www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2003
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Velikonoce, jaro, radost
*Nezničitelné kraslice
*Velikonoční tabule
*Zdobení velikonočních
kraslic

*Velikonoční ostrov
a jeho tajemství

*Neuvěřitelný rok
(vzpomínka na
Vlastimila Brodského)

*Moc čarodějnic o noci
čarodějnic

*Mexická kuchyně
*Tequila
*Naše hospůdka
*Když se řekne
masopust...

*Diety našich předků
*Čaj - krása porozumění
*Rady naší babičky
*Krásno - synonymum
kvality

*Z redakční pošty
*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Mexická kuchyně
Mexická kuchyně, jejíž původ bychom našli u Aztéků, je kuchyní mnoha barev, vůní, koření a exotické chuti. Drtivá většina mexických jídel se připravuje na ohni a jako oheň je i pálivá. Tato pálivost však není podmínkou, proto nemusíte být pouze milovníky ostrých jídel, abyste našli mezi mexickými pokrmy tu svoji delikatesu.

mexická kuchyně

Charakteristika mexické kuchyně
Hlavní surovinou a vlastně základem při vaření je u mexických hospodyněk kukuřice. Kukuřici jíme buďto syrovou (např. ve formě zeleninových salátů a příloh), nebo vařenou či pečenou, případně nakládanou nakyselo. Mele se z ní hladká i hrubá mouka, z níž se potom dělají kukuřičné placky neboli tortilly, které se pečou na rozpálené mřížce.

mexický symbol

Tortilly tvoří základ mnoha mexických pokrmů a jsou dnešním chlebem všech Mexičanů. Jídla jako tacos, enchiladas nebo quesadillas prostě bez tortillové placky nemohou existovat.

Tacos jsou vlastně tortilly plněné různými směsmi - často zeleninové, luštěninové, sýrové nebo masové. Tacos se mohou rolovat i zapékat a právě podle náplně mají svá jména - Enchiladas (potřené omáčkou), Tostadas (křupavě opečené) nebo Quesadillas (sýrové).

mexická strava

Pšeničnou tortillu jako přílohu objevíme i u dalšího typického mexického hlavního jídla zvaného burritos. Burritos se sestává ze šťavnatých kousků masa, cibule, papriky, strouhaného sýra, zakysané smetany a rýže. Nejoblíbenější burritos jsou hovězí a kuřecí, fazolové a špenátové.

Z dalších významných surovin tvořících základ většiny mexických jídel jmenujme pak fazole, papriky a papričky všeho druhu - od těch mírných až po ty ohnivé (známé pálivé papričky Jalapeňos), avokádo, rýže, kysaná smetana (ta snižuje pálivost mexických pokrmů) a samozřejmě maso.

mexická strava

Z masových pokrmů je asi nejznámější fajitas. Je to jemné marinované grilované maso s opraženou čerstvou zeleninou, servírované rovnou na horké pánvičce. Fajitas připravujeme buď z jednoho masa, nebo míchané z různých druhů mas, jako je svíčková, kuřecí maso, hovězí maso nebo i krevety.

K neposledním ingrediencím mexické kuchyně náleží rajčata, která se používají do rajských polévek nebo na přípravu známé mexické salsy.

Salsa je omáčka vzniklá rozemletím rajčat, koriandru, pálivých papriček jalapeňos a avokáda. Někdy bývá salsa velmi pálivá. Podobnou omáčkou je také tzv. quocamole. Pod tímto názvem se skrývá čerstvě pomleté avokádo s kousky rajčat, česneku a cibule.

mexická strava

I pro vyznavače sladkých jídel bychom zde objevili nepřeberné množství dobrot. K Mexiku totiž rovněž neodmyslitelně patří vanilka, kakao a čokoláda. Z typických dezertů si můžeme vybrat např. hrušku nebo jablko v tequilové lázni zalité jemným vanilkovým krémem.

Abyste měli možnost na vlastní kůži vyzkoušet některé z vynikajících mexických pokrmů, vybrali jsme pro vás následující recepty:

Kukuřičná polévka
300 g měkkých vařených kukuřičných zrn z konzervy, 2 lžíce másla, 1 lžička mleté papričky čili, 1 velká zelená oloupaná paprika, 1 červená sladká oloupaná paprika, 1 celá malá pálivá čili paprička, 1,2 l kuřecího vývaru, 0,2 l šlehačky, sůl
Rozpustíme máslo a v něm lehce opražíme mletou čili papričku a krátce opečeme na větší kusy nakrájenou oloupanou zelenou papriku. Přidáme kukuřici, na kousky nakrájenou oloupanou červenou papriku, celé čili, zalijeme vývarem, osolíme podle chuti a asi 3 minuty povaříme. Na hladinu pak dáme šlehačku. Jemně zamícháme a naléváme do talířů.

mexická strava

Mexické kuře
8 kuřecích stehýnek, 425 g čerstvých nebo konzervovaných pokrájených rajčat, 125 g mražených zrnek cukrové kukuřice, 1 jemně pokrájená střední cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžička mletého čili, 1 lžička mletého koriandru, sůl a pepř
Ve velké pánvi na smažení rozehřejte olej a na středním plameni na něm smažte kuřecí stehýnka, dokud na všech stranách mírně nezhnědnou. Vyjměte je z pánve a dejte stranou. Přidejte cibuli a smažte ji 3 - 4 minuty, dokud nezesklovatí, pak vmíchejte mleté čili a mletý koriandr a ještě několik vteřin smažte. Přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a rajčatový protlak. Dejte nazpátek do pánve stehýnka a na mírném plameni duste 20 minut, dokud není maso dokonale měkké. Přidejte kukuřici a duste další 3 - 4 minuty. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s vařenou rýží a salátem z různobarevných paprik.

Přejeme vám příjemné vaření a hlavně dobrou chuť.


cara
© 2001 - 2003 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2003

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2002 4/2002

Zákaznický magazín 3/2002 3/2002