Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2007
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*Privátním značkám
COOP kralují čeští
výrobci

*Nebojme se podzimu!
*Hrníčkový smažák
*Odhaľte živly vo vašom
živote

*Plněné papriky
s tuňákem a sýrem
Akawi

*Café Hawelka
*Café Sperl zve
na vídeňský štrúdl

*"Pocit jedinečnosti je
opakovatelný," říká Jan
Hřebejk

*Novinky v našich
obchodech

*Recepty našich čtenářů
*Tekuté potěšení ...ovšem
pokud je užíváno s mírou!

*Zelí na našem
i cizokrajném stole

*Kupujeme kuchyňské
nádobí

*Fenomén zvaný
Večerníček


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Tekuté potěšení ...ovšem pokud je
 užíváno s mírou!
Nejznámější nápoj světa
Víte, který je světově nejznámější destilát? Vodka. Poláci tvrdí, že je to jejich národní nápoj, to samé ale prohlašují v Rusku. Pravdou je, že se z obilí pálila už ve středověku a dokonce se dříve využívala při léčení nejrůznějších neduhů.

likér

Vodka je samozřejmě nápoj, který se především popíjí při nejrůznějších příležitostech. Vzhledem k vysokému obsahu alkoholu se však čistá vodka dost často používá při přípravě různých míchaných nápojů. Často se míchá s ovocnými džusy, neboť ty potlačí ostrou chuť tvrdého alkoholu.

Vodka je ale rovněž vděčným pomocníkem v kuchyni – lze ji totiž využívat na podlévání, flambování, marinování a podobně. Není divu, že obilná vodka z řady Marshall má v prodejnách COOPu značnou oblibu zákazníků, protože je vyrobena klasickou metodou z velmi kvalitních surovin.

Vizovický poklad
Slivovice je poněkud mladší. Naši předci ji podle dochovaných dokumentů pálili na Vizovicku v 16. století. Nejpopulárnější z našich ušlechtilých lihovin se vyrábí ze zralých švestek, které se nejdříve rozmělní i s částí pecek na kaši. Tato hmota se plní do kádí ve kterých samovolně kvasí. V kvasných nádržích se přírodní ovocný cukr postupně mění na alkohol. Ve správné chvíli, která je podle odborníků tím nejdůležitějším předpokladem dobré slivovice, se kvas přečerpá do destilačních kotlů a zahřeje. To je ono "pálení", kdy se stoupající alkoholové páry po ochlazení mění v kýžený destilát.

likéry

Ať se láhev s voňavým mokem, jehož základ kapalné švestky tvoří, jmenuje Švestka nebo Chalupář, (tak se s nimi potkáváte pod řadou Marshall v družstevních prodejnách), zaručuje, že je nejen výtečnou lihovinou, ale i po stránce zdravotní mnohdy velmi prospěšnou, zvláště při nastuzení, chřipce apod.

Jedna lepší než druhá...
Destiláty se ale pálí i z dalšího ovoce, jako jsou například borůvky, maliny, ostružiny, jablka, hrušky. A velkou oblibu má i Meruňka, destilát řady Marshall.

Není divu, vždyť je v láhvi schované to nejkrásnější léto, ve kterém právě plody barvy slunce dozrávají. V té své původní podobě jak víme meruňky rychle podléhají zkáze, ale v kapalném stavu se zkazit nemohou.

chalupář

Možná i vám vrtá hlavou, proč se další oblíbená lihovina z rodiny Marshall jmenuje Borovička průtahová. Vysvětlení je jednoduché – destilací neprochází ovocný kvas jako v předchozích případech, ale destilačním zařízením jsou protahovány nezkvašené jalovinky ve směsi lihu a vody.

To je vůně, co? A ta jemná příchuť! Dobrá je tato borovička i s tonikem.

Zelená, červená či žlutá?
Co takhle stopičku něčeho barevnějšího... Je libo zelenou? Peprmint znovu získává na oblibě pro svou výbornou mentolovou chuť a nezaměnitelnou barvu.

Aha, vám se lepší líbí ta temná červená, kterou se honosí Griotte likér a oblíbili jste si jeho typickou višňovou vůni. A dobře víte, že s ním můžete kouzlit i v kuchyni, například při přípravě moučníků a zmrzlinových pohárů.

likéry

Máte pravdu, stejně to platí i o vaječném likéru. Ten z řady Marshall vám díky nejmodernější výrobní technologii navíc zaručuje, že na rozdíl od vaječného likéru podomácky zhotoveného stoprocentně nemůže obsahovat žádné bakterie salmonely.

Něco na zahřátí
Chtělo by se skoro říct – to nejlepší z řady Marshall nakonec. Tuzemák. K podzimu a zimě prostě patří grog, jehož je základní součástí. Bez této zlatohnědé tekutiny s typickou vůní se neobejdeme ani při přípravě řady dortů, perníků a vánočního cukroví. Podle evropských pravidel nesmíme tento mok nazývat rum, neboť toto označení náleží výhradně lihovině destilované z cukrové třtiny. My všichni ale dobře víme, že když naši předci už za Rakouska-Uherska začali tuto lihovinu pod názvem "rum" zhotovovat z brambor, uvedli na trh nesmrtelný výrobek.

(koř)

© 2001 – 2007 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 4/2007

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2007
3/2007

Zákaznický magazín 2/2007
2/2007