www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Houbovka
*Slovenská kuchyně
*Kouzelné Slovensko
*Lunární kalendář Krásné
paní - září

*Brambory
*Lunární kalendář Krásné
paní - říjen

*Děti potřebují mlsat
*Lunární kalendář Krásné
paní - listopad

*Krásné stáří paní Květy
Fialové

*Pivo - tekutý chléb
*Naše hospůdka
*Vybíráme
a konzumujeme masné
výrobky

*Jablko
*Dobré rady naší babičky
*Pořad, který se stále
líbí

*Vyrábíme figurky ze sena
*Hebké a krásné ruce,
to není jen sen

*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Děti potřebují mlsat
Léto pomalu končí a naše děti opět usedají do školních lavic. Dlouhé hodiny výuky se střídají s krátkými přestávkami, kdy přichází čas na svačinku. Nabízí se tedy otázka: co dětem připravit, čím zpestřit jejich školní jídelníček?

mlsající dítě

Řada rodičů si klade otázku, jakým způsobem sladit požadavek zdravé výživy dítěte s potřebou dětí mlsat. A děti potřebují opravdu obojí. Na jedné straně požadavky zdravé výživy, požadavky na snížení množství sladkostí a tuků v jídelníčku a zvýšení příjmu vlákniny, vitamínů a minerálů, jsou důležité z hlediska zdravého vývoje dítěte a prevence civilizačních chorob v dospělosti. Na straně druhé jídlo musí uspokojit nejen fyziologické potřeby dítěte, ale musí dětem chutnat a uspokojit jejich psychické potřeby, kam požitek z dobrého jídla nesporně patří. Pro školáky se situace ještě komplikuje požadavkem plnohodnotné svačiny v průběhu dopoledního vyučování. Protože je prokázáno, že děti, které nesnídají a dopoledne nesvačí, mají ve škole horší studijní výsledky, jsou více unavené a častěji je bolí hlava.

Raciolky

Proto se stále více pro děti doporučuje tzv. zdravé mlsání. Zdravé mlsání je vlastně hledání potravin, které by splňovaly dva požadavky - odpovídaly by zásadám zdravé výživy a zároveň dětem chutnaly a uspokojily jejich potřebu mlsat. Jaké vlastnosti by měly tyto potraviny splňovat a v čem se od klasických sladkostí a moučníků liší? Klasické sladkosti většinou obsahují velké množství cukru, tuku a bílou mouku, což je to, co nám lékaři nedoporučují. Zdravé mlsání by mělo obsahovat vlákninu, vitamíny a minerály, málo cukru a pokud možno žádný tuk. Tyto požadavky dnes splňuje celá řada celozrnných výrobků, např. typu křehké celozrnné chlebíčky, o kterých se opravdu dá říci, že jsou zdravým mlsáním.

Chlebíčky

Křehké celozrnné výrobky mají řadu výhod:

1. Obsahují vlákninu a to jak rozpustnou, tak hrubou vlákninu.
Vláknina má řadu pozitivních vlastností vzhledem k našemu zdraví. Vlákninu nejsme schopni trávit, tedy z ní získávat energii. Proto potraviny obsahující více vlákniny vyvolají pocit nasycení, zaplní žaludek, ale nezvyšují energetický příjem. Vláknina intenzivně přijímá vodu - bobtná. Nabobtnaná vláknina, proto musíme dostatečně pít, udržuje obsah střev vláčný a v dostatečném objemu, tím usnadňuje jeho průchod střevem a brání zácpě, upravuje vyprazdňování. Vláknina váže některé nežádoucí látky vznikající při trávení a tím chrání sliznici střev před poškozením. Má tedy protirakovinný a ochranný účinek na trávicí soustavu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů, snižuje vstřebání tuků z potravy a aktivně snižuje hladinu cukru a tuku v krvi, tím přispívá ke kompenzaci cukrovky a vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina vytváří vhodné podmínky pro množení zdravé střevní mikroflóry, spolupůsobí při osídlení střev "žádoucí" kyselinotvornou mikroflórou, tím snižuje riziko vzniku rakoviny a posiluje imunitní systém.

Doporučená denní dávka vlákniny (hrubé a rozpustné celkem) je 30 g. Naši předkové díky skladbě jídelníčku s jejím plněním neměli problémy. My dnes v průměru konzumujeme 12-15 g vlákniny denně, je to dáno především větší konzumací potravin z bílé mouky, které obsahují vlákniny málo. Celozrnné výrobky obsahují vlákniny podstatně více, a proto jsou zdravější. Při počítání celodenního příjmu vlákniny však vzniká jeden problém v nejednotnosti uvádění obsahu vlákniny výrobci na obalech. Výrobci uvádějí obsah vlákniny buď pouze jako vlákninu hrubou, nebo jako vlákninu hrubou a rozpustnou dohromady, pak se mohou obsahy vlákniny u srovnatelných výrobků lišit i několikanásobně. To je způsobeno obtížností stanovení rozpustné vlákniny a tak až zdokonalení analytických metod v poslední době umožnilo stanovení vlákniny celkem. Ze zdravotního hlediska potřebujeme oba druhy vlákniny.

Silouette

2. Obsahují vitamíny skupiny B.
Celozrnné výrobky obsahují většinu vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění, pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve, pro imunitní systém i pro kvalitní vlasy a nehty, pro hebkou pleť i jako prevence tvorby vrásek. V podstatě se dá říci, že bez vitamínů skupiny B by nic v organismu neprobíhalo správně.

Raciolky

3. Řada z těchto výrobků je bezlepková.
Na rozdíl od klasických moučníků z pšeničné mouky lze připravit celozrnné chlebíčky i z jiných druhů obilovin, které neobsahují lepek, např. z pohanky, kukuřice, rýže. Proto řada z nich má označení "přirozeně bezlepkové" a jsou vhodné pro bezlepkovou dietu i pro děti potenciálně ohrožené některou z alergií na potraviny.

4. Mají nižší obsah tuků než klasické moučníky.
Snížení obsahu tuků je jedním z požadavků při prevenci metabolických onemocnění jako cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a tuků v krvi, vysoký krevní tlak a ateroskleróza, obezita. Bohužel se v poslední době tyto zdravotní problémy začaly objevovat již u dětí školního věku.

Pufík

5. Jsou vyrobeny jako sladkosti a přitom obsahují jen málo cukru.
Kombinace celozrnného základu křehkých chlebů s různě ochucenými sladkými polevami umožňuje uspokojit chuť na sladké, "zamlsat si", aniž bychom výrazně zvýšili příjem cukru. To je velmi důležité při prevenci cukrovky a obezity, protože se ukazuje, že potraviny s vysokým glykemickým indexem a vysokým obsahem cukru toto riziko výrazně zvyšují. Celozrnné potraviny i ve sladkém provedení mají vždy nižší glykemický index než moučníky z bílé mouky. Také přítomnost vlákniny a nutnost celozrnné chleby více žvýkat přispívá k vyššímu vnímání sladkosti při nižším obsahu cukru.

Chlebíčky

A tak při úvahách, co dát našim dětem na svačinu do školy nebo jak jim zpříjemnit odpolední hry, máme možnost využít širokého sortimentu celozrnných polomáčených chlebíčků. Dětem zachutnají a my víme, že jsme udělali něco pro jejich zdraví.
RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., poradkyně pro výživu

Tento článek vznikl ve spolupráci s fimou RACIO


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2003 2/2003

Zákaznický magazín 1/2003 1/2003