www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2006
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*Osvěžující letní koktejl
*Jednota získala ocenění
Skokan roku

*Vídeňské sladkosti
*Mozartovy knedlíčky
*Sachrův dort
*Waldviertel
*Lunární kalendář na
červen

*Snadná cesta
k hladce oholené tváři

*Lunární kalendář na
červenec

*Letní saláty našich
čtenářů

*Lunární kalendář na
srpen

*Připijme si na zdraví
*Nápoje v létě
*Budeme se Prima mít
*Léto na cestách
*S fotoaparátem kolem
světa

*Cestujeme s občanským
průkazem po zemích EU

*Některé užitečné odkazy
*Cestování s malými
dětmi a jeho úskalí

*O cestování se zvířaty
a pár nepříjemnostech

*Říše snů Ivany Reginy
Kupcové–Sádlové

*Nákup s prázdnou
kapsou

*Rady našich čtenářek
*Jiří Macháček:
Jsem pořád v pubertě


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Vídeňské sladkosti
Snad v žádné jiné metropoli na světě její obyvatelé nemilují sladkosti více než ve Vídni. Svědčí o tom i nebývalé množství cukráren po celém městě, takže sladkému pokušení je tady odolat téměř nemožné. A protože je rakouská metropole z kteréhokoli místa České republiky na dosah, tak nic nebrání některou z nich navštívit.

cukrářské výrobky

Cukrárna Demel
Tato nejslavnější evropská cukrárna byla založena už ve 2. polovině 18. století a i dnes se vývěsním štítem hrdě hlásí k mocnářství. Není divu, zdejší sladké produkty se připravovaly exkluzivně pro císařský dvůr, proto oficiální název cukrárny dlouho zněl Císařsko-královská cukrárna Demels. Z blízkého hradního paláce Hofburgu sem osobně zašla čas od času na zákusek i habsburská rodina včetně císařovny Alžběty, přezdívaná Sissi, jež si dávala především sorbetu.

Pochopitelně to nejdůležitější – dorty a zákusky od Demela nemají ve Vídni konkurenci, čemuž pochopitelně odpovídají ceny, jež nejsou nijak nízké. Návštěvníci z celého světa si zde nejčastěji dávají klasické dorty jako Dobostorte, Esterházytorte, Annatorte či Sachertorte, jehož tajnou recepturu Demelovi získali na počátku minulého století díky spornému prodeji jednoho z členů rodiny Sacherů. K neopakovatelné atmosféře cukrárny přispívají i servírky, jež tu stále chodí v cudných černých šatech jako v dobách monarchie a hosty oslovují v třetí osobě, takže můžete slyšet např. tyto věty: "Už si vybrali?" či "Budou platit?".

Mozartovy koule

Zmrzlinářský salon Tichy
Tento největší zmrzlinářský salon v Evropě již přes půl století nabízí – podle mnohých – nejlepší zmrzlinu na světě.

Jeho zakladatel Kurt Tichy začal svou živnost opravdu od píky. V roce 1952 poprvé prodával své zmrzlinové výrobky na obyčejném tříkolovém vozíku a jeho manželka Anna Marie zase ve sklepním obchůdku.

K dispozici je zde 260 míst k sezení a na vrcholu sezóny se denně vyrobí až tři tisíce litrů zmrzliny. I když nejžádanějšími druhy jsou stálice jako vanilková, čokoládová, jahodová, citrónová či oříšková, tak štamgasti každý rok netrpělivě očekávají, jakou novinku jim rodina Tichých už tradičně připraví. Také na diabetiky se pochopitelně nezapomíná. Ovšem zdejší nejproslulejší pochoutkou zůstávají bezpochyby světoznámé zmrzlinové meruňkové knedlíky Eismarillenknödel, které v roce 1967 vymyslel pan Kurt Tichy. Kopeček vanilkové zmrzliny naplněný meruňkovou marmeládou a posypaný najemno mletými lískovými ořechy a moučkovým cukrem se ve zmrzlinářské branži stal doslova senzací a vynálezci vynesl slávu, bohatství i přezdívku "zmrzlinový baron". Proto ani nepřekvapí, že tato originální gastronomická pochoutka je chráněna patentem, dostat ji můžete pouze tady.


Eissalon Tichy

Mozartovy čokoládové koule
Pokud trávíte čas v Rakousku a nevíte, co z této alpské republiky přivézt rodině či přátelům za pozornost, kupte Mozartovy koule. Čokoládová pochoutka udělá radost vždy, navíc je to jeden z nejklasičtějších suvenýrů našich jižních sousedů vůbec.

Sladký zázrak vymyslel v Salzburgu, rodném městě W. A. Mozarta, cukrářský mistr Paul Fürst v roce 1890, kdy poprvé zhotovil kuličky z marcipánového těsta, obalil je do nugátové a oříškové rolády a poté je napíchnuté na špejli máčel v kvalitní hořké čokoládě. Takto tradičně je podle původní receptury dodnes vyrábí ručně už po několik generací Fürstova rodina. Koule se poté balí do modrostříbrného staniolu s Mozartovým portrétem. K dostání jsou pouze v Salzburgu, a to na čtyřech místech v centru města, kde se jich ročně prodá přes 1,3 milionu kusů.


zmrzlinářská specialita

Hotel Sacher a jeho dort
Když se vysloví Hotel Sacher, každému se automaticky vybaví neméně slavný čokoládový dort. Návštěva města by neměla to správné kouzlo, pokud byste tento symbol Vídně neochutnali. Jeho vynálezcem je Franz Sacher, který ho jako osobní kuchař knížete Metternicha poprvé představil hostům v roce 1832 při příležitosti konání Vídeňského kongresu, kde se stal hned senzací.

Hotel Sacher

I když jeho receptura byla přísně střeženým tajemstvím, dostala se do rukou konkurence, a to hned té největší – do firmy Demel. Císařská cukrárna získala recept díky jeho prodeji od člena rodiny Sacherů. Tím se spustil dlouhotrvající soudní proces, na jehož konci bylo rozhodnutí, že pouze dort z Hotelu Sacher může jako jediný na světě nést pečeť "Original Sacher – Torte". Podává se stylově v hotelové kavárně nebo si ho můžete koupit v hotelovém obchodě, kde je k dostání v několika velikostech v dárkových dřevěných krabičkách.

A.G.


cara
© 2001 - 2006 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2006

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2006
1/2006

Zákaznický magazín 4/2005
4/2005