Pokud nás čeká sportovní výkon, doporučuje se vypít asi třicet minut předtím sklenici minerálky. Naše svaly tak budou lépe zásobené živinami a budou čerstvé a lépe připravené na zátěž. Po výkonu je vhodné ale pít prvních dvacet minut vlažnější nápoj, aby nedošlo k termoregulačnímu šoku.
Česká kuchyně bohatá na poměrně těžká jídla upřednostňuje pivo, zejména pro jeho hořkost. Jako doplněk hlavních jídel je pivo přijatelné. Tvrdému alkoholu se však v parném létě stoprocentně vyhýbáme.
Minerální vody obsahují vyšší obsah minerálních látek, ale jejich nevyrovnaný obsah může být někdy na závadu. Proto bychom je měli buď střídat, nebo kombinovat s dalšími typy nápojů. Stejně tak sladké limonády, ledové čaje nebo ovocné nápoje v horku samy o sobě naši žízeň neuhasí.
Při výběru vody a nápojů obecně bychom měli rozlišovat, pro koho je kupujeme (děti, dospělí či senioři). Dále si na obalu výrobku v prodejně vždy všímáme minerálního složení a data výroby a spotřeby.