Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2007
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*COOP biovýrobky aneb
produkty zrozené bez
chemie

*Proč kupovat
biopotraviny?

*Veselte se, radujte se,
budou Vánoce!

*Vánoční zvyky a obyčeje
*Maková roláda
*Medový perník s ořechy
*Recepty našich čtenářů
*Novinky v našich
obchodech

*Hledáme Tvář Tuty
Tempo – Tip 2007

*Když se řekne trdlo
*Útokem vpřed!
*Vítáme nového člena
řetězce Tip

*"Lidi se chtějí smát,
tragédie je nezajímají,"
říká Václav Vydra

*Antibiotiká z prírody
*Pozdravy od Poseidona
*"Hrnečku, vař"

*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Pozdravy od Poseidona
Pestrý a zdravý jídelníček si bez mořských ryb ani neumíme představit. Jejich maso je proti jinému masu biologicky cennější, protože obsahuje značné množství protikřivičného vitamínu D, který je spolu s vitamínem A součástí rybího tuku. Mořské ryby dále obsahují nenasycené kyseliny, které prospívají našemu kardiovaskulárnímu systému, fosfor, fluorid a železo, jež posilují naše kosti, acetylcholin, který výrazně zlepšuje paměť a pro zdravou pokožku užitečný vitamín B. A zapomenout nesmíme na nepostradatelný jód pro naše zdraví.

ryby

Ti, co si mořské ryby oblíbili, vysvětlují proč pokrmy z nich připravené skvěle chutnají a přitom jsou lehce stravitelné. Díky tomu se staly součástí mnoha diet. Navíc obsahují jen málo kostiček, takže nehrozí nebezpečí zapíchnutí rybí kosti do krku. Odborníci na výživu potvrzují, že zdravé jsou také rybí konzervy, protože i ty tělu poskytují látky, jež posilují srdce, mozek, kosti a chrání kůži.

Podle obsahu tuku dělíme ryby na tučné a netučné. Tučné ryby jako sleď, makrela nebo mořský úhoř obsahují přes 10 procent tuku. Méně tučný je tuňák. A nejlibovější jsou mořští lososi, tresky a platýsi. Velice sympatickým paradoxem však je, že zatímco tučné maso jatečních zvířat nám dietáři zakazují, tučné rybí maso doporučují, zvláště nemocným s cukrovkou, revmatismem a těm, kteří mají vysoký cholesterol. Tak kouzlit totiž umí nenasycené kyseliny omega-3, které rybí maso obsahuje. Jejich dostatek může organismus chránit před depresemi a podle některých studií i před některými zhoubnými nádory. Zpomalují také nepříznivé projevy stárnutí.

sardinky

Bůh moří Poseidon prostě i nám suchozemcům posílá báječnou stravu a my máme to štěstí, že si je můžeme nakoupit i v družstevních prodejnách COOP.

(koř)

Pikantní rybí pomazánka
1 konzerva Atlantických sardinek ve vlastní šťávě a oleji COOP Klasik, 100 g sterilované papriky, 1 feferonka, šťáva z 1 citrónu, lžíce sekané petrželky, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 50 g majonézy, 150 g tvarohu, sůl, pepř a citrónová šťáva podle chuti, 1 lžíce ostré hořčice

Majonézu utřeme s tvarohem, osolíme, opepříme, přimícháme obsah konzervy a vše důkladně utřeme. Sterilovanou okapanou papriku nahrubo nakrájíme, feferonku vyčistíme a nakrájíme velmi najemno. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek utřený (nebo prolisovaný) s trochou soli, hořčici a petrželku. Necháme v chladničce nejméně 1 hodiny uležet. Pomazánku mažeme na chlebíčky a zdobíme proužky citrónu bez kůry.

filety z aljašské tresky

Veselá treska
1 balíček filet z aljašské tresky COOP Klasik, olej, cibule, stroužek česneku, sůl, drcený pepř, kopr, cca 300 ml bílého lehkého vína, 200 ml smetany na vaření

Zmražené filety necháme zvolna rozmrazit v chladničce, ale ne zcela. V hluboké pánvi nebo kastrolu necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, vložíme porce tresky, posypeme pepřem, lehce osolíme a zalijeme vínem. 10 až 15 minut zvolna dusíme pod pokličkou. Pak porce vyjmeme, šťávu v nádobě smícháme se smetanou a necháme podusit, než zhoustne. Poté přidáme nadrobno nasekaný kopr, vložíme zpátky porce tresky a podáváme. Jako příloha je vhodná rýže, brambory s petrželkou nebo bageta.


© 2001 – 2007 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 5/2007

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2007
4/2007

Zákaznický magazín 3/2007
3/2007