www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Velikonoce, jaro, radost
*Nezničitelné kraslice
*Velikonoční tabule
*Zdobení velikonočních
kraslic

*Velikonoční ostrov
a jeho tajemství

*Neuvěřitelný rok
(vzpomínka na
Vlastimila Brodského)

*Moc čarodějnic o noci
čarodějnic

*Mexická kuchyně
*Tequila
*Naše hospůdka
*Když se řekne
masopust...

*Diety našich předků
*Čaj - krása porozumění
*Rady naší babičky
*Krásno - synonymum
kvality

*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Diety našich předků
Začátek třetího tisíciletí zastihl lidstvo v překotné touze jíst zdravě. Den co den nakladatelství vydávají, tiskárny chrlí a knihkupectví rozprodají spoustu publikací s "nejzaručenějšími" recepty pro zdraví či štíhlou linii.

Kupodivu lidstvu tato zaručená poselství nesdělují pouze lékaři diabetologové, povolané se cítí být i osobnosti rekrutující se nejen z medicíny, ale i z profesí jí značně vzdálených. A tak čtenář knihu přečte a rázem (pokolikáté už?) začíná od základu měnit svoji stravu, své životní návyky.

zelenina

Málokdo vydrží absolvovat ozdravnou kúru celou - povětšinou si z ní vybere pasáže, které mu vyhovují. A tak po období útrap se národ rozděluje na dva tábory: přívržence a odpůrce příslušné diety. Než se však spor stačí vyhrotit, přichází na pulty knihkupectví jiná kniha od jiného autora, dřívější hašteření je zapomenuto a lidstvo se nepoučeno vrhá vstříc další sebetyranii.

A tak nás napadlo: Jaké asi rady na zdravou výživu dostávaly naše babičky?
ovoce, zelenina atd.

Redakční listování ve starých knihách není argumentem, ale pouhým nahlédnutím do "zaručeně zdravé výživy" tehdejší kuchyně:

Mléko
Koncem dubna se blíží splnění nedočkavého očekávání, neboť "Svatý Jiří kravám píci dává." I oddychne si hospodyně i hospodář, neboť "hojná píce - plný krajáč." Mléko je hlavní složkou kuchyně. Mléko skutečně vždy bylo, dosud je a bohdá bude i nadále spolu s chlebem základem stravy. Mlékem se ráno den začíná, s mlékem se často vaří k obědu, mlékem se pokračuje při svačině a mlékem se končí na večeři.

polévka

Moravský ranhojič Gallaš ve své knize z roku 1826 tuto chválu vzdává, když píše o "bačenkách" na kravských salaších Valašska: "Místo ovčí žinčice se zde podmáslí pije. Nicméně přece nevyhlížejí naše Valašky při tomto nápoji a sprosté stravě bledé v tváři tak, jak by je podmáslím oblíčil, vyhlížívají, nýbrž červené jako růže a jejich líčka čistě bubolaté jako jablečka."

zdravé jídlo

A totéž, co platí o podmáslí, které je zbaveno tuku jako mléko sbírané, platí ovšem dvojnásob o mléku plnotučném. Proto je mléko nejen hlavní, nýbrž nejcennější složkou stravy, která nejen nahradí maso, nýbrž je dokonce předčí. Vždyť mléko je tak znamenitou potravinou, že je sama příroda připravila do vínku dětem člověka i mláďatům všech savců. Mléko je předně potravina živící - živí stejně jako maso nebo vejce, neboť obsahuje ony látky, z nichž se mladé tělo buduje a dospělé udržuje, totiž hodnotné bílkoviny. A tak na mléce rostou děti skutečně jako z vody, a to tím lépe, že mléko na rozdíl od masa jim dodá také mnoho vápníku, bez něhož by neměly ani pevné kosti, ani zdravé zuby.

Plnotučné mléko, chuti tak lahodné, je i potravina ochranná, ve vrstvě žluťoučké smetany je totiž ukryt týž vzácný vitamin jako ve vaječném žloutku, týž, který jako anděl strážný chrání děti před nakažlivými chorobami, upevňuje jejich zdraví a podporuje zdárný růst.

sýry

Dnešní pohled na zdravou výživu je asi přece jenom poněkud odlišný, i když argumenty pro jistě nechybějí. Nicméně po pouhém přečtení posledního odstavce o žluťoučké smetaně nebo vaječném žloutku odešla hromadně celá redakce k preventivnímu odběru krve na cholesterol. Cestou se diskutující spolupracovníci shodli, že nejlepší dietou je především dostatek pohybu, a ještě týž den svorně zavítali do nejbližšího fitnesscentra.

Jarní jídelníček našich předků
Den Sytí Živí Chrání
Pondělí polévka s krupicí s vejcem pórková
kynuté knedlíky s tvarohem s povidlím
Úterý bramborová polévka   s chřestem
opečené kynuté knedlíky s vejci a salátem
Středa kroupová polévka   se zeleninou
brambory klobása špenát
Čtvrtek smetanová polévka s vejcem se zeleninou
dušené kroupy   rajská omáčka
Pátek luštěninová polévka    
knedlíky s praženou houskou tvarohové kompot
Sobota polévka   rajská
na slanině s bramborem sázená vejce salát
Neděle polévka s krupicovým svítkem   jarní bylinky
smažené s bramborovým salátem kůzle  
závin   s revení

(nc)


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2002 4/2002

Zákaznický magazín 3/2002 3/2002