Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2008
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Sudičky nadělily dobře
*Oříšky nejen pro popelku
*Restaurant hotelu Zvíkov:
Spojte historii
s gastronomií

*Lahodná cesta ke zdraví
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Den s... Mariannou,
12letou dcerou pěstitele
"férového" kakaa

*Recepty našich čtenářů
*Proč se tak jmenují?
Krasoňov

*Vídeňský řízek jedině
od Figlmüllera

*Půvab klenutí nad
říčními proudy

*Slovenský koutek
*Proč chléb už není to,
co býval


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Oříšky nejen pro Popelku
Kdo by neznal příběh o krásné dívčině, sužované zlou macechou a její dcerou, které k lásce sličného prince dopomohly tři oříšky, skrývající přenádherné šaty? Plesovou róbu v běžném životě v žádném oříšku nenajdete, zato kromě neodolatelné chuti v nich naleznete i spoustu užitečných živin. Jak bychom tedy mohli odolat zdravému mlsání, ořechům a oříškům Cvack Cvack?

pistácie

Pistácie
Na zelenkavých oříšcích, které jsou přímo zásobárnou zdraví, si pochutnávali už naši praprapředci. Skrývají v sobě přibližně 60% oleje, 20% bílkovin a 15% cukrů. co však je důležitější – obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a ze všech ořechů mají nejvíce železa, velké množství draslíku, fosforu a vápníku, stopové prvky, např. velmi užitečnou měď. V pistáciích jsou také fytosteroly, které údajně nejen snižují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale mají také preventivní účinek vůči různým typům rakoviny. Díky vápníku, hořčíku a draslíku chrání náš organismus před vysokým tlakem krve.

Původní pravlastí pistácií byly suché plošiny Středního východu, Persie a západní Asie (pochutnávala prý si na nich královna ze Sáby), dnes se pěstují ve Středomoří a jihovýchodní Asii.

S pistáciemi se dají dělat kouzla i v kuchyni. A víte, že si je můžete jako zajímavou bonsaj vypěstovat i doma?

Právě v tom momentu, kdy pistácie dozrají, puknou a rozevřou se podle starodávné legendy zamilovaní scházeli pod stromy pistácií a při měsíčku naslouchali, zda budou svědky jejich praskání. Když se tak stalo, dozajista byli v budoucnu šťastní a spokojení.

Kešu
Kešu jsou semena tropického stromu, který se jmenuje ledvinovník. Když se podíváme na jejich tvar, hned je nám jasné proč. Domovinou této znamenité pochoutky je Indie a tamní i další asijské kuchyně je mají ve velké oblibě. Nejen že se vyznačují jedinečnou nasládlou chutí, ale po důkladném rozkousání jsou také dobře stravitelné. Jsou bohaté na betakaroten, zinek, stopové prvky, které podporují růst buněk a účastní se také na tvorbě spermatu. Vysokým obsahem nenasycených kyselin snižují hladinu cholesterolu v krvi, mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži. Z kešu oříšků se také lisuje vynikající olej. Zdravější jsou nesolené a nepražené.

kešu

Až budete mlsat oříšky kešu, vzpomeňte si na ty, kteří je museli nejdřív vyloupat. To vůbec není snadné! Syrové kešu oříšky jsou uzavřeny v tvrdé kožené slupce, která obsahuje žíravé toxické látky. Proto je naprosto nezbytné zdravé jádro od slupky oddělit. Ořechy ve skořápce se proto nejprve namáčejí nebo napařují, pak se ponoří do horkého oleje, suší a nakonec loupají buď mechanicky, anebo ručně.

Mandle
Stromy v květu jsou opravdu nádherné, ale pro nás spíše mají kouzlo teprve jejich plody. Obvykle se setkáváme se sladkou variantou mandlí pojmenovanou dulcis, hořká varianta amara se využívá zejména při výrobě sladkostí a lihovin. Ale pozor, hořké mandle jsou ve větším množství (někdy se udává již 10 kusů) lidskému zdraví škodlivé!

mandle

Mandle jsou bohatou zásobárnou všech základních živin – bílkovin, esenciálních aminokyselin, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku a železa. Uklidňují nervy, zlepšují kvalitu kůže, vlasů, mírní osteoporózu. mandle se konzumují syrové nebo mírně opražené, své místo mají při výrobě lahodných moučníků, ale používají se do salátů, rizot, omáček nebo nádivek.

Stará legenda vypráví o princezně ze severních zemí, kterou kdysi provdali za maurského krále. V horké krajině se jí stýskalo po domově a po sněhu a nikdo z moudrých rádců nedokázal její smutek rozptýlit. Až jednoho z nich napadlo všude vysázet mandloňové stromy. Když rozkvetly, celý kraj byl poset popraškem bělostných kvítků jako sněhem a to vrátilo princezně úsměv. Legendu dodnes připomínají místní slavnosti na Pyrenejském poloostrově.

Arašídy
I když se jim říká burské oříšky, ořechy v pravém slova smyslu nejsou. Jsou to semena podzemnice olejné, luštěniny stejně jako fazole, hrach, sója, a proto i arašídy mají vysoký obsah živin. Jejich plod se ovšem vyvíjí pod zemí. Už v dávných dobách je pěstovali domorodci v zemích Karibiku. V syrovém stavu ale nikoho neoslní, lahodnou chuť získávají arašídy teprve pražením. Mezi pochoutky z buráků patří v řadě zemí arašídové máslo.

Arašídy jsou vynikajícím lékem na nervovou soustavu, podporují krvetvorbu, působi při nemocech srdce, krevního oběhu a látkové přeměny, kožních onemocněních, chrání před zubním kazem. Ne všichni si ale mohou na arašídech pochutnávat. Pokud jsou na ně alergičtí, může je přimo na životě ohrozit otok hrdla. Zobat by je neměli také nemocní dnou.

(koř)

oříšky Cvack Cvack


© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 3/2008

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2008
2/2008

Zákaznický magazín 1/2008
1/2008