www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2006
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*Beránek Marshall
*Stále širší nabídka
*Pizza připravená s láskou
*Benátky: Pohádkové
lagunové město

*Lunární kalendář na
březen

*Jaro žádá jarní vzhled
*Lunární kalendář na
duben

*Privátní značky na vašem
stole

*Lunární kalendář na
květen

*Jogurty Ranko pro každý
den

*Jak žít zdravě
*Nejčastější otázky
o ptačí chřipce

*Domácí lékárnička ocení
systém

*Dobroty z ledového
království

*Test: Jaký jste zákazník?
*Jak vlastně vypadá
český zákazník

*Penzijní připojištění
*Říše snů Ivany Reginy
Kupcové–Sádlové

*Zpěvačka Radůza:
Necítím se být rebelkou

*Vyséváme zeleninu

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Jogurty Ranko pro každý den
Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Obsahuje totiž širokou škálu látek, které jsou pro naše tělo nezbytné k jeho správnému fungování. Mléko a mléčné výrobky obecně patří k nejcennějším potravinám, které nám potravinářský průmysl nabízí. Jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy A, B2, B12 a D, kyselinu listovou, ale především jsou bohatým zdrojem vápníku. Obecně lze říci, že jogurt působí blahodárně na střevní mikroflóru člověka a je spolu s acidofilním mlékem nejvýznamnější probiotickou potravinou.

rodinná pohoda s jogurty Ranko

Ve velkém množství pro spotřebitele se ve světě začal jogurt vyrábět teprve na začátku 20. století. Původně se nechávaly kysat přímo ve skleničkách, ve kterých se později prodávaly, ale postupem času se kysání přesunulo do obrovských nádrží v mlékárnách a do skleniček či kelímků se stáčel již zakyslý produkt. Dnes se tedy jogurt vyrábí tak, že se v mléce po dobu 4 až 8 hodin nechávají za stanovených teplot množit bakterie mléčného kvašení, které tzv. kysáním přemění mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou.

V roce 1933 se objevil první ovocný jogurt, který byl vyroben v Radlické mlékárně na Smíchově. Několik lžiček jahodové marmelády na povrchu jogurtu mělo zabránit vytváření plísní na jogurtu. Kromě toho jogurt získal lepší chuť (nebyl tak kyselý). Řešení si Radlická mlékárna nechala patentovat a prodávala licence v tuzemsku i do zahraničí.

Každý správný jogurt má v sobě velké množství "hodných" živých organismů, které obohacují střevní mikroflóru a tím blahodárně působí na naše trávení. Dnes se na trhu objevuje nespočet variant jogurtů od bílých až po jogurty s nejrůznějšími příchutěmi a přísadami. Stačí si jen vybrat, který je pro nás ten nej.

nízkotučné jogurty Ranko

Víte, že...
  Jogurt je jedna z nejrozšířenějších potravin na světě?
  Jogurt podporuje biologickou aktivitu vitamínů a minerálů, včetně stopových prvků?
  Jeho vysoký obsah vápníku a fosforu prospívá našim kostem?
  Obohacuje střevní mikroflóru a tím blahodárně působí na trávicí soustavu?
  Konzumace jogurtu významně zvyšuje obranyschopnost organismu?
  Jogurt se velmi snadno vstřebává?
  Jogurt je významným zdrojem vody?
  Jogurt může v období růstu nahradit maso a vejce, které děti odmítají jíst?
  Jogurty jsou dobrým zdrojem bílkovin k podpoře růstu a vývoje dětí?
  Jogurt kontroluje hladinu cholesterolu v krvi?
  Jogurty jsou často doporučovány v dietách pro hubnutí, protože jsou výživné a zároveň málo energetické?

jogurty Ranko

Co je jogurt
Jogurt je u nás definován jako kysaný mléčný výrobek získaný kysáním mléka jogurtovou kulturou (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus).

Rady pro nákup jogurtů
Než v prodejně vhodíte kelímek s jogurtem do košíku, nikdy se nezapomeňte podívat na datum spotřeby. Vybírejte jen čerstvé jogurty s obsahem živých kultur. Pozor dejte na jogurty s prodlouženou trvanlivostí, protože ty obsahují nejméně probiotik.

Co naši střevní mikroflóru ničí?
  antibiotika – jsou zákeřná v tom, že ničí nejen škodlivé bakterie, ale také ty našemu tělu prospěšné
  konzervační látky v potravinách
  přehnaná či naopak nedostatečná hygiena
  jídla s malým množstvím vlákniny, stres a kouření

smetanové jogurty Ranko

Kdy je nutné laktobacily užívat?
  při léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky
  při užívání antikoncepce
  u průjmů, při zácpě, plísňových onemocněních, aftech a alergiích
  při různých projevech akné


cara
© 2001 - 2006 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2006

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2005
4/2005

Zákaznický magazín 3/2005
3/2005