Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2007
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*COOP biovýrobky aneb
produkty zrozené bez
chemie

*Proč kupovat
biopotraviny?

*Veselte se, radujte se,
budou Vánoce!

*Vánoční zvyky a obyčeje
*Maková roláda
*Medový perník s ořechy
*Recepty našich čtenářů
*Novinky v našich
obchodech

*Hledáme Tvář Tuty
Tempo – Tip 2007

*Když se řekne trdlo
*Útokem vpřed!
*Vítáme nového člena
řetězce Tip

*"Lidi se chtějí smát,
tragédie je nezajímají,"
říká Václav Vydra

*Antibiotiká z prírody
*Pozdravy od Poseidona
*"Hrnečku, vař"

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Proč kupovat biopotraviny?
1. Chrání vaše zdraví
Biopotraviny obsahují v průměru větší množství vitamínu C a nezbytných minerálů (vápníku, hořčíku, železa a chrómu), stejně tak i antioxidantů, důležitých v boji proti rakovině. Biopotraviny především nesmí obsahovat žádné přídavné látky a "éčka", tedy ani látky, jako je ztužený tuk, aspartam (umělé sladidlo) nebo glutaman sodný. Jak již bylo řečeno, biopotraviny také nesmí obsahovat žádné dusičnany, pesticidy, ani jejich rezidua. V systému ekologického zemědělství nejsou rovněž povoleny jakkoliv genově upravené rostliny a suroviny. Poslední dobou se hodně diskutuje o užívání velkého množství antibiotik hospodářskými zvířaty s případnými vlivy na zdraví lidí. Ekologičtí zemědělci mají rutinní používání léků a antibiotik zakázáno.

pole s obilím

2. Zaručují vysokou kvalitu a neničí přírodu
Biopotraviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů. Všichni ekologičtí farmáři a výrobci biopotravin jsou minimálně jedenkrát ročně kontrolováni. Mnoho studií dokazuje, že ekologické zemědělství má pozitivní vliv na rozmanitost fauny a flóry, je ohleduplnější k divokým zvířatům, méně znečišťuje, produkuje méně oxidu uhličitého a nebezpečných odpadů.

3. Mají výbornou chuť
Mnoho lidí tvrdí, že biopotraviny prostě chutnají lépe. Proč tomu tak je? Ekofarmáři se snaží o to, aby zvířata zakoušela co nejméně stresu a krmí je pokud možno co nejpřirozenějším krmivem. Bioovoce i biozelenina rostou pomaleji (jelikož umělá hnojiva jsou zakázána) a mají rovněž nižší obsah vody než konvenční.

Proč je bio dražší než nebio?
Průměrně jsou bioprodukty o 20 až 40% dražší než běžné výrobky z důvodu vyšších nákladů (nižší výnosy, větší podíl ruční práce, náklady spojené s certifikací). V ekologickém zemědělství nelze nic nepřirozeně urychlovat, takže rostliny a zvířata rostou déle, což se opět projeví ve vyšší ceně finálního produktu. Cena biopotraviny, která se nesmí chemicky konzervovat, má proto kratší záruční dobu a je u ní větší riziko ztrát, je samozřejmě vyšší než cena produktů s uměle prodlouženou trvanlivostí. V důsledku těchto souvislostí i biopotraviny jsou dražší.

Obecně lze konstatovat, že cena biopotravin odráží reálnou cenu pravých přírodních potravin a ne cenu jejich chemických napodobenin. Často se mluví o tzv. spravedlivé ceně biopotravin, což znamená, že v této vyšší ceně je zohledněna i ochrana přírodních zdrojů a lidského zdraví. Věřme však, že prostředky vydané za biovýrobky se nám bohatě vrátí v podobě našeho dobrého zdraví.


© 2001 – 2007 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 5/2007

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2007
4/2007

Zákaznický magazín 3/2007
3/2007