www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2006
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*Osvěžující letní koktejl
*Jednota získala ocenění
Skokan roku

*Vídeňské sladkosti
*Mozartovy knedlíčky
*Sachrův dort
*Waldviertel
*Lunární kalendář na
červen

*Snadná cesta
k hladce oholené tváři

*Lunární kalendář na
červenec

*Letní saláty našich
čtenářů

*Lunární kalendář na
srpen

*Připijme si na zdraví
*Nápoje v létě
*Budeme se Prima mít
*Léto na cestách
*S fotoaparátem kolem
světa

*Cestujeme s občanským
průkazem po zemích EU

*Některé užitečné odkazy
*Cestování s malými
dětmi a jeho úskalí

*O cestování se zvířaty
a pár nepříjemnostech

*Říše snů Ivany Reginy
Kupcové–Sádlové

*Nákup s prázdnou
kapsou

*Rady našich čtenářek
*Jiří Macháček:
Jsem pořád v pubertě


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Budeme se Prima mít
Svou vládu převzaly nejteplejší měsíce roku, nastala doba, kdy se na rozpálených ulicích potkáváme s kornouty v ruce a s výrazem maximálního zážitku vychutnáváme jejich sladkou mraženou náplň. Tuto báječnou laskominu (pravda, jen v podobě ochuceného sněhu a ledu), prý znali už ve starověkém Řecku a pochutnávali si na ní staří Římané. Mléčnou zmrzlinu údajně v dávných časech namíchali Mongolové a jejich tajný recept přivezl do své rodné Itálie na konci 13. století Marco Polo. Odtud pak vytáhla na vítěznou cestu světem. Zmrzlina v nejrůznějších podobách však není jen záležitostí letních měsíců, má své místo kdykoli jako součást slavnostní tabule, potěší při návštěvě cukrárny či kavárny anebo prostě přispěje k dobré náladě, domácí pohodě.

Prima MiniPegas pistácie

Zmrzliny Prima
"Zhotovujeme na sto druhů zmrzliny," prozrazuje obchodní ředitel společnosti Nowaco Opava, s.r.o., Jan Vilímec. "Pod naší značkou Prima vznikají mimo jiné kornouty, nanuky na dřívku, a to jak vodové, smetanové, tak i ovocné, sorbety, gastrovany, rodinná balení, nanukové dorty, zmrzlinové sněhy namíchané s topingem, dezerty, jako je například zmrzlinou plněná piškotová roláda a mnoho dalších. Pestrost a variabilita našeho sortimentu je obrovská." Není divu, že jsou zmrzlinové produkty značky Prima lídrem trhu v České republice. A není to jen šíří sortimentu, ale také jejich kvalitou. Tady se nešidí, dámy a pánové...

Zveme vás do výroby
S hlavním technologem Vratislavem Běhalem přecházíme ze správní budovy přes dvůr a vstupujeme do chodby před vlastním provozem. Ale pozor, bez ochranného oděvu a umytých a vydezinfikovaných rukou dál nemůžeme! Tak tedy pochopitelné povinnosti uděláme zadost a vcházíme do přípravny, kde jsou nejrůznější objemné zásobníky, sudy, kontejnery či vaky s jednotlivými komponenty, tedy mimo jiné kokosovým tukem, cukrem, sušeným mlékem, tekutou čokoládou, glukózovým sirupem, ovocnými koncentráty, topingy. "Našich a zahraničních dodavatelů surovin je velká škála, avšak mléko, smetana, jogurt, tvaroh a cukr jsou tuzemské," říká technolog a pokračujeme do další části provozu. Tady se podle nejrůznějších receptur navážené suroviny smíchají, pasterizují a vychladí.

zdobení nanukových dortů

"Nacházíme se v nejdůležitějším místě celého výrobního systému," zdůrazňuje Vratislav Běhal. "Pokud by směs byla špatně namíchaná, nedá se už zachránit. Smetanová či mléčná směs se nejprve pasterizuje, čili zahřeje na 90°C, vodová na teplotu o pět stupňů chladnější. Pak se homogenizuje, pod vysokým tlakem rozmělní do velice jemné konzistence."Poté se směs musí prudce ochladit, nakonec se za pomalého míchání a chlazení na teplotu 3 až 5°C nechává 6 hodin dozrát. Až tehdy je připravená k vlastní výrobě. "Pasterizační linky máme dvě, jedna zvládne tři tuny směsi za hodinu a ta druhá o tunu méně. Jsou řízené počítačem, který sleduje nastavené teploty pasterizace, homogenizační tlaky a chladicí teploty." Nakukuji pod víko zásobníku – ta vanilková směs ale voní! Pro úplnost dlužno dodat, že pokud je součástí výrobku jogurt, vmíchává se stejně jako aromatické látky do připravovaných směsí až v konečné fázi.

výroba nanuků

Směs tedy dozrála a nic nebrání tomu, aby byla napojená na některou z pěti až šesti výrobních linek a přetvořila se podle svého složení v některý z mnoha dobroučkých mražených výrobků. Přistupujeme k té, kde se vyrábějí odlévané nanuky. Probíhá to ve stručnosti tak, že se směs našlehaná se vzduchem nalévá přes plnicí systém do forem, které jsou zespodu vymražovány hustým ledovým solným roztokem. Nanuk v té "kapse" za jízdy mrzne, v určité fázi se do něj zatlačí špejle, domrzne na maximum a v poslední fázi se nerezová forma zespodu opláchne pro změnu teplou solankou, která umožní nanuku, aby se vyloupl. Kleště ho vytáhnou za špejli (či dřívko, chcete-li) ven, ale vzápětí ho zas spouští do tekuté čokoládové polevy, která na zmrzlém nanuku okamžitě ztuhne. Pak postupuje do balicího stroje (kde dostane barevný kabátek), v kartonech se veze po pásu dál do centrální balírny s minusovou teplotou a tam se výrobky ukládají na palety a pak jedou přímo do skladu.

Vzápětí mne však upoutá i další výrobní pás, kde několik žen uzavírá víčky plastové krabičky a pak je skládají do kartonů. Většina výrobků se sice víčkuje strojově, ale některé atypické obaly potřebují šikovné ženské ruce. Vlastně jsem vám ještě neřekla, že se na výrobě zmrzlin podílí na 250 pracovníků (a hlavně pracovnic) ve třech směnách.

Prima nanukový dort višňový

Miliony litrů zmrzliny
Přiznám se, že už mi z toho jde hlava kolem a to jsme zdaleka nepopsali všechny zmrzlinové produkty Prima. Vracíme se ale zpátky do správní budovy. Kamiony na dvoře přes den neuvidíte – hluboce zmražené zmrzlinové výrobky se z výrobního skladu převážejí do distribučních skladů v Opavě a Kralupech nad Vltavou zásadně v noci. Pojďme si tedy ještě k obchodnímu řediteli společnosti Nowaco Opava Janu Vilímcovi pro pár závěrečných informací: "Nové zmrzliny vymýšlí naše vývojové oddělení o pěti lidech a každá další sezóna se připravuje od května předchozího roku. Teď jsme na trh dali novinky roku 2006 a už vymýšlíme, čím novým překvapíme v roce následujícím. Ročně tu vyrobíme na 12 milionů litrů zmrzliny Prima, kterou najdete jak v obchodech (COOP je jeden z našich největších a nejdůležitějších zákazníků), tak cukrárnách a kavárnách, ve stáncích, rekreačních střediscích, koupalištích, zooparcích, hradech a zámcích..."

Prima MiniPegas kokos

A to je dobře. Možná vás překvapí fakt, že i když spořádáme v naší republice v průměru pět litrů zmrzliny na osobu ročně, nejen že zaostáváme za Itálií a Španělskem o dva litry, ale víc jak dvakrát tolik vymlsají v chladné Skandinávii. No tak to bychom měli změnit, co myslíte?

Jana Kořínková

Výherci z minulého čísla:
Dana Janíková (Davle), Jiří Sádlo (Písek), Ján Čech (Janovice nad Úhlavou), Pavlína Svobodová (Rychmanov), Jaroslava Klimentová (Komárov), Petra Svrčinová (Hladké Životice), Lucie Petřeková (Šternberk), Libuše Baďurová (Boskovice), Lenka Hastíková (Petrov u Hodonína), Patrik a Dominik Hodina (Zubří), Lenka Toušová (Kostomlaty), Jana Novodvorská (Bechyně), Lucie Kudrnová (Pelhřimov), Greta Valetová (Havířov), Křížovi (Tábor), Tomáš Michálek (Kájov), Eduard Mach (Jílové u Děčína), Romana, Jiří a Jana Kopovi (Katovice) a Helena Chmelíková (Klatovy).
Všichni tito jmenovaní obdrží sladký dárkový balíček od společnosti Goldfein CZ.


cara
© 2001 - 2006 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2006

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2006
1/2006

Zákaznický magazín 4/2005
4/2005