ÚČINNÉ LÁTKY: Ananas pomáhá při průjmových onemocněních a střevních poruchách, pomáhá při slunečním úžehu, zvyšuje stav bílkovin v těle, odstraňuje stařecké a pigmentové skvrny a ulevuje slinivce břišní. Toto exotické ovoce obsahuje kromě biotinu a vitamínů E a B12 i všechny ostatní vitamíny a mnoho dalších minerálních látek a stopových prvků. Nejdůležitější látkou obsaženou v tomto ovoci je ale bromelain. Tento enzym štěpí v našem těle bílkoviny na aminokyseliny, ve střevech ničí cizopasné látky, brání srážení krve a tím zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak a přispívá k rozpouštění usazenin na stěnách cév. Bromelain rovněž působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a lokální svalové křeče.
NÁKUP A UCHOVÁNÍ: Tmavé plody jsou jakostnější, zelené plody naopak nezralé, proto kupujeme pouze zralé plody. Při zpracování nejprve odřízneme horní růžici listů, odkrojíme šupinovitou kůru, plod rozkrojíme po délce a vyjmeme zdřevnatělou střední část. Takto získanou dužninu můžeme hned konzumovat nebo dále zpracovávat. Nikdy však nenecháváme ananas delší dobu ležet doma.
POUŽITÍ V KUCHYNI: Ananas podáváme jako ovocný salát, součást dezertů, můžeme jím doplňovat zeleninové pokrmy nebo grilované
pochutiny. Výborně doplňuje pokrmy, v nichž je použito kuřecí maso. Ananasová šťáva je chutná jak samotná, tak jako součást různých koktejlů.