NÁKUP A UCHOVÁNÍ: Dobrý čerstvý zázvor se pozná podle křehkosti a vůně, kořen je pevný a nemá na sobě žádné skvrny. Oddenky se po odříznutí suší a bělí, rozemílají, kandují a zavařují do sirupů. Čerstvý kořen má však nesrovnatelně silnější aroma než zázvorový prášek, a proto doporučujeme používat zázvor čerstvý. Můžeme jej i vcelku zmrazit a pak bez rozmrazování rovnou nastrouhat.
POUŽITÍ V KUCHYNI: Zázvor obohacuje fádní chuť některých jídel, snižuje tučnost vydatných masitých pokrmů, jako je třeba kachna nebo vepřová pečeně. V Anglii slouží jako surovina pro výrobu zázvorového piva. Jemně mletý zázvor také ochutí sladké pokrmy a je nejdůležitější přísadou vánočního cukroví takzvaných zázvorek. Také výborně ochutí svařené víno, křehké sušenky, čerstvé ovocné šťávy a dušené ovoce.