www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Velikonoce, jaro, radost
*Nezničitelné kraslice
*Velikonoční tabule
*Zdobení velikonočních
kraslic

*Velikonoční ostrov
a jeho tajemství

*Neuvěřitelný rok
(vzpomínka na
Vlastimila Brodského)

*Moc čarodějnic o noci
čarodějnic

*Mexická kuchyně
*Tequila
*Naše hospůdka
*Když se řekne
masopust...

*Diety našich předků
*Čaj - krása porozumění
*Rady naší babičky
*Krásno - synonymum
kvality

*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Čaj - krása porozumění
Čaj není jen požitkem pro naše smysly. Dokáže toho mnohem víc. Chvíle uvolnění nad šálkem dobrého a kvalitního čaje nám může pomoci získat ztracenou rovnováhu, čelit různým stresům a problémům. Povzbudí nás, dodá nám energii a chuť do života, posílí naše sebevědomí. Harmonizuje dvě zdánlivě protikladné věci - bystří vědomí a uvolňuje napětí. Čaj, zvláště pak zelený, je zásobárnou látek, které mají léčebnou hodnotu. Čaj je zkrátka elixírem zdraví.

Raději tři dny bez soli než jediný den bez čaje.
Čínské přísloví

čaje

Zázračné účinky čaje
Účinky čaje na lidský organismus jsou mnohostranné. Číňané, u nichž má pití čaje tisíciletou tradici, jej odedávna považovali za léčivý nápoj. O pozitivních účincích čaje, někdy přezdívaném nápoj jako nejsladší rosa z nebes, nemůže být pochyb. Čaj se pokládá za účinný prostředek při snižování únavy a je mu přičítán významný vliv na zvyšování tělesné a duševní činnosti. Již dlouho se čaje také využívá při léčení střevních i žaludečních onemocnění. Odvar a výtažek z čaje pomáhá i při léčení kožních onemocnění. Zelený čaj obsahuje antioxidanty chránící před vznikem rakoviny a ovlivňující proces stárnutí.

Čaj obsahuje téměř sto třicet chemických látek, z nichž nejvýznamnější jsou třísloviny. Čajové třísloviny blahodárně ovlivňují trávicí trakt, protože jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky. Vědci prokazují, že čaj prospívá zubům, protože dodává tělu přibližně stejné množství fluorových sloučenin jako voda obohacená fluorem. Čaj dále obsahuje vitamíny skupiny B, zejména B1 a B2, dále A, C a P. Obsahem vitamínu P nenachází čaj mezi rostlinami konkurenci. Vitamín P ve spojení s vitamínem C přispívá ke hromadění kyseliny askorbové, čímž se posiluje odolnost organismu proti infekčním chorobám.

čaj

Všechny výše uvedené léčivé vlastnosti se přičítají především zelenému čaji. Na rozdíl od černého čaje se při jeho zpracování neporušují a nefermentují čajové lístky, které se rychle po sklizni suší. Odborníci dokazují, že zelený čaj má zhruba desetinásobný obsah vitamínů v porovnání s černým čajem. Japonští lékaři proto doporučují vypít denně kolem sedmi šálků zeleného čaje.

Příprava čaje
Čaj se připravuje v různých zemích různě, hlavní zásady, kterými bychom se měli při jeho přípravě řídit, jsou však stejné:
  • Voda pro přípravu čaje musí být čerstvá, nepřevařená a studená. Neměla by být tvrdá.
  • Voda by se neměla nechávat vařit déle, než je nezbytně nutné.
  • Konvice by se neměla používat k jinému nápoji než k čaji.
  • Veškeré nádoby (čajová konvice, šálky atd.), které přijdou s čajem při přípravě do styku, nesmí být kovové. Doporučujeme keramiku, kameninu, sklo nebo porcelán.
  • Nádoby vymývejte pouze čistou vodou. V žádném případě nepoužívejte saponáty.
  • Před přípravou doporučujeme čajovou konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a uvolnily silici.
  • Na jeden šálek se dává jedna lžička čaje a pro přípravu více šálků v konvici jedna lžička navíc.
  • Čaj se spařuje a doba louhování nesmí překročit pět minut. Jsou samozřejmě výjimky (např. zelený čaj - tři minuty).

Druhy čajů
Odhaduje se, že existuje asi 300 druhů čajů. Jejich chemické složení se může lišit podle místa, kde se pěstují, doby sklizně, podnebí a věku čajového keříku, ze kterého byly sklizeny. My jsme zde pro vás vybrali dva druhy čajů. Každým docílíte jiného účinku - pro povzbuzení sáhněte po zeleném čaji, na uklidnění si naopak vychutnejte čaj Rooibos.

čaj

Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje kofein. Ten je však na rozdíl od černého čaje nebo kávy vázán na třísloviny, a proto se po těle šíří jemně a pomalu. Z toho důvodu má také delší povzbuzující účinky. Má velmi jemnou vůni a chuť, která se možná někomu může zdát poněkud nahořklá. Jak již bylo uvedeno, zelený čaj pochází ze stejného keře čajovníku jako čaj černý. Změnu jeho barvy, aroma a přirozeně také účinků způsobuje pouze jeho odlišný způsob zpracování.

čaje

Pro přípravu zeleného čaje je nutné si zapamatovat, že voda na zalití by měla mít pouze asi 70°C a čaj bychom měli nechat louhovat maximálně tři minuty. Delší louhování propůjčuje totiž zelenému čaji jednak hořké aroma a dále se vytrácejí jeho povzbuzující účinky. Čajové lístky lze pak zalít i víckrát (dvakrát nebo třikrát).

Čaj Rooibos
Tento červený čaj pochází z jižní Afriky, ale svou oblibu si snadno získal na celém světě. A to nejenom díky svým léčebným účinkům, ale také díky své výborné chuti. Získává se z malého jehličnatého keře - Rooibos v překladu znamená červený keř. Neobsahuje žádný kofein, a proto ho můžete vypít, kolik chcete. Pro své zklidňující účinky je nejvhodnější, pokud nemůžete usnout, jste napjatí nebo vás trápí bolesti hlavy.

čaje

Čaj Rooibos si připravíme tak, že ho zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat dvě až tři minuty. Pije se buď jen tak, nebo se sladkou smetanou či s mlékem. Nálevy můžeme opakovat (mohou být až tři).

(jm)


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2002 4/2002

Zákaznický magazín 3/2002 3/2002