www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2005
*Vybráno z obsahu...
*Nespíme na vavřínech
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*O mléce a mléčných
nápojích

*Bigos je polským králem
*Polský Krakov
*Dagmar Kludská
*Od Popeleční středy
do Velikonoc

*Historie spotřebních
družstev

*Na počátku bylo
mléko

*Lunární kalendář Krásné
paní - březen

*Bylinkářská poradna
*Lunární kalendář Krásné
paní - duben

*Grapefruit
*Květák
*Lunární kalendář Krásné
paní - květen

*Zdraví a krása
ve vločkách

*Ingredience v čínské
kuchyni

*Jarní úklid organismu
*Dejte si pozor na "apríl!"
*Zelí: zdraví ze soudku

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 O mléce a mléčných nápojích
Jak to bylo
Dříve narození budou ještě pamatovat, jak se v časech "rozkvětu socialismu" vládně a stranicky dbalo o správnou výživu lidu, dětí pak zejména. Ovšem pozor! Ono na tom, že jsme ve školách polykali rybí tuk a pak postupem doby konzumovali mléčné svačinky, něco bylo! Panovaly totiž docela jiné podmínky a dnešní bohatý stůl ještě zdaleka nebyl prostřen.

mléčné koktejly

Také se obecně více fyzicky pracovalo a výdej energie byl nesrovnatelně větší. I náhledy zdravotníků na zdroje důležitých živin byly jiné... zkrátka, snahy tehdejších vládních činitelů nelze odsoudit šmahem, byť i mnohému z nás je při vzpomínce na paní, vlastně soudružku učitelku, jak ráno s flaštičkou a lžičkou rybího tuku obíhá třídu znechuceně se šklebících prvňáčků, všelijak.

S mlékem opatrně
Ale vraťme se k mléku. Že to je vydatnější nápoj než voda, je jistě každému jasné. O tom, co mléko obsahuje, jsme se sice učili ve škole, ale pokud jsme nestudovali přímo školu zemědělskou, asi jsme se už nedozvěděli, že v mléce může být prostě všechno, co kráva, jeho producent, sežere. Takže vedle bílkovin, tuků, sacharidů (laktózy čili mléčného cukru), vitaminů (např. riboflavin) a minerálních látek může mléko obsahovat taky třeba pesticidy, plísně nebo, nedej bože, těžké kovy. Velkým argumentem pro pití mléka je obsah minerálů. Jde hlavně o vápník, draslík, sodík, hořčík a fosfor. Mléko obsahuje také zinek, měď a selen, které jsou důležité pro různé metabolické funkce a obranyschopnost organismu.

Začalo to smetanou
Dříve lidé uměli mléko upravovat jen velmi málo. V podstatě z něho akorát sbírali usazenou smetanu. Mléko už pak sice nebylo tak vydatné, ale zato bylo lehčeji stravitelné. Ze smetany se tlouklo máslo a přitom vznikal vedlejší produkt – podmáslí. I to je historický mléčný nápoj. Stejně jako syrovátka, která zase vzniká při výrobě sýrů. Kyselé mléko se pak nejspíš "narodilo" tak, že pradávná hospodyňka kravku sice podojila, ale dížku někde postavila (možná se po práci věnovala onačejším zábavám, než je častá kontrola kravského produktu), a když si vzpomněla, bylo pozdě. Mléko zkyslo. Ale byla bída, tak jej přece "koštla"... a hele?! Ono se to taky dalo pít! A ráno pak zjištěno, že to bylo asi právě kyselé mléko, co tak příznivě ovlivnilo trávení...

mléko

Mléko a muži
Ale chlap, ten když má něco pít, tak aby to bylo, pokud možno, s alkoholem. Aspoň drobet, drobíček, by ho tam mělo být. Takže byl vynalezen, či opět pomohla náhoda, i další druh mléčného kvašení a na světě byl kumys z mléka kobylího a kefír z mléka krav. Toho alkoholu v nich ovšem není, a dnes ani nesmí být, čerta. Platná zákonná norma hovoří o maximu 0,3%. A pokud není do těchto nápojů uměle dodáván, víc jej tam přirozeným kvašením asi ani nevznikne. Dnes se ovšem najdou skuteční kefíroví "fajnšmekři" a ti uznávají jen kefír kavkazský nebo tibetský. A to už raději nezmiňujeme takový destilát z kobylího mléka, jako býval a dodnes někde je karakumys! V "civilizovaném" světě však takových gurmánů není zase až tak mnoho.

Dnes je jiná doba
Kampak ale dneska na nás s nějakou "kyškou"? A dát si k večeři, jako dřív, kyselé mléko a brambory "na loupačku"? Už asi není moc domácností, které by žily tak skromně. V obchodech celkem běžně narazíme na různé druhy kefírového mléka, z kyselého mléka se stalo mléko acidofilní, ostatně trvanlivé krabicové mléko vám nezkysne ani náhodou. A reklamy do nás tlučou nabídku "živých" jogurtů a mléčných nápojů typu Actimel, kde Laktobacillus casei imunitas obstará takový střevní proces, který nás za ručičku odvede ke štěstí.

Když mléko, tak kefír
Jinak nám odborníci už tolik pití mléka jako dřív nedoporučují. Někteří dokonce říkají, že "...když mléko, tak kefír...". Ten jediný je z mléčných nápojů dnes uznáván jako tekutina blahodárná neboť obnovuje rovnováhu střevní flóry a žaludečních kyselin, produkuje vlastní antibiotika, která ničí nepřátelské baktérie, má protirakovinné účinky, zpomaluje stárnutí, dodává energii, odstraňuje stresy... no, zkrátka, kdo ví, jestli se nejedná o onen kouzelný nápoj, díky němuž takový hrabě de Saint Germain možná dodnes chodí mezi námi.

mléko

...jedou koktejly!
My ale dneska pošilháváme spíš po amerických přístupech k životu, a tak se i u nás začaly ve větší míře zabydlovat nejrůznější koktejly. Mnohé z nich počítají s mlékem jako s jednou ze svých nejdůležitějších ingredinecí. I v případě koktejlů ale dávají nepřátelé kravského mléka přednost spíš mlékům rýžovým, ovesným či sójovým, a když už mléko živočišné, tak raději prý ovčí nebo kozí. Avšak vzdor varováním opravdových odborníků i pouhých "sýčků" obliba mléčných koktejlů roste. Dokonce už se objevují i automaty, které se právě na tento druh míchaných nápojů specializují. Mléčné koktejly se konzumují většinou studené, takže se hodí do vařícího léta a ne do třeskuté zimy.

Často se ale do mléčných koktejlů používá především jogurt, mléko samé slouží spíše na dolití. To je i případ koktejlu, který se nazývá Baby boom. To smícháte 2 cl banánového sirupu, 1 cl jahodové šťávy, přidáte 4 cl jahod, 50 g jogurtu a dolijete do zamýšlené hustoty mlékem. Všechno rozmixujete, pak naplníte do sklenic a jejich okraje můžete ozdobit čerstvou jahodou.
Mléku zdar!

(kl)


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2004 4/2004

Zákaznický magazín 3/2004 3/2004