(Libuše Štěpánová, Pačejov)
1/2 litru silného černého čaje Nový den, 100 g rozinek Dle gusta, 50 g sušených brusinek (můžeme nahradit i jiným sušeným ovocem podle vlastní chuti – výborné jsou např. švestky Dle gusta nebo meruňky Dle gusta), 30 ml Tuzemáku Marshall nebo Griotte likéru Marshall, 1 litr červeného vína (Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré nebo Svatovavřinecké z řady Arie), 1 citron nakrájený na plátky, 4 svitky skořice Dle gusta, cukr podle chuti
Sušené ovoce nasypeme do misky, zalijeme Tuzemákem nebo griotkou a necháme máčet nejméně dvě hodiny (klidně ale i několik dní). Čaj, víno, plátky citronu a svitky skořice přivedeme k varu. Do nahřátých sklenic pak rozdělíme sušené ovoce nasáté alkoholem, zalijeme připraveným punčem a podle chuti osladíme.
Saya (tradiční horký vulkánský nápoj)
(Eva Půtová, Plzeň)
1–2 sáčky zeleného čaje Nový den, 2 sáčky mátového čaje Nový den, 1 lžička mleté kávy Nový den, 10 ks hřebíčku Dle gusta, 10 ks fenyklu, 10 kuliček nového koření Dle gusta, 1 muškátový oříšek Dle gusta, špetka mletého muškátového květu, celá skořice Dle gusta, špetka mletého černého pepře Dle gusta
Tento tradiční horký vulkánský nápoj je charakteristický svou pronikavou vůní a překvapivě výraznou chutí, která je velmi osvěžující. Všechny suroviny vhodíme do litru vroucí vody a necháme povařit zhruba minut. Hotový nápoj scedíme a podáváme horký v předem vyhřátých šálcích. Tyto šálky by neměly být příliš velké. Pronikavá chuť sayi může někomu být zprvu nepříjemná, pokud ale nápoj pijeme v malých doušcích a je dostatečně horký, bude opravdu chutný.
Ledové frapé
(Hana Mašková, Plzeň)
0,5 l polotučného mléka Ranko, 4 lžičky rozpustné kávy Nový den, 4 lžičky cukru krupice, 2 lžíce zahuštěného neslazeného mléka Ranko, led
Nejdříve si dáme do lednice chladit dvě větší sklenice. Do mixéru poté nalijeme mléko, přidáme rozpustnou kávu, cukr a zahuštěné mléko a společně vše rozmixujeme. Sklenice vytáhneme z ledničky a do poloviny naplníme rozdrceným ledem. Přelijeme našlehanou směsí ledového frapé, posypeme kávou a podáváme.
Čokoládový drink
(Marie Steinbachová, Krchleby)
300 ml polotučného mléka Ranko, 1 sáček horké čokolády Nový den, 1 sáček cappuccina Nový den, 1 vanilínový cukr Varoma, 4 čtverečky mléčné čokolády, 2 kopečky vanilkové zmrzliny, ušlehaná šlehačka, čokoládové hoblinky, + můžeme přidat 4 lžíce (bílého) rumu
Do mixéru dáme mléko, vanilínový cukr, obsah sáčku horké čokolády a cappuccina a nakonec čokoládu. Všechno mixujeme asi 1 minutu. Do každého poháru vložíme jeden kopeček zmrzliny, pak přilijeme ušlehanou směs a až po okraj naplníme šlehačkou. Nakonec nápoj ozdobíme čokoládovými hoblinkami.