NÁKUP: Nejlepší a na účinné látky nejbohatší jsou čerstvé česnekové stroužky. Poznají se podle toho, že jsou pevné a pružně plné. Nakupujeme nepoškozené česnekové hlavičky bez zelených výhonků.
UCHOVÁNÍ: Česnek uchováváme na chladném, temném, relativně suchém a dobře větratelném místě i několik měsíců. Oloupaný česnek lze zmrazit, sušit nebo zpracovat na česnekovou sůl.
POUŽITÍ V KUCHYNI: Používáme jej na ryby, maso, saláty, zeleninu nebo předkrmy všeho druhu. Je nezbytný při přípravě skopového a mletého masa, domácích klobás, karbanátků, omáček, majonéz. Stroužky česneku buď prolisujeme, nebo drobně nasekáme. Kromě čertvého můžeme použít i česnek sušený. V kuchyni se však může zužitkovat celá rostlina - nať do nálevů pro nakládání zeleniny a hub, marinád apod. Mimoto existuje i česneková pasta, máslo nebo olej. Do polévek přidáváme česnek až ke konci vaření.