Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2008
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Sudičky nadělily dobře
*Oříšky nejen pro popelku
*Restaurant hotelu Zvíkov:
Spojte historii
s gastronomií

*Lahodná cesta ke zdraví
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Den s... Mariannou,
12letou dcerou pěstitele
"férového" kakaa

*Recepty našich čtenářů
*Proč se tak jmenují?
Krasoňov

*Vídeňský řízek jedině
od Figlmüllera

*Půvab klenutí nad
říčními proudy

*Slovenský koutek
*Proč chléb už není to,
co býval


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Lahodná cesta ke zdraví
Také vám zachutnaly čerstvé, takzvané fresh ovocné štávy, které jste možná už před pár lety okusili někde na dovolené? K naší radosti jsou již v nabídce řady cukráren, kaváren či barů, dokonce stánky, kde se připravují, rostou jako houby po dešti v mnoha hypermarketech. A ještě lepší je ta skutečnost, že nejrůznější lahodné moky, kterým ovoce předává svou sílu, si velice snadno můžeme vyrobit i doma.

dívka s drinkem

Čerstvé ovocné šťávy chválí nejen ti, kteří je popíjejí, ale i lékaři a dietologové. Není divu. Vyznačují se především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky účinných látek. Čistí a detoxikují organismus, podporují trávení a přitom jsou lehce stravitelné, snižují nadváhu, odstraňují únavu a dodávají našemu tělu energii a vitalitu.

Mají-li být ovšem takovým skutečně životadárným elixírem, musíme je pít co nejdříve poté, kdy je vyrobíme. Šťáva rychle oxiduje a vitamíny a enzymy utečou. A už vůbec se nedoporučuje je nechávat "na potom". Po dvou třech dnech by vám mohly i v chladničce začít kvasit, pokryly by se plísní. Čerstvé se má pít zkrátka čerstvé.

Namítáte, že nemáte doma k dispozici potřebné přístroje, které jsou v ovocných barech, a jejich pořízení je velmi nákladná záležitost? S tou druhou polovinou vašich protestů lze souhlasit, ale ta první polovina tak úplně pravdivá nejspíš nebude. Určitě ve výbavě vaší domácnosti nechybí malý plastový lis na citrusy. No vidíte. Možná máte odšťavňovač a s velkou pravděpodobností i mixér. Tak to už si můžete připravovat přímo velkolepou nabídku ovocných šťáv!

ovocné variace

Variace na nejrůznější ovocné téma
Do mixéru vlijeme 1 l neperlivé vody COOP Klasik.

Přidáme 2 oloupané pomeranče (pokrájené na čtvrtiny a zbavené pecek) a 2 jablka (neloupaná, rozčtvrcená a bez jádřince), pár lístků máty a rozmixujeme. Zdobíme plátkem pomeranče a kouskem máty.

Nebo můžeme např. přidat 1 banán (oloupaný a překrojený na dvě až tři části) a 2 kiwi (oloupaná a rozpůlená). Vše rozmixujeme a podáváme s plátkem kiwi přes sklenici.

V další variantě přidáme 1/2 ananasu (zbaveného tvrdé slupky popř. středu) a hrst jahod (bez zelené stopky). Opět rozmixujeme a zdobíme půlkou jahody.

Naším posledním tipem je přidání 1 vanilkového dortu On-Ice a hrsti borůvek (buď čerstvě natrhaných nebo i mražených), které rozmixujeme a podáváme jako borůvkový shake.

Podle chuti můžeme pokaždé přisladit, nejlépe hnědým přírodním nebo třtinovým cukrem nebo medem. A pokud náš mixér zvládne i drcení ledu, nasypeme ho do sklenice, přelijeme čerstvou šťávou, vložíme brčko a můžeme se zasnít... při troše fantazie se rázem ocitneme na pláži někde v Thajsku nebo v Karibiku.

tři ovocné drinky

(koř)

© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 3/2008

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2008
2/2008

Zákaznický magazín 1/2008
1/2008