(Anna Polášková, Vsetín)
1 kuře, mletý pepř Dle gusta, sůl, 1 smetana Ranko, 1 vejce, 2 jablka, 50 g mletých ořechů, 100 g eidamského sýra Ranko, 2 lžíce másla, 1 lžíce jemného bramborového škrobu Varoma, 2 stroužky česneku
Jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme k nim na kousky nakrájený eidamský sýr, mleté ořechy, smetanu, vejce, bramborový škrob, rozetřený česnek a pepř. Kuře očistíme, rozporcujeme, opepříme a osolíme. Na másle jej opečeme po obou stranách a poté potřeme připravenou směsí. Přikryjeme pekáček a dáme péci do trouby. Po půl hodině odkryjeme a dozlatova dopečeme. Podáváme s bramborem nebo rýží.
Hlávkové zelí na rajčatech
(Jarka Bernatíková, Havířov)
1 střední hlávka zelí, 1 menší cibule, kousek ztuženého tuku na smažení a fritování Varoma, hladká mouka, 5 rajčat, sůl, celý kmín Dle gusta, citrónová šťáva, troška cukru
Na ztuženém tuku zpěníme cibulku, přidáme nakrájené zelí, osolíme a okmínujeme. Do poloměkkého zelí dáme na čtvrtky nakrájená rajčata a zelí dodusíme. Zaprášíme moukou a dochutíme podle libosti cukrem a citrónovou šťávou.
Podáváme s bramborovou kaší:
- buď hotová bramborová kaše s mlékem Varoma připravená podle návodu
nebo
- rozmixujeme či ušťoucháme 1 kg čerstvě vařených oloupaných brambor s horkým mlékem, máslem a solí.
Toasty se žampiony
(Jarka Bernatíková, Havířov)
150 g žampionů, 100 g másla, 3 žloutky, 1 dl smetany Ranko, 100 g eidamského sýra Ranko, 250 g veky, sůl, kari koření Dle gusta, zelená petrželka na ozdobení
Žampióny nakrájíme a podusíme na části másla. Přidáme žloutky se smetanou, okořeníme, osolíme a mícháme tak dlouho, až se vejce srazí. Veku mezitím nakrájíme na plátky, opečeme nasucho a ještě teplé plátky potíráme připravenou žampiónovou směsí. Přikryjeme plátkem sýru, pokropíme druhou částí másla a zapečeme v troubě. Toasty podáváme horké a zdobíme nakrájenou petrželkou.
Kakaové řezy
(Anna Polášková, Vsetín)
100 g másla, 200 g cukru, 2 vejce, citrónová kůra, 150 g lískových ořechů Dle gusta, 2 lžičky kakaa, 1 l vlažného mléka Ranko, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva Varoma
Máslo, cukr, vejce a citrónovou kůru utřeme do pěny. Lískové oříšky umeleme nebo rozmixujeme. Za stálého míchání do pěny přidáme mleté oříšky, kakao, vlažné mléko a nakonec polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na plech a upečeme v troubě dozlatova. Ozdobíme rozehřátou polevou:
- buď hotová cukrářská poleva Varoma tmavá
nebo
- spojíme 250 g cukru, šťávu z poloviny citrónu, trochu Tuzemáku Varoma a 2 lžíce vařící vody.