Ti, co si mořské ryby oblíbili, vysvětlují proč pokrmy z nich připravené skvěle chutnají a přitom jsou lehce stravitelné. Díky tomu se staly součástí mnoha diet. Navíc obsahují jen málo kostiček, takže nehrozí nebezpečí zapíchnutí rybí kosti do krku. Odborníci na výživu potvrzují, že zdravé jsou také rybí konzervy, protože i ty tělu poskytují látky, jež posilují srdce, mozek, kosti a chrání kůži.
Podle obsahu tuku dělíme ryby na tučné a netučné. Tučné ryby jako sleď, makrela nebo mořský úhoř obsahují přes 10 procent tuku. Méně tučný je tuňák. A nejlibovější jsou mořští lososi, tresky a platýsi. Velice sympatickým paradoxem však je, že zatímco tučné maso jatečních zvířat nám dietáři zakazují, tučné rybí maso doporučují, zvláště nemocným s cukrovkou, revmatismem a těm, kteří mají vysoký cholesterol. Tak kouzlit totiž umí nenasycené kyseliny omega-3, které rybí maso obsahuje. Jejich dostatek může organismus chránit před depresemi a podle některých studií i před některými zhoubnými nádory. Zpomalují také nepříznivé projevy stárnutí.
Bůh moří Poseidon prostě i nám suchozemcům posílá báječnou stravu a my máme to štěstí, že si je můžeme nakoupit i v družstevních prodejnách COOP.
Pikantní rybí pomazánka
1 konzerva Atlantických sardinek ve vlastní šťávě a oleji COOP Klasik, 100 g sterilované papriky, 1 feferonka, šťáva z 1 citrónu, lžíce sekané petrželky, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 50 g majonézy, 150 g tvarohu, sůl, pepř a citrónová šťáva podle chuti, 1 lžíce ostré hořčice
Majonézu utřeme s tvarohem, osolíme, opepříme, přimícháme obsah konzervy a vše důkladně utřeme. Sterilovanou okapanou papriku nahrubo nakrájíme, feferonku vyčistíme a nakrájíme velmi najemno. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek utřený (nebo prolisovaný) s trochou soli, hořčici a petrželku. Necháme v chladničce nejméně 1 hodiny uležet. Pomazánku mažeme na chlebíčky a zdobíme proužky citrónu bez kůry.
Veselá treska
1 balíček filet z aljašské tresky COOP Klasik, olej, cibule, stroužek česneku, sůl, drcený pepř, kopr, cca 300 ml bílého lehkého vína, 200 ml smetany na vaření
Zmražené filety necháme zvolna rozmrazit v chladničce, ale ne zcela. V hluboké pánvi nebo kastrolu necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, vložíme porce tresky, posypeme pepřem, lehce osolíme a zalijeme vínem. 10 až 15 minut zvolna dusíme pod pokličkou. Pak porce vyjmeme, šťávu v nádobě smícháme se smetanou a necháme podusit, než zhoustne. Poté přidáme nadrobno nasekaný kopr, vložíme zpátky porce tresky a podáváme. Jako příloha je vhodná rýže, brambory s petrželkou nebo bageta.