Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*Co naše maminky
neznaly

*Deprese umí potrápit
*Den s... Lenkou
Šejnovou, vítězkou
COOP Sympatika 2009

*Zelí se nám urodilo
*Jó švestky zrály...
*Zelenina jako lék
*Recepty našich
zákazníků

*Napsali jste nám
*Sláva pohybu III. aneb
pěknou postavou
ke zdraví

*Opole má co nabídnout
*Olivový olej
*Luštěniny
*Vínečko růžové...

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Neohrnujte nad námi nos, jsme plné zdraví!
Řada lidí říká, že nás luštěniny nemá ráda. Ale to je velká škoda, protože obsahujeme ze všech potravin rostlinného původu nejvíce bílkovin, množství nezbytné vlákniny a skrýváme i řadu prvků důležitých pro lidské zdraví.

luštěniny

Já, hrách
Pocházím ze západního Zakavkazska a střední Asie. Moje zelené či žluté kuličky jsou překvapivě bohatou zásobárnou látek, které podporují tvorbu svaloviny, posilují nervy a jsou skvělým zdrojem energie a vitality. Jsem velmi bohatý na hořčík, vápník, fosfor, draslík, měď, síru a celou řadu vitaminů skupiny B. Vysoký obsah mých nukleových kyselin působí v lidském těle regeneračně, doslova omlazuje organismus. Vysoký obsah vlákniny zase napomáhá čistit organismus od toxických usazenin a zároveň zbavuje tělo tzv. škodlivého cholesterolu. Když jsem mladý, udivuji vitamínem C a karoténem. A jak jsou slaďoučké mé lusky! Vyzkoušejte mě třeba ve výborných karbanátcích.

hrách

Hrachové karbanátky
2 hrnky hrachu, 2 menší brambory, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, pepř, kmín, majoránka, sůl, 1 cibule, 3 stroužky česneku

Hrách uvaříme doměkka, prolisujeme, osolíme, přidáme vařené umleté brambory, žloutky, strouhanku, pepř, kmín, najemno posekanou cibuli, prolisovaný česnek a majoránku. Vše dobře promícháme, utvoříme karbanátky, které smažíme v oleji nebo pečeme v troubě na pečicím papíru potřeném olivovým olejem.

Já, čočka
Do Evropy jsem se dostala společně s hrachem. Mé pokrmy jsou ještě vydatnější než jeho, navíc si s nimi žaludek lépe poradí. Obsahuji také řadu vitamínů a minerálů a díky nim jsem výborným prostředkem proti depresím, stresům a psychickým poruchám. Pomáhám snižovat hladinu cukru v krvi, snižuji cholesterol a působím preventivně proti rakovině. Železo ve mně obsažené přispívá ke zlepšení krvetvorby. Zásobuji buňky kyslíkem a zvyšuji výkonnost.

čočka

Mých druhů je několik. Lišíme se od sebe jak velikostí, tak i barvou. Kromě hnědé můžeme být zelené, černé či červené. Jsem-li červená, rychleji změknu a nemusím se namáčet. Zkuste si mě připravit exotickým způsobem.

Indická čočka dhal
2 cibule, 1 lžíce oleje, 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky kari, lžička kmínu, půl lžičky kurkumy, 50 ml zeleninového vývaru, 200 ml červené čočky, 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 2 ml koření sambal oelek, 4 drcená rajčata nebo rajský protlak, sekaný koriandr nebo petržel, sůl

Oloupeme a pokrájíme cibuli a lehce ji osmahneme na oleji. Ke konci přidáme česnek, kari, kmín a kurkumu. Přidáme vývar, čočku, zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Asi 10 minut podusíme, dokud čočka nezměkne. Posypeme sekaným koriandrem. Podáváme k vařené rýži.

Já, fazole
Pocházím z Ameriky, ale oblíbená jsem v mnoha druzích, barvách a velikostech po celém světě. Nejen že jsem hotový poklad pro zdraví, ale i pro linii. Kromě celé řady vitamínů obsahuji obrovské množství draslíku, také železo, mangan a mnoho dalších prospěšných látek. Díky tomu pomáhám při cévních chorobách, reguluji trávení a dávám do pořádku celý trávicí trakt, snižuji hladinu cholesterolu atd. Vynikající jsem ve formě zeleného lusku. Ale pozor, jak mé lusky, tak semena se musí vařit, jinak jsem mírně jedovatá!

fazole

Fazole po mexicku
olej, 1 větší cibule, 1 menší cuketa, 3 stroužky česneku, oregáno, bazalka, pepř, chilli, cikánská omáčka, rajčatové pyré, konzerva červených fazolí ve slaném nálevu

Na rozpálený olej vložíme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou cuketu. Když cuketa zežloutne a cibule zesklovatí, přidáme česnek, okořeníme, nalijeme rajčatové pyré (nikoli protlak) a nakonec konzervu fazolí s trochou nálevu. Směs by měla být hustá. Pokud není, necháme ještě chvíli vařit. Podáváme s chlebem nebo s kukuřičnými krekry.

Já, cizrna
Tady mne příliš nevyznáváte, ale v Indii nebo arabských státech jsem neotřesitelnou královnou, oblíbená jsem však i ve Středomoří. Chuťově se vzdáleně podobám hrachu, ovšem mám zvláštní oříškovou příchuť. Jsem velmi dobrým zdrojem lysinu, aminokyseliny důležité pro tvorbu bílkovin nutných pro tvorbu buněk. Mám vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně–cévní soustavy.

cizrna

Hummus
200 g cizrny, 100 g sezamové pasty tahini, 2 lžíce citronové šťávy, 2 – 3 stroužky česneku, sůl, 1 – 2 lžíce olivového oleje, petrželová nať

Cizrnu přes noc namočíme, pak uvaříme doměkka. Získaný vývar slijeme do hrnku. Uvařenou cizrnu rozmixujeme s citronovou šťávou, petrželovou natí, česnekem a sezamovou pastou. Následně přidáme olej a pro dochucení i trochu vývaru a sůl. Podáváme jako pomazánku nebo přílohu k masu. Pro zjemnění můžeme přidat bílý jogurt a servírovat jako alternativu tatarské omáčky.

Já, sója
Mohu obsahovat i více než dvakrát tolik bílkovin než ostatní luštěniny. Navíc tyto bílkoviny dokáží v mnohém nahradit živočišné proteiny, takže se ze mne úspěšně vyrábí tzv. sójové mléko, maso, tofu, sójové sýry. Hospodyňky se neobejdou bez sójové omáčky. Žádná jiná potravina nedodá tělu tolik vitálních látek jako právě já. Ačkoliv jsem skromná, mohu se směle nazvat královnou všech luštěnin. Ochutnejte a posuďte sami.

sója

Sója po čínsku
400 g sterilovaných sójových bobů, 2 cibule, 100 g pórku, 100 g čerstvé papriky, 30 g sušených čínských černých hub, 2 ks řapíkatého celeru, olej, 8 stroužků česneku, 1 lžíce škrobu do 1 dl vína, 4 lžíce sójové omáčky, sůl

Houby namočíme do studené vody, po 30 minutách scedíme a nakrájíme na kousky, stejně jako zeleninu. V hluboké pánvi rozpálíme olej a vsypeme postupně krájený česnek, cibuli, pórek, celer, papriku a houby. Po osmahnutí přidáme scezené boby, povaříme, osolíme, vlijeme víno se škrobem a sójovou omáčku. Krátce povaříme a podáváme s pečivem nebo rýží.

Nevýhodou luštěnin je přítomnost látek ve slupkách, které způsobují nadýmání. Existují však způsoby, jak tomu předejít:

  Luštěniny před vařením namáčíme minimálně šest hodin. Pokud se slupky uvolní od zrna, snažíme se je odstranit. Látky způsobující nadýmání se částečně vyloučí do vody. Vaříme je proto v nové vodě. Pro děti a starší osoby je můžeme propasírovat.

  Luštěniny vaříme šokem. Po 15 minutách varu je slejeme, zalejeme studenou vodou a znovu vaříme.

  Luštěniny dochucujeme bylinami a kořením (např. saturejka, majoránka, yzop, bazalka, koriandr, šalvěj, anýz, kmín). Solíme 10 minut před koncem varu.

  Pro lepší stravitelnost můžeme také nechat luštěniny naklíčit a pak teprve vařit. Škroby se nakličováním štěpí na jednodušší cukry, bílkoviny na aminokyseliny, zvyšuje se obsah vitamínů.

–koř–

© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 4/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 3/2010
3/2010

COOP Rádce 2/2010
2/2010