Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Obsahuje totiž širokou škálu látek, které jsou pro naše tělo nezbytné k jeho správnému fungování. Mléko a mléčné výrobky obecně patří k nejcennějším potravinám, které nám potravinářský průmysl nabízí. Jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy A, B2, B12 a D, kyselinu listovou, ale především jsou bohatým zdrojem vápníku. Obecně lze říci, že jogurt působí blahodárně na střevní mikroflóru člověka a je spolu s acidofilním mlékem nejvýznamnější probiotickou potravinou.

Ve velkém množství pro spotřebitele se ve světě začal jogurt vyrábět teprve na začátku 20. století. Původně se nechávaly kysat přímo ve skleničkách, ve kterých se později prodávaly, ale postupem času se kysání přesunulo do obrovských nádrží v mlékárnách a do skleniček či kelímků se stáčel již zakyslý produkt. Dnes se tedy jogurt vyrábí tak, že se v mléce po dobu 4 až 8 hodin nechávají za stanovených teplot množit bakterie mléčného kvašení, které tzv. kysáním přemění mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou.
V roce 1933 se objevil první ovocný jogurt, který byl vyroben v Radlické mlékárně na Smíchově. Několik lžiček jahodové marmelády na povrchu jogurtu mělo zabránit vytváření plísní na jogurtu. Kromě toho jogurt získal lepší chuť (nebyl tak kyselý). Řešení si Radlická mlékárna nechala patentovat a prodávala licence v tuzemsku i do zahraničí.
Každý správný jogurt má v sobě velké množství "hodných" živých organismů, které obohacují střevní mikroflóru a tím blahodárně působí na naše trávení. Dnes se na trhu objevuje nespočet variant jogurtů od bílých až po jogurty s nejrůznějšími příchutěmi a přísadami. Stačí si jen vybrat, který je pro nás ten nej.
Víte, že...
Jogurt je jedna z nejrozšířenějších potravin na světě?
Jogurt podporuje biologickou aktivitu vitamínů a minerálů, včetně stopových prvků?
Jeho vysoký obsah vápníku a fosforu prospívá našim kostem?
Obohacuje střevní mikroflóru a tím blahodárně působí na trávicí soustavu?
Konzumace jogurtu významně zvyšuje obranyschopnost organismu?
Jogurt se velmi snadno vstřebává?
Jogurt je významným zdrojem vody?
Jogurt může v období růstu nahradit maso a vejce, které děti odmítají jíst?
Jogurty jsou dobrým zdrojem bílkovin k podpoře růstu a vývoje dětí?
Jogurt kontroluje hladinu cholesterolu v krvi?
Jogurty jsou často doporučovány v dietách pro hubnutí, protože jsou výživné a zároveň málo energetické?
Co je jogurt
Jogurt je u nás definován jako kysaný mléčný výrobek získaný kysáním mléka jogurtovou kulturou (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus).
Rady pro nákup jogurtů
Než v prodejně vhodíte kelímek s jogurtem do košíku, nikdy se nezapomeňte podívat na datum spotřeby. Vybírejte jen čerstvé jogurty s obsahem živých kultur. Pozor dejte na jogurty s prodlouženou trvanlivostí, protože ty obsahují nejméně probiotik.
Co naši střevní mikroflóru ničí?
antibiotika – jsou zákeřná v tom, že ničí nejen škodlivé bakterie, ale také ty našemu tělu prospěšné
konzervační látky v potravinách
přehnaná či naopak nedostatečná hygiena
jídla s malým množstvím vlákniny, stres a kouření
Kdy je nutné laktobacily užívat?
při léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky
při užívání antikoncepce
u průjmů, při zácpě, plísňových onemocněních, aftech a alergiích
při různých projevech akné
|