Zákaznický magazín COOP
 Číslo 3/2008
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Sudičky nadělily dobře
*Oříšky nejen pro popelku
*Restaurant hotelu Zvíkov:
Spojte historii
s gastronomií

*Lahodná cesta ke zdraví
*Kaleidoskop zajímavostí
a aktualit

*Den s... Mariannou,
12letou dcerou pěstitele
"férového" kakaa

*Recepty našich čtenářů
*Proč se tak jmenují?
Krasoňov

*Vídeňský řízek jedině
od Figlmüllera

*Půvab klenutí nad
říčními proudy

*Slovenský koutek
*Proč chléb už není to,
co býval


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Vídeňský řízek jedině od Figlmüllera
I když rakouská kuchyně má mezinárodní renomé, tak bývá často spojována pouze s pojmem vídeňská kuchyně, a to přesto, že obsahuje i tradiční kuchařské umění bývalého rakouska – uherska. Především pak okolních států, tedy České republiky, maďarska a severní Itálie – a právě z posledně jmenované země pochází nejznámější pokrm našich jižních sousedů – Wiener Schnitzel, tedy vídeňský řízek. V Miláně, jenž byl pod rakouskou nadvládou, si jeho chuť oblíbil legendární rakouský vojevůdce Radecký. Díky němu se tak řízek nejprve dostal v 1. polovině 19. století na císařský dvůr a časem i do běžných domácností v monarchii.

Vídeň

Vídeňský řízek je velká, tence nakrájená kotleta telecího masa obalená vejci a strouhankou. V rakousku oblíbenou pochoutku dostanete v každé restauraci.

Ale jenom v jedné – jak praví znalci – chutná bezkonkurenčně, a to v proslulém vídeňském hostinci Figlmüller. Tady jsou navíc k mání i největší porce v celé metropoli, řízky doslova přesahují přes okraje talířů. Ostatně se o tom můžete při návštěvě rakouského hlavního města přesvědčit osobně. Ale v turistické sezóně se připravte na skutečnost, že v pravé poledne se před podnikem musí často vystát fronta. Zkrátka návštěva Vídně by nebyla úplná, kdybyste k Figlmüllerům nezašli.

Vídeň

Rodinný podnik založil již v roce 1905 Johannes Figlmüller a v této tradici pokračují dodnes jeho potomci. Původní hostinec na ulici Wollzeile 5, jen pár minut od dómu sv. Štěpána, je stále v provozu a o jeho návštěvu je největší zájem.

Ale můžete pochopitelně navštívit také dvě stejnojmenné pobočky, které najdete na nedaleké Bäckerstrasse 6 a na okraji metropole – na Grinzingerstrasse 55. I když tyto tři podniky kromě řízku dělají další pokrmy, stejně všichni si v nich nakonec objednají – jak jinak – Wiener Schnitzel.

Vídeň, Prater

Na kultovní pokrm sem často zajdou i slavné osobnosti z oblasti kultury, sportu i pomazané hlavy. Ovšem mezinárodní věhlas lokálu nespočívá jen ve výčtu známých jmen, ale především v kvalitě. Maso sem dodávají nejlepší chovatelé dobytka v zemi a strouhanka z císařské žemle je speciálně mleta pouze pro potřeby podniku. Řízky se nesmaží ve fritovacím hrnci, ale stejně jako před sto lety na čistém rostlinném oleji na dobře vyhřáté pánvi. Doba smažení jemně naklepaného řízku nikdy nepřekročí z každé strany půl minuty. Samozřejmostí je, že po třech čtyřech procesech je olej vyměněn za nový. U Figlmüllerů můžete vyhlášenou kulinářskou pochoutku zapít neméně skvělým vínem. Pochází přímo z příměstských vinic z Nussdorfu a znalci jistě ocení rulandské bílé, ryzlink vlašský nebo Veltlínské zelené. A kdo se k Figlmüllerům nedostane osobně, může si udělat pravý vídeňský řízek podle rakouské kuchařky doma.

Pravý vídeňský řízek
(recept je určen pro 4 osoby)

Ingedience:
4 telecí řízky, sůl, hladká mouka, 2 vejce, 2 lžíce mléka, strouhanka, olej na smažení

Příprava:
Maso naklepete na tenčí plátky, osolíte, obalíte v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance. Na pánvi rozpálíte olej a řízky smažíte dozlatova.
Tuk nesmí vychladnout, jelikož by nasákl do řízku. Pozor, při obrácení nesmíte do řízku píchnout, jelikož by vytekla šťáva.

Petr Vlček

Vídeň, Naschmarkt


© 2001 – 2008 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

Zákaznický magazín 3/2008

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2008
2/2008

Zákaznický magazín 1/2008
1/2008