Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*Co naše maminky
neznaly

*Deprese umí potrápit
*Den s... Lenkou
Šejnovou, vítězkou
COOP Sympatika 2009

*Zelí se nám urodilo
*Jó švestky zrály...
*Zelenina jako lék
*Recepty našich
zákazníků

*Napsali jste nám
*Sláva pohybu III. aneb
pěknou postavou
ke zdraví

*Opole má co nabídnout
*Olivový olej
*Luštěniny
*Vínečko růžové...

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Co naše maminky neznaly
 Čekanka salátová
Tuto dvouletou rostlinu znali už staří Řekové a Římané. Dnes se pěstuje v Evropě, severní Africe, Asii. Rychlené puky se sklízejí od prosince do března.

čekanka

Čekankové puky jsou mimořádně bohaté na vlákniny a hořčiny (stimulují činnost jater, žlučníku a střev). Z vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B a v menší míře i vitamíny A a C, z prvků draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď. Čekanku tvoří z 94% voda, proteiny představují 1% (u zeleniny významné množství). Sacharidy netvoří ani 1% a tuky v čekance téměř nenajdeme (0,1%). Salátová čekanka je díky působení hořkých látek a minimálnímu obsahu tuků lehce stravitelná. Je výborná pro diabetiky a díky velmi nízkému množství kalorií i pro osoby držící redukční dietu.

Čekanka snižuje krevní tlak i hladinu tuků a cholesterolu v krvi. Pomáhá při hubnutí, slouží jako prevence proti arterioskleróze. Posiluje sliznice střev, zbavuje střeva jedovatých látek a chrání před střevními chorobami. Vypuzuje močové a ledvinové kameny.

Čekanku nejčastěji konzumujeme v syrovém stavu v zeleninových salátech. Rozdrcený pražený čekankový kořen znaly už naše babičky či prababičky jako kávovou náhražku – cikorku. Vařená čekanka se podává s majonézou jako chřest.

Zapékaná čekanka po francouzsku
4 čekankové puky, 4 plátky kuřecí šunky, 200 g nivy, kozí sýr či jiné chuťově výrazné sýry, kousek másla

Syrové čekankové puky podélně rozpůlíme, mezi půlky čekanky vložíme plátky nakrájeného sýra (nešetříme!!), zabalíme do plátku šunky a propíchneme párátkem, aby se balíček nerozbaloval. Takto zabalenou čekanku vložíme do máslem vymaštěného pekáčku, posypeme strouhanou nivou a 15 minut zapékáme. Posledních několik minut přepneme troubu na gril, aby se sýr opekl dohněda. Vzhledem k množství sýra je toto jídlo celkem vydatné. Podáváme s čerstvou bagetou a sklenkou vína.

Šunkové závitky
8 silných plátků šunky, 16 listů čekanky, 250 g gorgonzoly, 60 ml čerstvé smetany, 70 g vlašských ořechů, sůl

Čekankové listy krátce povaříme a necháme oschnout na papírové utěrce. Gorgonzolu rozmixujeme se smetanou, ořechy a špetkou soli. Na list čekanky dáme plátek šunky, druhý čekankový list a gorgonzolovou omáčku. Svineme. Každý závitek šikmo překrojíme, necháme vychladit a podáváme s celozrnným pečivem.


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 4/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 3/2010
3/2010

COOP Rádce 2/2010
2/2010