www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Velikonoce, jaro, radost
*Nezničitelné kraslice
*Velikonoční tabule
*Zdobení velikonočních
kraslic

*Velikonoční ostrov
a jeho tajemství

*Neuvěřitelný rok
(vzpomínka na
Vlastimila Brodského)

*Moc čarodějnic o noci
čarodějnic

*Mexická kuchyně
*Tequila
*Naše hospůdka
*Když se řekne
masopust...

*Diety našich předků
*Čaj - krása porozumění
*Rady naší babičky
*Krásno - synonymum
kvality

*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Naše hospůdka
Pod tímto názvem otevíráme v Zákaznickém magazínu zcela novou rubriku. Šťavnatým způsobem se v ní budeme snažit líčit zajímavé historky, humornou formou kritizovat nešvary současných hospůdek a restaurací, zkrátka - budeme se pohybovat v prostředí, které je většině mužské populace důvěrně známé. Každý díl bude mít svůj vlastní příběh a samozřejmě i svůj název. Zahajovací vyprávění jsme nazvali:

hospoda

Je libo pivo s ohříváčkem?
Teplota piva bývá v našich hospůdkách asi nejčastějším tématem konverzace mezi hostem a výčepním. Jsou pivaři, kterým musí při požívání lahodného moku přímo trnout zuby, jsou i tací, kteří z nejrůznějších důvodů přechlazené pivo prostě nesnášejí. Narozdíl od prodejen Coopu, kde obdržíte sice pivo lahvové, ale buď nechlazené z beden, anebo lákavě orosené v chladicím boxu, v hospůdce teče "točenka". Pro někoho studená, pro jiného teplá. Jak to ale udělat, aby se vlk nažral a koza zůstala celá?

pivo

Naši předci to měli vymyšleno chytře: Přestože v dřívějších dobách neexistovaly lednice, pivo se podávalo dostatečně vychlazené. Z pivovarů se spolu s pivem odebíraly také kusy ledu, připomínající velikostí kolejové pražce. Těmi se v teplých měsících sudy obklopily a pivo bylo jako křen.

A co s hosty, kteří ponejvíce ze zdravotních důvodů byli nuceni požívat pivo teplejší? Pro ty byl vynalezen ohříváček. Kovový dutý váleček s ouškem se naplnil teplou vodou, zavěsil do připraveného košíčku a podal konzumentovi. Ten pak válec za závěsné ouško vyňal a zavěsil do svého půllitru. Teplá voda pivo ohřála tak, že neztratilo říz a dalo se pít.

pivo s ohříváčkem

Ohříváčky přežily v restauracích nejen první, ale dokonce i druhou světovou válku a staly se tak součástí inventáře socialistických Jednot a RaJů (Restaurací a jídelen). Díky liknavosti obsluhujícího personálu však byly využívány zřídka. Host byl rád, když po dlouhém čekání obdržel pivo, a mnohdy si ani netroufal požádat navíc o ohříváček. A tak příhoda, jejímž aktérem byl i autor článku, se v provozovně tehdejší Jednoty opravdu stala.

V malé vesnické hospůdce obsluhoval neochotný pan František. Byl pomalý, častá přání hostů jej očividně zatěžovala, takže po každém natočeném pivu se musel posilnit nejen rumem vhozeným do sebe s profesionálním švihem, ale také alespoň krátkým posedem s nohama na protější židli a s obligátním "ááách" při dosedání.

Do restaurace jsem zavítal s kamarády, kteří ke mně přijeli na návštěvu, a abych urychlil obsluhu, rozhodl jsem se Františkovi - s jeho radostným souhlasem - vypomoci.

Zatímco jsem točil a nosil k našemu stolu piva, František se přesunul z lokálu do kuchyně, kde udělal své obligátní "ááách". V tu chvíli do restaurace dorazil cizí starší pán, a v domnění, že jsem obsluhující číšník, objednal si u mě pivo s ohříváčkem.

"Františku, prosím tě, připrav mi ohříváček," houkl jsem směrem do kuchyně, kde jsem si po chvíli vyfasoval žádanou rekvizitu, a spolu s pivem ji předložil před "svého" hosta.

"Pane vrchní," ozval se za chvilku přítel teplého piva, "v tom ohříváčku byla studená voda!"

"Promiňte," omluvil jsem se a zamířil s relikvií zpět do kuchyně: "Hele, dals' tam studenou vodu, a já to odnes!" spustil jsem na Františka. "Dělej, musíme ji ohřát!"

pivo s ohříváčkem

"Jó? Tak teda sleduj!" Znuděný číšník byl náhle plný elánu: škrtl plynový sporák, uchopil ohříváček za válec, a namísto ohřátí vody nahřál nad plamenem pouze ouško. Tentokrát ochotně obsloužil hosta sám.

"Teď je to ono," zasyčel bolestí šťastný návštěvník při uchopení rozžhaveného ouška a spálenými prsty ponořil do piva válec se studenou vodou.

V dnešní době restaurací majících ohříváčky kvapem ubývá a mladší návštěvníci už ani neznají jejich funkci. A tak má host pouze dvě možnosti: Buď vypít povětšinou přechlazené pivo, anebo si dát třeba grog. Co? Že měl chuť na pivo? No jo, ale to je přece jeho problém, že ho nemůže pít tak studený...!

(nc)


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2002 4/2002

Zákaznický magazín 3/2002 3/2002