Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*Co naše maminky
neznaly

*Deprese umí potrápit
*Den s... Lenkou
Šejnovou, vítězkou
COOP Sympatika 2009

*Zelí se nám urodilo
*Jó švestky zrály...
*Zelenina jako lék
*Recepty našich
zákazníků

*Napsali jste nám
*Sláva pohybu III. aneb
pěknou postavou
ke zdraví

*Opole má co nabídnout
*Olivový olej
*Luštěniny
*Vínečko růžové...

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Olivový olej
Olivový olej obsahuje větší množství látek působících pozitivně na lidský organismus než ostatní jedlé oleje. Nejvýraznější rozdíl je v obsahu nenasycených mastných kyselin, které dokážou snížit vysoký obsah cholesterolu v krvi a tím zmírňují projevy dalších civilizačních chorob, vysokého krevního tlaku a cukrovky.

olivový olej

Olivový olej je také znám svými antioxidačními účinky, které mají na svědomí především vitamín E a obsažené fenolové sloučeniny. Při pravidelném užívání se také projeví jeho pozitivní účinek na trávení, funkci žlučníku a jater.

Při teplotě do 210°C se složení olivového oleje nemění a většina pozitivně působících látek zůstává v olivovém oleji zachována. Je tedy vhodný i na mírné smažení, jen je nutné při úpravě pokrmů počítat s jeho mírně hořkou a palčivou chutí a typickou vůní. Pozitivní účinky na trávení se projeví pravidelnou konzumací samotného olivového oleje Extra Virgin na lačno nebo jeho přidáváním do jídel za studena – na zeleninové saláty, těstoviny, ryby nebo masa.

Jak poznat kvalitní olivový olej?
Abychom si mohli vybrat mezi velkým množstvím olivových olejů, které náš trh nabízí, potřebujeme znát alespoň základní informace. Jelikož označení nebývá většinou v českém jazyce, uveďme si, co který název znamená:

Olio extravergine di oliva = výběrový panenský olivový olej – Jedná se o olej z prvního tlačení oliv, a je tedy ze všech nejzdravější. Jeho obsah kyseliny olejové nesmí přesahovat 1%. Neprochází žádným fyzickým ani chemickým procesem a má záruku výborných organických kvalit. Jen takový olej smí používat název extravergine.

Olio di oliva vergine = panenský olivový olej – Je získán z oliv pouhým přímým mechanickým nebo fyzickým vytláčením a lisováním bez využití jiných technologií nebo chemických ředidel. Obsah kyseliny olejové nesmí přesáhnout 2%.

Olio di oliva = olivový olej – Je získán při druhém a třetím lisování oliv. Zbytky oliv po prvním tlačení (rozemleté na kaši) se smíchají s chemickými ředidly, aby se vytlačil další olej a olivy byly maximálně využity.

olivový olej

Olio di sansa di oliva = olivový olej "bez oliv" – Tento olej se získává z posledního tlačení – z vylisovaných olivových slupek a pecek.

Rady, tipy, triky
Pro lepší zažívání: Polévková lžíce oleje užívaná každé ráno na lačný žaludek podporuje činnost střev a pomáhá při gastritidě, podráždění žaludku, nadýmání a pálení žáhy.

Jako projímadlo: Při akutní zácpě užívejte ráno na lačný žaludek 1 polévkovou lžíci olivového oleje smíchaného s citronovou šťávou.

Při onemocnění uší: Při bolestech v uchu namočte vatový tampon do olivového oleje a přidejte 5 kapek levandulové esence. Tampon zasuňte do zvukovodu a vyčkejte, až bolest ustoupí.

Proti padání vlasů: Masírujte pokožku hlavy olivovým olejem každý večer po dobu jednoho týdne. Přes noc jej nechte působit a hlavu si umyjte až ráno.

Při suché pokožce: Olivový olej zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Naneste jej každý den přímo na suché partie a jemně jej vmasírujte.

Při otravě: V případě otravy organismu lze olivovým olejem vyvolat zvracení. Naplňte sklenici do poloviny vlažnou vodou, doplňte olejem a vypijte.

Chcete se dozvědět víc?
Navštivte stránky www.coopclub.cz, kde naleznete další zajímavosti o olivách i recepty na využití oliv a olivového oleje v kuchyni.


© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 4/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 3/2010
3/2010

COOP Rádce 2/2010
2/2010