Zákaznický magazín COOP
 Číslo 4/2010
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Zdravá chvilička Petra
Havlíčka

*Co naše maminky
neznaly

*Deprese umí potrápit
*Den s... Lenkou
Šejnovou, vítězkou
COOP Sympatika 2009

*Zelí se nám urodilo
*Jó švestky zrály...
*Zelenina jako lék
*Recepty našich
zákazníků

*Napsali jste nám
*Sláva pohybu III. aneb
pěknou postavou
ke zdraví

*Opole má co nabídnout
*Olivový olej
*Luštěniny
*Vínečko růžové...

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Zelenina jako lék – Zelí
Léčivých účinků zelí si cenili lékaři už v antických dobách a jeho schopnosti jsou nezastupitelné dodnes. Snad každý ví, že zelí čerstvé a hlavně kysané se užívalo proti avitaminóze (kurdějím), a to nejen na dlouhých zámořských plavbách, ale i u nás během dlouhých zimních měsíců. Porce zelného salátu denně by i dnes mnoha lidem mohla významně ulevit. Žvýkání kysaného zelí je například skvělou prevencí před paradontózou.

zelí

Červené zelí je výrazným zdrojem selenu, který přispívá k dobrému fungování imunitního systému. Bílé zelí je naopak zásobárnou kyseliny listové a vitamínů skupiny B, což ocení všichni, kteří jsou vystaveni stresové zátěži. Kysané zelí obsahuje zvýšené množství vitamínů B12 a B6, které pomáhají zlepšovat náladu, takže se jeví jako ideální potravina pro dlouhé zimní dny, kdy trpíme nedostatkem světla a depresemi. Konzumace pokrmů ze zelí k večeři by dokonce měla zlepšit kvalitu spánku, protože se zvýší produkce spánkového hormonu melatoninu.

Zelí nepomáhá jen zevnitř, ale i zevně. Naklepané zelné listy pomáhají při hojení hnisavých ran, různých ekzémů, vyrážek, akné a podobně. Vhodné nejsou jen na čerstvé rány. Naklepané a krátce na oleji osmažené listy zelí přikládali staří bylináři jako účinnou úlevu na bolavé revmatické svaly a klouby. Při chřipce nebo rýmě pomáhá inhalace zelných silic: nastrouhejte čtvrt kila zelí, zalijte vroucí vodou a pod ručníkem inhalujte. Pro výrazné zlepšení vykašlávání a tvorbu hlenů se osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se po doušcích pije během dne. Zelnou šťávou zředěnou vodou v poměru 1:1 lze při chřipce a angině i kloktat.

zelí

Nejvíce pozitivních účinků vykazuje čerstvá zelná šťáva. Hojí vředy a záněty v trávicím ústrojí, zejména v žaludku a dvanácterníku, výjimečný je i její účinek protisklerotický a detoxikační (játra a ledviny). Čistí krev při kožních chorobách, alkalizuje překyselené žaludeční šťávy. Léčba zelím a zelnou šťávou je navíc bezpečná a bez hrozby vedlejších účinků. Jediné riziko představuje pro osoby s poruchami štítné žlázy, kterým by konzumace více než jednoho kilogramu zelí denně mohla způsobit problémy. Takové množství je ale schopný zkonzumovat jen málokdo.

Vyzkoušejte
lék pri žaludečních vředech. Vypijte pětkrát denně skleničku čerstvé zelné šťávy. Její štiplavou chuť výrazně zlepší a zároveň účinnost zvýší 50 ml šťávy z mrkve či celeru.

logo d-testVe spolupráci s časopisem D-test
www.dtest.cz

© 2001 – 2010 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 4/2010

 Starší vydání
COOP Rádce 3/2010
3/2010

COOP Rádce 2/2010
2/2010