Sekaná z cukety
800 g nahrubo nastrouhané cukety, 150 g jemně nastrouhaného sýra, 250 g měkkého salámu na nudličky, 5 vajec, 1 velká cibule, 1/4 l hrubé mouky, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíce soli, 5 stroužků česneku, 1/2 sklenky oleje, lžička kořenicí směsi Varomka, zelená petrželka
Z připravených surovin vypracujeme směs, kterou pečeme asi 1/2 hodiny ve vymazaném a strouhankou vysypaném pekáčku. Nejlepší přílohou jsou vařené brambory s máslem a petrželkou.
Renata Kopřivová
Tvarůžkové bramboráčky
8 koleček tvarůžků, 1 vejce, 2 brambory, 1 celer, 1 palička česneku, 4 lžíce hladké mouky, mletý pepř, majoránka, drcený kmín, olej na pečení
Nastrouháme oloupané brambory, celer a česnek. Přidáme ostatní suroviny a upravíme hustotu přidáním vody. Tvarůžky rozřízneme napůl, z těsta tvoříme placičky na tukem vymazaný plech, na každou položíme plátek tvarůžku. Pečeme v horké troubě, podáváme s kysaným zelím nebo s jinou přílohou.
Blanka Palátová
Těstoviny pro gurmány
500 g semolinových těstovin COOP Premium, brokolice (čerstvá či zmražená), 1/2 litru polotučného mléka Ranko, 200 g olomouckých tvarůžků, 50 g smetanového taveného sýra Ranko, olivový olej, bazalka, sůl, polévkové koření Dle Gusta
Nejprve v hrnci s cedníkem krátce povaříme v osolené vodě růžičky brokolice. Brokolici vyjmeme a přesypeme do velké misky. Ve vodě dále uvaříme těstoviny s několika kapkami olivového oleje. Po uvaření na skus je přisypeme do misky a promícháme s brokolicí. V dalším hrnci, nejlépe s teflonovým povrchem, povaříme mléko s taveným sýrem, na kostičky nakrájenými tvarůžky, bazalkou, polévkovým kořením, pepřem a solí (jen špetku, tvarůžky jsou dost slané). Po rozpuštění tvarůžků a sýra směs nalijeme na těstoviny a řádně promícháme. Pokrm chutná ještě lépe druhý den, ať už ohřátý nebo jako studený těstovinový salát.
Radka Kadlecová
Pomazánka 'za babku'
150 g měkkého smetanového sýra Ranko, 100 g vařených brambor, 1 vykostěný uzenáč, 1 cibule, 50 g másla, sůl, pažitka
Na strojku na mletí masa rozemeleme sýr, uzenáče, cibuli a nakonec studené vařené brambory. Směs osolíme, umícháme s kouskem čerstvého změklého másla a se sekanou pažitkou. Chutná nejlépe mazaná na tmavém chlebu.
Kamila Andrová
|