičky...
Kulinářská odbornice 1. poloviny 20. století M. Úlehlová-Tilschová dokonce tvrdí, že po chlebu a mléku jsou brambory nejdůležitější potravinou v rolnické kuchyni.

Brambory jsou nejen potravina sytící, která dodává sílu k práci obsaženým škrobem, nýbrž jsou pro obsah nerostných látek a vitaminů, hlavně protikurdějového vitaminu C, také důležitá potravina ochranná. O tom, kolik z těchto ochranných látek z bramborů se pro výživu zachová, rozhoduje mimo správné uložení především kuchyňská příprava a úprava, které je proto třeba věnovat promyšlenou péči.

brambory

Žebříček bramborů
Brambory ve slupce pečené jsou ze všech nejcennější, dodají téměř tolik ochranných látek, kolik je jich obsaženo v syrových bramborách.

Brambory ve slupce vařené, ať v páře nebo ve vodě, jsou opět velice hodnotné, neboť slupka zabraňuje vyluhování, popřípadě okysličování ochranných látek.

Brambory oškrábané vařené jsou méně hodnotné, jednak z hlíz při škrabání za syrova mnoho odpadne, jednak trpí více ochranné látky.
  1. Vaření v páře je účelnější. Ve vodě se totiž ještě více ochranných látek z bramborů vyluhuje. Proto je zase odvar velice cenný. Hospodyně jej tedy nevylévá, nýbrž přidává do polévky.
  2. Vaření ve vodě je účelné jedině na jaře a v létě u starých klíčících bramborů. Ty obsahují již mnoho jedovatého solaninu a ten se právě takto odstraní. Odvar se pak ovšem vylévá.
brambory

Hodnoty ve 100 g
Energie - 250 kJ, bílkoviny - 1,3 g, sacharidy - 13,8 g, tuky - 0,2 g, hořčík - 25 mg, fosfor - 45 mg, vitamin C - 6 mg.

Co všechno?!
Vůbec si neuvědomíme, co všechno dokázali naši předci z brambor dělat. V různých krajích se některá jídla dochovala dodnes, ale spíš už pouze jako součást tamního folkloru. Posuďte sami při pouhém výčtu některých bramborových jídel:

brambory

Bosáky, placky, šišky, šlejšky, buriášky, čičánky, galetky, gloukačky, halušky, klúžky, kočočky, míchánky, patenty, pečánky, placúšky, podlistníky, pukáče, sejkory, šterc, šuska, trpálky.

Také se vám z těch názvů sbíhají sliny?
(nc)

Bramborové pokrmy
Jak již bylo řečeno v předešlém textu, brambory jsou bohaté na uhlohydráty (především škrob), které představují hlavní palivo pro naše tělo. Během trávení se totiž přemění v glukózu a ta je hlavním zdrojem energie lidského organismu. Dovedou tedy zasytit, ale netloustne se po nich jako po jídlech moučných. Brambory také obsahují některé vitamíny - vitamín A, C a další. Např. vitaminu C obsahují brambory přibližně stejné množství jako jablka. Co se týče minerálů, nejvíce je zastoupen draslík a fosfor. Mezi zajímavosti, které jistě mnohé překvapí, patří to, že solanin obsažený v bramborách (zvláště v zelených částech) ovlivňuje nervy, které kontrolují pohlavní orgány.

Brambory jsou však potravinou nejenom zdravou, ale také levnou a vždy dostupnou. Připravili jsme tu pro vás několik receptů na přípravu brambor. Způsobů, jak využít brambory v kuchyni, je však samosebou mnohem víc.

Ještě než však začneme vařit, je třeba se zmínit o tom, že i u nás existuje více typů brambor:
  1. Brambory typu A - s hladkou slupkou a lojovitou dužinou žluté či žlutobílé barvy, které mají protáhlý tvar (ledvinky, rohlíčky) a menší obsah škrobu. Jsou vhodné jako příloha a pro přípravu salátů.
  2. Brambory typu C - s drsnější slupkou a bílou dužinou jsou škrobovité, moučnaté a po uvaření se rozpadají. Tyto brambory jsou vhodné pro přípravu bramborového těsta, knedlíků a kaší.
  3. Brambory typu B - jsou brambory polopevné s univerzálním použitím.
brambory


Varný typ A
Ideální pro vaření ve slupce, na bramborový salát, na loupačku
Varný typ B Vhodné do salátů, gulášů, polévek, jako přílohové a restované
Varný typ C Používají se na bramboráky, bramborové placky, na kaše, do knedlíků a bramborového těsta

Bramborové recepty

Bramboráky mexické ohnivé
Těsto: 1 kg brambor, 3 vejce, hladká mouka, sůl
Náplň: 400 g žampiónů, 2 pórky, 1 červená paprika, olivový olej, ostrá chilli omáčka nebo kečup a tabasco, sůl, čerstvý tymián

Brambory nastrouháme velmi nahrubo (na nudličky), přidáme vejce, hladkou mouku a sůl. Potom je opečeme na oleji, jak jsme zvyklí. Nakrájíme žampióny na plátky, pórek na kolečka a papriku na kratší proužky. Na oleji podusíme asi 5 minut papriku, přidáme žampióny a pórek a dusíme doměkka. Zalejeme chilli omáčkou, osolíme a přidáme lístky z čerstvého tymiánu. Nemáme-li, přidáme sušený. Tuto náplň rozetřeme na bramboráky.

brambory

Bramborové placičky
1 kg vařených brambor, 3 vejce, 200 g tvrdého sýra, 100 g uzeniny, hladká mouka, strouhanka

Brambory jemně nastrouháme nebo rozmačkáme. Přidáme vejce, strouhaný tvrdý sýr, na nudličky nakrájenou uzeninu a osolíme. Zahustíme hladkou moukou. Tvarujeme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme. Podáváme bez přílohy s tatarskou omáčkou.

Strapačky se zelím
3/4 kg brambor, 150 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 150 g kyselého zelí, cibule, 150 g slaniny, sádlo, pepř, sůl

Brambory jemně nastrouháme a částečně scedíme vodu. Přidáme sůl, pepř, obě mouky, promícháme a protlačujeme (přes síto na halušky) do slané vařící vody. Vaříme asi 10 minut. Na tuku osmažíme dozlatova cibuli, přidáme kyselé zelí, zalejeme trochou vařící vody a dusíme doměkka. Podáváme promíchané a na talíři polejeme rozehřátou slaninou nakrájenou na kostičky.

brambory

Bramborové tipy

Čerstvě vymačkaná bramborová šťáva
Samotná je velmi účinná v boji proti nečisté pleti. Pokud ji smícháte se šťávou z karotky, získáte výtečný čisticí prostředek pro organismus. Jestliže k ní přidáte ještě celerovou šťávu, zbavíte se tak žaludečních, nervových a svalových potíží.

"Hubená" bramborová jídla
Zajímá vás, jak vytvořit pokrmy, které neohrozí vaši hmotnost?

brambory
  • Místo másla polijte pečené brambory lehkou kysanou smetanou.
  • Smíchejte obyčejný netučný jogurt, krájené okurky, čerstvý kopr, sůl a pepř - a máte vynikající polevu na brambory.
  • Připravte si vlastní bramborové lupínky. Nakrájejte brambory na tenká kolečka, pokropte je trochou olivového oleje a pečte do zkřehnutí.

Vařené brambory
Na úplný závěr uvádíme několik rad pro zachování cenných vitamínů při klasickém vaření brambor ve vodě:
  • Před vařením je neloupejte - slupka zabraňuje rozpuštění vitamínů ve vodě.
  • Rozkrájejte je na malé kousky - delším varem ztrácí mnoho vitamínů.
  • Vařte je ve vodě, ve které byly namočeny - zůstává v ní většina vitamínů skupiny B.
(jm)


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2003 2/2003

Zákaznický magazín 1/2003 1/2003