2. Zaručují vysokou kvalitu a neničí přírodu
Biopotraviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů. Všichni ekologičtí farmáři a výrobci biopotravin jsou minimálně jedenkrát ročně kontrolováni. Mnoho studií dokazuje, že ekologické zemědělství má pozitivní vliv na rozmanitost fauny a flóry, je ohleduplnější k divokým zvířatům, méně znečišťuje, produkuje méně oxidu uhličitého a nebezpečných odpadů.
3. Mají výbornou chuť
Mnoho lidí tvrdí, že biopotraviny prostě chutnají lépe. Proč tomu tak je? Ekofarmáři se snaží o to, aby zvířata zakoušela co nejméně stresu a krmí je pokud možno co nejpřirozenějším krmivem. Bioovoce i biozelenina rostou pomaleji (jelikož umělá hnojiva jsou zakázána) a mají rovněž nižší obsah vody než konvenční.
Proč je bio dražší než nebio?
Průměrně jsou bioprodukty o 20 až 40% dražší než běžné výrobky z důvodu vyšších nákladů (nižší výnosy, větší podíl ruční práce, náklady spojené s certifikací). V ekologickém zemědělství nelze nic nepřirozeně urychlovat, takže rostliny a zvířata rostou déle, což se opět projeví ve vyšší ceně finálního produktu. Cena biopotraviny, která se nesmí chemicky konzervovat, má proto kratší záruční dobu a je u ní větší riziko ztrát, je samozřejmě vyšší než cena produktů s uměle prodlouženou trvanlivostí. V důsledku těchto souvislostí i biopotraviny jsou dražší.
Obecně lze konstatovat, že cena biopotravin odráží reálnou cenu pravých přírodních potravin a ne cenu jejich chemických napodobenin. Často se mluví o tzv. spravedlivé ceně biopotravin, což znamená, že v této vyšší ceně je zohledněna i ochrana přírodních zdrojů a lidského zdraví. Věřme však, že prostředky vydané za biovýrobky se nám bohatě vrátí v podobě našeho dobrého zdraví.