www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Velikonoce, jaro, radost
*Nezničitelné kraslice
*Velikonoční tabule
*Zdobení velikonočních
kraslic

*Velikonoční ostrov
a jeho tajemství

*Neuvěřitelný rok
(vzpomínka na
Vlastimila Brodského)

*Moc čarodějnic o noci
čarodějnic

*Mexická kuchyně
*Tequila
*Naše hospůdka
*Když se řekne
masopust...

*Diety našich předků
*Čaj - krása porozumění
*Rady naší babičky
*Krásno - synonymum
kvality

*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Velikonoční tabule
Velikonoce jsou první velké svátky roku. Jejich kouzlo si uvědomíme nejlépe tím, že připravíme velkou rodinnou snídani, která bude příjemně připomínat tyto jarní svátky. Součástí tabule by měla být obarvená velikonoční vajíčka. V jejich podávání se spojuje estetika, zdravá výživa i velikonoční tradice.

velikonoční motiv

Při jejich barvení, malování či jiném zdobení mohou dle chuti asistovat všichni členové rodiny. Při jejich barvení můžeme použít barvu Ovo dostupnou v každé drogerii, nebo si můžeme vzít na pomoc přírodní produkty. Při použití červené slupky z cibule, šťávy z červené řepy, vyvařené vody ze špenátu, hnědých cibulových slupek nebo šafránu získáme širokou škálu různých decentních zabarvení. Pro zpestření můžeme natrhat zajímavě tvarované mladé lístečky a před vařením je fáčem nebo starou punčochou připevnit na povrch vajíčka. Po sejmutí lístků z již uvařených vajec se na obarvené skořápce objeví jejich struktura, která vypadá velmi zajímavě.

Na stole by neměl chybět ani velikonoční bochánek, velikonoční beránek nebo jidáše.

K velikonocům patří také tradiční slavnostní menu a výzdoba stolu, okna nebo celé kuchyně.

Při výzdobě se nechte klidně inspirovat nabídkou obchodů, stůl ozdobte kyticemi velikonočních květů a kraslicemi. Váza s rozkvetlými kočičkami nebo narcisy na velikonočním ubrusu s velikonočními prostírkami přispěje k pohodě svátečního stolování.

Velikonoční beránek
250 g polohrubé mouky, 5 vajec, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, máslo nebo ztužený tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání

velikonoční beránek

Ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přimícháme nastrouhanou citrónovou kůru a polohrubou mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta. Formu dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do prohlubní pro oči a čumáček vložíme rozinky. Těsto rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě do formy a pečeme ve vyhřáté troubě do růžova asi půl hodiny. Upečeného beránka opatrně vyklopíme, lehce pocukrujeme a uvážeme mu kolem krku ozdobnou mašli. Beránka můžeme také vylepšit čokoládovou polevou.

Velikonoční vajíčka z kynutého těsta
Na těsto: 400 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 2 vejce, 50 g tuku, 15 g droždí, 1/8 l mléka, 1 špetka soli

Na obložení: 250 g nízkotučného tvarohu, 100 g tuku, 50 g cukru, 3 vejce, 6 půlek meruněk (z konzervy), 2 - 3 lžíce jemného bramborového škrobu, strouhaná kůra z 1 citrónu
Na těsto promícháme droždí s 1 lžičkou cukru ve vlažném mléce. Přikryjeme a necháme vykynout. Vločky tuku hněteme s moukou, se zbylým cukrem, solí, vejci a kváskem tak dlouho, až vznikne těsto, které se odděluje ode dna mísy. Přikryté těsto odstavíme do tepla, až vykyne do dvojnásobného objemu.

Mezitím rozehřejeme při mírné teplotě tuk a znovu dáme vychladnout. Tvaroh dáme na síto a necháme odkapat. Z vajec oddělíme bílky a žloutky smícháme s cukrem, bramborovým škrobem, tvarohem a ještě tekutým tukem, okořeníme strouhanou citrónovou kůrou a vše promícháme do hladké hmoty.

velikonoční vajíčka z kynutého těsta

Kynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, které na pomoučněné ploše vyválíme na placičky ve tvaru vajec. Placičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.

Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do tvarohového krému. Hmotou potřeme vajíčka, přičemž kolem dokola ponecháme nepotřený okraj. Do středu vajíček vtlačíme po rozpůlené meruňce a přikryté necháme 15 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 - 20 minut.

Rada: Místo másla nebo tuku můžeme použít olej, protože obsahuje více nenasycených kyselin a je mnohem zdravější.

Kopřivová polévka s vejcem
150 g listů mladé kopřivy, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 lžíce oleje z klíčků, 75 g smetany, 1 čerstvý žloutek, jodidovaná sůl, čerstvě umletý černý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, 1 vejce vařené natvrdo

kopřivová polévka

Listy kopřivy omyjeme, jemně nasekáme a dusíme asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Oloupeme šalotku, nakrájíme ji na malé kostičky a podusíme na oleji dosklovita. Šalotku přidáme ke kopřivám, přilijeme zbytek vývaru. Vše krátce povaříme a odtáhneme z ohně. Kyselou smetanu ušleháme se žloutkem a zašleháme do odstavené polévky. Polévku pak opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem. Polévku osolíme, okořeníme pepřem a muškátem. Oloupeme natvrdo uvařené vejce a nasekáme je nahrubo. Polévku rozdělíme na talíře a posypeme vejcem.

Jehněčí oříšek v kapustě
1 malá hlávka kapusty, jodidovaná sůl, 2 jehněčí ořechy po 250 g, 4 stroužky česneku, 2 jarní cibulky, 60 g uzeného hovězího jazyka, 60 g hlív, 2 lžíce oleje, nasekaný tymián, nasekaná rozmarýna, čerstvě umletý černý pepř, trochu zeleninového vývaru.

jehněčí oříšek v kapustě

Kapustu očistíme a košťál vyřízneme. Listy opatrně uvolníme, omyjeme a blanšírujeme asi 2 minuty v osolené vodě. Potom je prudce ochladíme a postavíme stranou. Jehněčí ořechy odblaníme. Oloupeme česnek a nakrájíme na špalíčky. Jehněčí ořechy jím protkneme. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Nakrájíme nadrobno hovězí uzený jazyk a očištěné a omyté hlívy. Na jedné lžíci oleje podusíme cibulky, přidáme k nim houby a jazyk a vše okořeníme tymiánem, rozmarýnou a pepřem. Osolíme. Všechno ještě krátce podusíme a sejmeme z ohně. Pečicí troubu si zahřejeme na 180°C. Několik kapustových listů přeložíme přes sebe tak, aby se překrývaly a na ně rozdělíme houbovou směs. Jehněčí ořechy osolíme a trochu okořeníme pepřem a prudce opečeme ze všech stran na oleji. Ořechy položíme na kapustové listy, svineme do závitků a převážeme nití. Obalené ořechy dáme na pánev, zalijeme trochou vývaru a opékáme asi půl hodiny bez pokličky.

Jehněčí pečeně v bylinkovém kabátku
1,5 kg jehněčí pečeně, 1/8 l čirého masového vývaru (instantního z kostky), 150 g zakysané smetany, 50 g ztuženého tuku, 1 1/2 lžíce hořčice (středně ostré), 2 lžičky škrobové moučky, 2 stroužky drceného česneku, 2 lžičky tymiánu, 1 lžička oregána, 1 lžička drceného rozmarýnu, po 1 lžičce bazalky a šalvěje, sůl, pepř

jehněčí pečeně

Jehněčí pečeni omyjeme, osušíme v kuchyňském papíru a řezem ostrým nožem podél hřbetu do hloubky asi 1,5 cm oddělíme maso od kosti. Potom lehce vyškvaříme okrájený tuk, rozehřejeme polovinu tuku a přidáme rozdrcený česnek, sůl a byliny. Touto pastou potřeme důkladně vrchní stranu jehněčího hřbetu. Zbylý tuk dáme do pekáčku, do kterého položíme maso a pečeme ve střední poloze trouby při 225°C asi 50 minut tak, aby maso zůstalo uprostřed ještě růžové. Kdo má maso raději více propečené, peče o 10 minut déle. Během pečení podléváme po částech masovým vývarem. Jakmile je maso upečené, vyjmeme je a necháme přikryté odležet. Výpečky povaříme s trochou vody a zahustíme zakysanou smetanou, do které jsme dohladka vmíchali bramborový škrob. Uvedeme do varu a omáčku ještě dobře dochutíme. Jako příloha se hodí mladé fazolky a gratinované (zapékané) brambory.

Bylinková krůtí roláda
1 kg krůtích prsou, 1 l bílého vína, 2 sáčky instantní omáčky na pečení (Knorr fix), 2 lžíce oleje z klíčků, 3 - 4 lžíce sladké smetany, sůl, bílý pepř

bylinková krůtí roláda

Na nádivku: 50 g strouhaného sýra, 50 g čerstvých bylin, 2 šalotky, 1 vejce, 1 lžička másla, 1 - 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř
Oloupané posekané šalotky zesklovatíme na másle, potom přidáme jemně posekané byliny (petrželku, pažitku, estragon), několikrát promícháme a vše necháme vychladnout. Mezitím dáme plát z krůtích prsou na prkénko, lehce naklepeme, mírně osolíme a okořeníme bílým pepřem. Důkladně promícháme směs bylin a šalotky se sýrem, strouhankou a vejcem a hmotu rozdělíme na plát. Ponecháme volné okraje asi 1 cm. Plát stočíme, převážeme kuchyňskou nití a opečeme na oleji kolem dokola. Zalijeme vínem, přimícháme instantní omáčku a dusíme asi 1 hodinu. Potom maso vyjmeme a necháme v klidu v teple. Omáčku krátce povaříme se smetanou, osolíme a opepříme. Před podáváním nalijeme nepatrnou část omáčky na předehřátou mísu, navrch položíme nakrájenou krůtí roládu, zbytek omáčky podáváme zvlášť v omáčníku. Jako přílohu podáváme dušenou mrkvičku, řapíkatý celer a malé brambory vařené v páře.


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2002 4/2002

Zákaznický magazín 3/2002 3/2002