www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Jablka - jaká by měla být
*Víte, co jsou privátní
značky?

*Lunární kalendář Krásné
paní - září

*Kouzlo vídeňských
kaváren

*Lunární kalendář Krásné
paní - říjen

*Sójové omáčky
*Broskve
*Česnek
*Lunární kalendář Krásné
paní - listopad

*Tunisko v pohádce tisíce
a jedné noci

*Arabská pouštní kuchyně
*Recepty arabské
kuchyně

*Historie družstevnictví
*Kuchař světových celebrit
*Kečup je gastronomický
zázrak

*Děkujeme ti, ó prase
*Vybíráme
a konzumujeme masné
výrobky

*Knedlíky a nákypy
*Šampony a kondicionéry
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Sójové omáčky
Původ sójové omáčky
Sójová omáčka byla objevena v Číně před více než 2500 roky a je považována za jedno z nejstarších koření na světě.

Po staletí byla a je základním kamenem mnoha asijských pokrmů, i když v současnosti je více a více známa jako dochucující přísada a zvýrazňovač chuti.

sójové omáčky

Vše začalo v prehistorické Asii, kde se lidé připravovali na zimu konzervováním masa a ryb nakládáním do soli. Tekutina, která vytékala z takto konzervovaného masa, se používala jako základ k dochucovadlům.

V šestém století se buddhismus rozšířil jak v Japonsku, tak v Číně. S novým náboženstvím přišlo i vegetariánství, které vytvořilo potřebu dochucovadel nemasného původu. Jedna z prvních náhražek se skládala ze slané pasty z fermentované rýže - pravděpodobně první produkt připomínající moderní sójovou omáčku.

Japonští zenoví kněží, kteří studovali v Číně a seznámili se zde s tímto novým ochucovadlem, začali po návratu do Japonska vyrábět vlastní verzi. Především upravili přísady - začali používat pšenici a sójové boby - a fermentační techniku sójové omáčky.

Tato nová verze byla postupně přijatá domovskou Čínou a i ostatními asijskými zeměmi.

Výroba sójové omáčky
Zcela zásadní je rozdíl mezi výrobou kvalitní sójové omáčky podle přírodních postupů a běžné průmyslové sójové omáčky:

sójové omáčky

Přírodně fermentované omáčky
Tato omáčka je transparentní, vyznačuje se světle hnědou barvou a příjemnou rovnováhou chutí a vůní. Vyrábí se z kvalitních sójových bobů a pšenice, které se smíchají se solí a vodou. Následuje dlouhodobý proces fermentace, což je přírodní proces, při němž dochází ke štěpení tuků, cukrů a bílkovin a zároveň vzniká velké množství vitamínu B12. Po několika měsících fermentace, kdy se vyvine bohatá a typická chuť sójové omáčky, se surová sójová omáčka oddělí lisováním od tuhé zbytkové hmoty přes vrstvy filtrační látky. Takto získaná tekutina se zušlechťuje, pasterizuje a stáčí jako konečný produkt. Neobsahuje žádné chemické přísady (tedy konzervační látky, barviva, glutamany, zahušťovadla...). Má vynikající jemnou chuť, je zdravá a použitelná i pro malé děti.

Jako příklad takto vyráběných omáček jsou čínské sójové omáčky značky Pearl River Bridge, které se k nám dovážejí ve 4 variantách - světlá, tmavá, houbová a světlá ve špičkové kvalitě Golden Label.


sójové omáčky

Nefermentované omáčky
Nefermentovaná sójová omáčka je často matná, má štiplavou násilnou chuť a výrazně chemické aroma. Její výroba je záležitostí několika hodin, řady chemikálií a barviv a je tedy absolutně odlišná než v prvním případě.

Sójové boby se vaří 15 až 20 hodin v kyselině chlorovodíkové. Po odstranění aminokyseliny se směs zchladí, aby se ukončila hydrolytická reakce, roztok se dále neutralizuje, lisuje, míchá s aktivním uhlím a v závěrečné fázi znovu přefiltruje. Barvu, vůni a chuť získá tento hydrolyzovaný rostlinný produkt přidáním karamelové barvy, kukuřičného sirupu a soli. Konečný produkt se rafinuje a stáčí.

sójové omáčky

Míchání ochucovadel ze sebelepších komponentů nemůže nikdy dosáhnout kvality přírodně fermentovaných sójových omáček.

Jak bychom se tedy měli orientovat při výběru a nákupu sójových omáček?

Důležité je hledat ty přírodně fermentované, a proto je vhodné si vždy pozorně přečíst údaje na etiketách.

Tato stránka vznikla ve spolupráci se společností F.W. Tandoori, s.r.o.

logo F.W. Tandoori

Společnost F.W. Tandoori je již více než deset let dovozcem originální sójové omáčky světově známé značky - Pearl River Bridge. Tyto sójové omáčky jsou pro zákazníka zajímavé nejen svou tradičně dobrou kvalitou, ale především cenou.

V současné době v jejich sortimentu nalezneme sójovou omáčku v již zmiňovaných čtyřech druzích - světlou, tmavou, houbovou (složením stejnou, jako je tmavá, pouze s výtažkem z hub) a světlou ve špičkové kvalitě Golden Label. Obecně můžeme říci, že světlá sójová omáčka se používá na přípravu bílého masa, ryb, zeleniny a polévek, zatímco tmavá omáčka a houbová sójová omáčka je spíše vhodná pro masa tmavší, jelikož dává pokrmům tmavou barvu.

Na závěr zbývá pouze poznamenat, že všechny sójové omáčky, které firma FW Tandoori dováží, se vyznačují vysokou kvalitou a splňují veškeré zdravotní limity Evropské unie.

F.W. Tandoori, Vonoklasy 155-156, 252 28 Černošice,
tel.: 257 712 917-9, fax: 257 712 702,
e-mail: office@fwtandoori.cz


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2004 2/2004

Zákaznický magazín 1/2004 1/2004