www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2005
*Vybráno z obsahu...
*Nespíme na vavřínech
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*O mléce a mléčných
nápojích

*Bigos je polským králem
*Polský Krakov
*Dagmar Kludská
*Od Popeleční středy
do Velikonoc

*Historie spotřebních
družstev

*Na počátku bylo
mléko

*Lunární kalendář Krásné
paní - březen

*Bylinkářská poradna
*Lunární kalendář Krásné
paní - duben

*Grapefruit
*Květák
*Lunární kalendář Krásné
paní - květen

*Zdraví a krása
ve vločkách

*Ingredience v čínské
kuchyni

*Jarní úklid organismu
*Dejte si pozor na "apríl!"
*Zelí: zdraví ze soudku

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Na počátku bylo mléko
Napadlo vás někdy, jakou asi cestu musí projít každý výrobek dříve než se dostane na pulty obchodů? Pokud vás toto téma zajímá, můžete dnes spolu s námi zde začít odhalovat tajemství výroby ve společnostech, které přinášejí produkty všem dobře známé. Naším cílem bude nahlédnout "pod pokličku" jejich vzniku a přiblížit tak tyto informace i těm, kteří nemají šanci se do výrobny běžně dostat. V dnešním prvním díle se vypravíme do Choceňské mlékárny v podhůří Orlických hor a pokusíme se vás provést všemi fázemi výroby jednoho zvoleného produktu – pomazánkového másla Ranko.

budova Choceňské mlékárny

Co jsme zač
Mlékárna se v Chocni nachází na dvou místech, v nichž zaměstnává zhruba sto pracovníků. Ve zmodernizovaném areálu, umístěném v městské zástavbě, vznikají samotné produkty (což je kromě již zmíněného pomazánkového másla i choceňský smetanový jogurt, smetanové pomazánky a jemný tvaroh). Druhá část již čtvrtým rokem slouží jako moderní expediční sklad, odkud výrobky putují přes distribuční centra až do prodejních řetězců a velkoobchodů.

"V kategorii pomazánkových másel pokrýváme asi 36% trhu v celé České republice a to je při počtu zhruba 70 mlékáren u nás působících opravdu dobrá pozice," nezakrytě se chlubí obchodní ředitel mlékárny dr. Zdeněk Krejčí. "Jsme rovněž společností s nejdelší tradicí výroby pomazánkových másel v naší republice."

Kromě malospotřebitelského balení produkují v Chocni i velké gastrobalení sloužící pro gastrovýrobny, a tedy použití ve "velkém" a k dalšímu zpracování.

V průběhu naší návštěvy dr. Krejčí doplňuje: "V současné době se u nás vyrábí výrobky pod značkou Choceňská mlékárna, jež najdete označené logem Max, a rovněž pak privátní značky jednotlivých řetězců pod jejich jmény. COOP Centrum družstvo nabízí řadu privátních značek Ranko, jež zahrnuje jak pomazánkové máslo (bílé a dvě příchutě ochucené), tak jogurty (bílé a čtyři příchutě ochucené) pocházející právě od nás."


logo choceňských jogurtů Max

Záruky kvality
O vysoké kvalitě produktů této mlékárny svědčí několik ocenění a certifikací. "Jedním z ocenění je schválené označení našich výrobků značkou kvality Klasa, jež uděluje ministerstvo zemědělství na základě splnění přísných kritérií", informuje nás manažer jakosti ing. Michal Buša. "Se vstupem do Evropské unie jsme museli splnit přísné veterinární a hygienické požadavky, abychom mohli vstoupit s našimi výrobky na náročný evropský trh. To je deklarováno na obale tzv. značením zdravotní nezávadnosti (= oválek s CZ 717 EHS). Mlékárna je navíc již od roku 2000 držitelem certifikátu systému kvality podle normy ISO 9001 a od roku 2003 je držitelem certifikátu systému kritických bodů HACCP. Potvrzením plnění stále náročnějších požadavků trhu jsme v roce 2005 jako jedni z prvních v republice obdrželi celosvětově uznávaný certifikát bezpečnosti potravin podle požadavků dánského standardu DS 3027. Tyto certifikace a ocenění jsou zárukou zachovávání nepřetržité vysoké kvality naší produkce," uzavírá naši debatu.

ocenění KlasA

Padesát tisíc litrů denně
Zárukou produkce mlékárenských výrobků té nejvyšší kvality je především hlavní surovina, která vše další tvoří, a tou je samozřejmě mléko. Ing. Petr Marek, ředitel mlékárny, k tomu podotýká: "Z tohoto důvodu máme stabilní dodavatele mléka, kteří nám dodávají z 95% tzv. Q mléko, tedy mléko vysoce kvalitní. Jeho denní příjem je kolem 50 tisíc litrů." Každý den je proto možné vidět cisterny přivážející svůj podíl vychlazeného mléka. Důsledná kontrola se provádí jak v zemědělských podnicích, v centrální laboratoři v Pardubicích, tak i ve vlastní podnikové laboratoři ihned po přijmu každé dodávky. Tyto kontroly mají za úkol zajistit splnění veterinárních a hygienických požadavků, zejména chemické ukazatele (tučnost, kyselost, hustota a rezidua inhibičních látek – antibiotika a dezinfekční prostředky). I když čerstvě nadojené (syrové) mléko má jistě své přednosti, musíme ho považovat za surovinu, kterou je třeba ošetřit. V Choceňské mlékárně se pro základní ošetření mléka používá metoda vysoké pasterace s ohřevem mléka na teplotu 85°C, kdy dojde k likvidaci všech choroboplodných mikroorganismů a zároveň je zachována podstatná část nutriční hodnoty mléka. Tepelně ošetřené mléko se dále zpracovává na odstředivce. Získaná smetana a odstředěné mléko se dále zpracovávají jako vstupní suroviny pro další výrobky v mlékárně.

Na stopě pomazánkového másla
Pomazánkové máslo se v mlékárně v Chocni vyrábí od roku 1980 a jeho denní produkce dnes dosahuje 10 tun. Na počátku jeho vzniku stojí sladká smetana o tučnosti 37%, která se zahustí sušeným mlékem. Ta se poté pasteruje, chladí a homogenizuje. Po přidání smetanových kultur zraje 16 až 18 hodin. Po přídavku škrobu a soli se zakysaná smetana termizuje a vzniklé pomazánkové máslo se za horka plní do kelímků. Kelímky pak šikovné ruce pracovnic vkládají do kartonů, rovnají na palety a ty na závěr putují do chladírny, kde se chladí při teplotě 4 až 8°C. Druhý den směřují do expedice a přes jednotlivé prodejny, košíky a nákupní tašky až na váš stůl.

plnění pomazánkového másla do kelímků

Konečný výrobek má hladkou a snadno roztíratelnou konzistenci a jeho chuť a vůně je lahodně nakyslá. Kromě bílého, neochuceného pomazánkového másla, se v Choceňské mlékárně vyrábí celkem osm dalších ochucených variant – pažitka, paprika, šunka, niva, křen, česnek/bylinky, delikates a krevety. Všechna jsou určena pro přímou spotřebu, do studené kuchyně, popřípadě na výrobu různých pomazánek.

V současné době se připravují nové designy všech privátních značek COOP pod logem Ranko vyráběných v Choceňské mlékárně.

logo Ranko

SOUTĚŽ O CENY
Soutěžní otázka: Kromě čistého pomazánkového másla Ranko můžete v prodejnách spotřebních družstev objevit ještě i dvě další příchutě z produkce Choceňské mlékárny. Víte, jaké to jsou?

A krevety a křen
B šunka a pažitka
C niva a paprika

Správnou odpověď na tuto otázku budeme od vás očekávat do 30. dubna 2005 na adrese: DELEX s.r.o., Denisovo nábřeží 4, 301 00 Plzeň. Pro pět vylosovaných šťastlivců máme připravené dárkové balíčky plné výrobků právě z Choceňské mlékárny.


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2004 4/2004

Zákaznický magazín 3/2004 3/2004