Faláfel
400 g cizrny (římský nebo žlutý hrách), 50 g hladké mouky, 2 vejce, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, koriandr, mletý kmín, pepř, sůl, olej
Přes noc namočíme cizrnu. Pak ji propláchneme a vaříme do změknutí. Vodu slijeme stranou. Uvařenou cizrnu rozmačkáme nebo rozemeleme na hustou pastu. Aby nebyla příliš suchá, můžeme použít slitou vodu z vaření. Pak přidáme podle chuti sůl, koriandr, kmín, pepř, rozkvedlaná vejce, utřený česnek a vše promícháme. Pro zahuštění přidáme mouku. Polévkovou lžící tvoříme karbanátky a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran. Podáváme s arabským chlebem.
Kebab na jehle
200 g hovězího nebo skopového mletého masa, 2 ks řapíku celeru, 50 g slunečnicových semínek, 1 velká cibule, 100 g strouhanky, 1 vejce, tymián, worcester, sůl, pepř, olivový olej
Z mletého masa a všech ingrediencí uděláme tužší těsto. Vyválíme ovály a napíchneme je na jehlu. Grilujeme asi 8 až 10 minut a pravidelně obracíme. Podáváme se zeleninovou oblohou a arabským chlebem.
Arabský jablečný moučník
4 jablka, 200 g medu, 200 g smetany, mletá skořice, mátové lístečky, olej
Jablka nakrájíme na měsíčky a osmažíme v rozpáleném oleji. Přelijeme medem rozdělaným se smetanou a posypeme skořicí. Ozdobíme lístky z máty a podáváme.
Kuskus Fatima
Typicky upravený kuskus se zeleninou
400 g kuskusu, salátová okurka, bílá ředkev, cibule, česnek, mrkev, datle, sušená mletá poupata růží, arabské koření, sůl, olivový olej
Kuskus uvaříme, osolíme a promastíme olivovým olejem. Zeleninu nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Na okraj talíře připravíme zeleninovou oblohu. Doprostřed talíře nasypeme kuskus a utvoříme důlky, do nichž naklademe uvařenou zeleninu.
Kuskus Bil Harissa
400 g kuskusu, feferony čerstvé, chilli papričky, olivy zelené a černé, rajčatový protlak, sůl, pepř, olivový olej
Kuskus uvaříme. Přimícháme do něj pikantní omáčku připravenou z rajčatového protlaku, nakrájených feferonů a chilli papriček. Osolíme a opepříme. Vše zamícháme a na závěr přidáme olivy a trochu olivového oleje. Podáváme se zeleninovou oblohou.
Tážin s hruškami
400 g hrušek, 400 g hovězího masa, sůl, hladká mouka, šafrán, zázvor, mletý prepř, olivový olej
Maso rozdělíme na 4 stejné porce, vložíme do kastrolu na rozpálený olej a ochutíme kořením. Po chviličce maso zalijeme trochou vody a necháme asi hodinu dusit pod pokličkou. Hrušky omyjeme, neloupeme a rozkrájíme je na čtvrtky. Když je maso měkké, vyjmeme ho a uložíme do tepla, aby nevychladlo. Do výpeku přidáme hrušky a zbytek koření, zalijeme vodou a vaříme ještě asi 20 minut. Nakonec v malém množství vody rozmícháme mouku a přilijeme ji do kastrolu s hruškami. Omáčku mícháme, dokud nám nezhoustne. Potom do ní přidáme maso, chviličku prohřejeme a můžeme podávat.
Arabský chléb
2,5 šálku teplé vody, 2 lžíce droždí, 1 lžička cukru, 8 šálků mouky, 1/4 šálku olivového oleje, 2 lžičky soli
Teplou vodu smícháme s cukrem a droždím, dobře promícháme a necháme tak pět minut odstát. Přidáme zbývající ingredience a opět důkladně promícháme. Přikryjeme látkou potřenou olivovým olejem a necháme asi hodinu kynout. Těsto pak rozdělíme na několik stejných dílů a necháme ještě pod látkou kynout asi půl hodiny. Uděláme placky a ty pečeme v předehřáté troubě na plechu dozlatova.
|