www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Houbovka
*Slovenská kuchyně
*Kouzelné Slovensko
*Lunární kalendář Krásné
paní - září

*Brambory
*Lunární kalendář Krásné
paní - říjen

*Děti potřebují mlsat
*Lunární kalendář Krásné
paní - listopad

*Krásné stáří paní Květy
Fialové

*Pivo - tekutý chléb
*Naše hospůdka
*Vybíráme
a konzumujeme masné
výrobky

*Jablko
*Dobré rady naší babičky
*Pořad, který se stále
líbí

*Vyrábíme figurky ze sena
*Hebké a krásné ruce,
to není jen sen

*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Jablko
Toto slovo právem řadíme v češtině mezi nejrozšířenější. Díky tomu, že je výrazem pro náš nejrozšířenější druh ovoce, jemuž se v klimatických podmínkách českých a moravských zemí bezesporu daří, má také spoustu přenesených a odvozených výrazů. Na Moravě najdete obec s poetickým názvem Jablůnka, na Těšínsku pak Jablunkov, existuje i Jablonná, Jablonné či proslulý Jablonec.

jablka

V Evině a Adamově příběhu stálo jablko u samotného zrodu lidstva, Miroslav Horníček toto slovo používá i v názvu knihy (Jablko je vinno), o podobě dítěte s rodiči hovoří přísloví, že "jablko nepadá daleko od stromu", Adamovým jablkem nazýváme vyvýšeninu na přední straně hrtanu, jíž lidově říkáme ohryzek. A to už se dostáváme až k řeckým mytologiím a k termínu "jablko sváru". Jak známo, zlaté jablko bylo cenou pro nejkrásnější ženu. Paris je přiřkl Afroditě a ze sporu bohyň tak vznikla trojská válka.

jablečný mošt

Nicméně to už jsme ve významu slova jablko doputovali až příliš daleko. Vraťme se zpět k nejrozšířenějšímu českému druhu ovoce.

Jablko je lékem
Nevěříte? I když toto ovoce obsahuje poměrně malé množství vitamínů, je bohaté na cukry a ovocné kyseliny. Z minerálních látek obsahuje především draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, síru a mangan, najdeme v něm i pektiny, třísloviny, vonné látky, celulózu a enzymy urychlující trávení. A jaké že tedy jsou léčivé účinky? Při průjmu je dobré konzumovat strouhaná jablka, zatímco při zácpě kyselá, která povzbuzují činnost střev. Konzumace jablek je také doporučována při skleróze, dně, revmatismu, chudokrevnosti, bolestech hlavy, závratích i při vysoké hladině cholesterolu. Jablečný ocet pak pomáhá snižovat nadváhu, spalovat tuky a potlačovat pocity hladu.

Jablko a okultní vědy
Okultisté říkají, že jablko má magickou sílu, je symbolem nesmrtelnosti. Je i symbolem lásky, proto bývá součástí všech substancí, které ji podporují. Obětí za usmíření stromů při obřadech je polití jejich kořenů jablečnou šťávou. Ta také při obřadech, kde je vyžadována krev, bývá její náhražkou. Dřevo jabloní je vhodné pro magické hole, je také součástí ingrediencí pro dlouhověkost a nesmrtelnost. Když rozkrojíte jablko, uvidíte pentagram, který značí, že jablko je symbolem ochrany.

jablka

Jablečná sklizeň
Dobré jablko je pevné, odolává dlouhé přepravě a vydrží několik měsíců vypadat jako právě utržené ze stromu. Jak toho tedy dosáhnout?

Odpověď zní: Jablka se sbírají dříve, než dozrají. Ale nesmějí se ovšem utrhnout příliš brzy. Doba dozrávání mimo strom rozhoduje o jejich chuti. Jakmile jablka začnou dozrávat, přichází sklizeň. Pak se plody třídí, dělí do skupin a ukládají se do chladné místnosti. Uskladnění je nesmírně důležité. Jablkům nejlépe vyhovuje teplota mezi 0,5 až 3°C. Náročná jsou ale na složení vzduchu. Ten by měl tvořit z devadesáti čtyř procent dusík, ze tří procent kysličník uhličitý a kyslík. K jablku by se v žádném případě neměl dostat etylen, protože urychluje zrání.


jablka

Formy "tekutých jablek"
Jablečný ocet
Do sklenice dáme jablka rozdrcená na kaši. Ke dvěma litrům kaše přidáme 1,8 l vody a kilo cukru. Šest dnů necháme břečku kvasit, pak ji procedíme a vsypeme do sklenice, kterou předtím vypláchneme horkým octem. Přelijeme 1/2 dl čistého octa, 1 dl čistého alkoholu a za sedm týdnů stáčíme.

Jablečný mošt
Jablka opereme, rozdrtíme a šťávu odkalíme. Pak plníme do lahví, které rexujeme v 80 stupních po dobu 15 - 20 minut.

Čaj z jablečných slupek
Slupky pozvolna sušíme, aby byly částečně zkroucené, křehké a lámavé. Čaj připravíme přelitím 3 - 4 plných lžic sušených slupek jedním litrem vroucí vody. Necháme 15 minut louhovat, pak čaj scedíme.
ovoce

Pochopitelně, že z jablek lze získat i jiné tekuté nápoje: sirup, víno nebo třeba pálenici. Ti z nás, kteří mají s pěstitelským pálením dlouhodobé zkušenosti, by o chutné jablečné pálence mohli vyprávět! A my ostatní? Asi půjdeme raději do obchodu, a budeme-li dostatečně při penězích, zakoupíme při vzpomínce na Remarqueovy Tři kamarády lahvičku výtečného francouzského calvadosu. Mimochodem - ten se na rozdíl od jablkovice nedělá z jablek, ale výhradně z jablečného moštu.
Na zdraví!

(nc)

Recepty z jablek
Pokud již máme úspěšně sklizeno, můžeme začít s vařením a konzumací jablek. Jablka jsou totiž v kuchyni velmi vděčná. Nejen, že je můžeme mít čerstvá celý rok, ale lze z nich připravovat moučníky, kompoty, mošty, jablečný ocet, indické čatní, nebo je dokonce kombinovat do slaných a masových jídel. Pojďte se tedy nechat inspirovat našimi jablečnými recepty:

jablko

Jablečný jogurt
4 jablka, 2 kelímky bílého jogurtu, 2 lžičky rozinek, 2 lžičky pomerančové šťávy

Jablka pokrájíme na malé kostičky, zamícháme s jogurtem a přidáme rozinky a pomerančovou šťávu.

Kuře na víně s jablky
500 g kuřecího masa, např. kuřecí řízky bez kůže, 250 ml bílého vína, 2 hřebíčky, 1 lžička majoránky, špetka skořice, 30 g oleje, 2 cibule, 3 rajčata nebo 2 lžíce protlaku, 1 menší mrkev, 3 jablka, sůl

jablko

Víno svaříme s kořením a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Kuřecí řízky nakrájíme na kostky a zalijeme svařeným vínem. Očištěná a na kostičky nakrájená jablka, mrkev a cibuli na oleji osmažíme do zlatova. Přidáme naložené maso a pokrájená rajčata nebo protlak. Zalijeme nálevem z vína a dusíme pod poklicí asi 35 minut. Podáváme s rýži Natural. Je to vynikající portugalský pokrm.

Tvarohové řezy s jablky
250 g tvarohu, 250 g hery, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, 100 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr
Náplň: 1 kg jablek, 2 dl vody, 3 lžíce cukru, 2 lžíce citrónové šťávy

jablko

Z tvarohu, cukru, tuku, mouky, vejce a vanilkového cukru vypracujeme těsto a necháme v chladnu 20 min. odležet. Jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme cukr, šťávu a vodu, promícháme a rozvaříme. Necháme vychladnout. Na plech vystlaný alobalem dáme placku z poloviny těsta, rozetřeme jablkovou hmotu, zakryjeme zbytkem těsta a pevně přitlačíme. Pečeme asi 25 minut.

Jablková bábovka
180 g cukru, 180 g mouky (polovina hladké, polovina hrubé), 3 celá vejce, lžička skořice, 3 na kostičky nakrájená jablka, 1/2 prášku do pečiva

Všechny přísady smícháme a vlijeme do dobře vymaštěné a vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 3/4 hodiny.

jablka

Jablečný kečup
1 kg oloupaných jablek umletých na masovém strojku, přidáme 6 stroužků česneku, 2 větší cibule, 1 šálek octa, 1 šálek cukru, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička kari koření

Vše promícháme a povaříme do zhoustnutí. Kečup plníme do čistých vyhřátých zavařovacích skleniček a sterilujeme 5 až 10 minut.

(jm)


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2003 2/2003

Zákaznický magazín 1/2003 1/2003