Rajčatová omáčka:
3 rajčata, 1 pálivá feferonka, 1 lžíce másla, 1 malá cibule, sůl, 3 zrnka pepře Dle gusta, 2 zrnka nového koření Dle gusta, 1 bobkový list Dle gusta
U paprik skrojíme hořejší část (aby vznikly stojící "misky") a vyjmeme jadýrka. Smícháme vejce s hrubě nastrouhaným sýrem Akawi, tuňákem a vychladlou uvařenou rýží. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a provensálskými bylinkami (mohou být čerstvé nebo sušené). Touto směsí papriky naplníme.
Mezitím si připravíme omáčku tak, že na másle podusíme nakrájenou cibuli, k níž po chvíli přidáme drobně pokrájená rajčata i feferonku. Ochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem a vše podusíme asi 5 minut. Poté koření vyjmeme a omáčku dáme stranou.
Naplněné papriky přikryjeme "víčkem" vzniklým z horního odkrojeného dílu a dáme na asi 15 minut do trouby (pekáček předtím vymažeme olejem). Za tu dobu se nám rozpustí sýr Akawi, spojí se s tuňákem a uvařenou rýží a také papriky změknou. Hotové plněné papriky vyndáme z trouby a těsně před podáváním přelijeme připravenou omáčkou a ozdobíme čerstvou bazalkou.