Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*Co naše maminky
neznaly

*Deprese umí potrápit
*Den s... Lenkou
Šejnovou, vítězkou
COOP Sympatika 2009

*Zelí se nám urodilo
*Jó švestky zrály...
*Zelenina jako lék
*Recepty našich
zákazníků

*Napsali jste nám
*Sláva pohybu III. aneb
pěknou postavou
ke zdraví

*Opole má co nabídnout
*Olivový olej
*Luštěniny
*Vínečko růžové...

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Jó, švestky zrály...
Kolébkou černomodrých ojíněných švestek je prý Přední Asie. Do Evropy přišly až ve středověku, ale rázem si všechny podmanily. K nám jejich sazenice dovezl z Francie císař Karel IV. Proto jim také Moravané dodnes říkají "kadlátky" nebo "karlátka". Staly se u nás ovocem vpravdě národním, protože podpořily slávu našich knedlíků, buchet, koláčů.

švestky

Švestek si nejvíc cenili lidé na Valašsku, kde trnky, jak je nazývali, považovali za stromy–živitele. Používaly se čerstvé, sušené, v povidlech i ve formě slivovice, jíž se tu i dnes připisují léčebné účinky. A tak se zde staré lidové úsloví "Zemáky a zelé, živobytí celé", rozšířilo na "Zemáky, trnky a zelé – na Valachoch živobytí celé".

Není švestka jako švestka
Švestek je hodně druhů a stejně mnoho druhů i odrůd je švestkám podobných slív. Pravé švestky jsou vejčitého tvaru, modrofialové barvy, s ojíněnou slupkou a se žlutou nebo žlutozelenou dužinou. Pokud je švestka zralá, pecka se snadno vyjímá. Tak zvané pološvestky mají oválné plody zakulacené ke stopce a silně navinulou slupku. Kulovité zelené slívy nazýváme renklódy – mají sladkou kořennou chuť. Chutné jsou malé žluté či červené voskované slívy nazývané mirabelky s tuhou žlutou dužinou nebo i rané slívy, kterým se říká špendlíky.

Všechny druhy švestek se dají upotřebit do těsta a různých pokrmů, ale hlavně se jedí zasyrova jako osvěžující ovoce. Nesmí však být nezralé nebo přezrálé. Švestky jsou stejně jako meruňky a třešně silně bobtnavé. Proto když jich sníme větší množství, omezíme příjem tekutin, jinak bychom si v břiše nadrobili pěknou rotyku. Bohužel se nedají dlouho skladovat, nelitujeme-li však práce, můžeme si připravit na zimu pěknou zásobu polotovarů na nejrůznější dobroty. Děláme z nich kompoty, rozvárky, povidla anebo je můžeme sušit. S úspěchem můžeme používat i švestky zmrazené.

V malé švestce spousta zdraví
Švestky nejsou příliš bohaté na vitamín C, zato v nich nacházíme štědrý zdroj vitamínů skupiny B. Nabízejí také vitamín E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Tyto plody jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů. Zejména v sušené podobě představují bohatý zdroj vlákniny. Vysoký obsah cukru a pektinu pak umožňuje dlouhodobé zavaření.

švestky

Švestky mají silně projímavý účinek. Zlepšují trávení a peristaltiku střev, která zbavují nadměrného množství tuku. Pozitivně ovlivňují látkovou výměnu a krvetvorbu, rovnají krevní tlak. Fungují jako prevence některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, pomáhají udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi. Posilují nervy i paměť, urychlují léčbu nachlazení. Přiložené na ztvrdlou kůži přes noc prý dokonce dokáží vyléčit kuří oka. Využití mají švestky i v kosmetice. Používají se do různých koupelových lázní, do tělových krémů, masážních krémů na chodidla, tělových peelingů, nachází své uplatnění i při výrobě parfémů.

Kynutý švestkový koláč se šlehačkou
300 g polohrubé mouky, 40 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 bílek, špetka soli, citronová kůra, 50 g másla, 1 šálek mléka, 15 g droždí, 500 g švestek, 1 l šlehačky, 30 g cukru

Nejdříve připravíme kvásek: Ve vlažném mléce rozmícháme trochu cukru, rozdrobené droždí a mouku, až vznikne řídké těstíčko, které necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku s cukrem, přidáme špetku soli, strouhanou citronovou kůru, vzešlý kvásek, žloutky rozmíchané v mléce a nakonec vlahé rozpuštěné máslo. Dobře vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teple zhruba hodinu kynout. Těsto rozprostřeme v hodně tenké vrstvě na pomaštěný plech a posázíme půlkami švestek, které ještě po okrajích nakrojíme, až vytvoří vějířek. Okraje koláče potřeme bílkem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě cca 3 hodiny. Vychladlý nakrájíme na řezy a ozdobíme šlehačkou našlehanou s cukrem.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta
500 g studených vařených brambor (nejlépe z předchozího dne), 130 g hrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 250 g švestek, cukr, máslo, strouhanka, strouhaný tvrdý tvaroh nebo mletý mák na posypání

švestkové knedlíky

Na vále nastrouháme vařené oloupané brambory, přidáme sůl, mouku, vejce a zpracujeme v pevné těsto. Těstem obalujeme osušené švestky, do kterých můžeme dát místo pecky kousek kostkového cukru. Knedlíky ihned vkládáme do vřící vody se solí a asi 8 – 10 minut vaříme. Scezené sypeme buď osmaženou strouhankou, nastrouhaným tvrdým tvarohem, nebo mletým mákem, posypeme cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Smažené švestky
10 až 12 velkých švestek, 12 mandlí
Na těsto: 1 l mléka, 120 g polohrubé mouky, lžíce krupicového cukru, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení, moučkový cukr s vanilkou na posypání

Švestky dobře otřeme, vypeckujeme, do otvoru po pecce vložíme oloupanou mandli. V mléce rozšleháme žloutky, špetku soli, lžíci cukru a přidáváme tolik mouky, až vznikne těsto husté asi jako na palačinky. Nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Švestky v těstě namáčíme a hned vkládáme do rozehřátého tuku. Na talíři ještě pocukrujeme.

Kuřecí steaky se švestkami
800 g kuřecích prsou, 16 švestek, 16 plátků anglické slaniny, 40 g másla, sůl, pepř, čerstvý nebo sušený tymián, olej

švestky se slaninou

Okořeněné maso poklademe tymiánem, pokapeme olejem a hodinu marinujeme. Švestky bez pecek zabalíme do slaniny. Steaky opečeme na oleji, dáme do tepla. Švestky orestujeme, obložíme jimi steak a polijeme rozpuštěným máslem. Jako příloha se hodí rýže.

–koř–

© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 4/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 3/2010
3/2010

COOP Rádce 2/2010
2/2010