www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*O pečivu z pohádek
i dávné historie

*Vive la France!!
*V ráji se mluví
francouzsky

*Historie spotřebních
družstev

*Vůně Vánoc pochází
zdaleka

*Krásné a sladké Vánoce!
*Kapr na tisíc způsobů
*Lunární kalendář na
prosinec

*Štědrý den minulých
generací

*Cholesterol a víno
*Lunární kalendář na
leden

*Ananas
*Lunární kalendář na
únor

*Zázvor
*Arnošt Goldflam
*Káva: Černé potěšení
*Vitamíny, přátelé, které
nevidíme


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Cholesterol a víno
Lékaři stále bijí na poplach - civilizační choroby nám zkracují život! A také jmenují příčiny. V první řadě je to cholesterol. To je látka tukové povahy, která je přirozenou součástí buněk lidského těla. Dostává se do organismu hlavně z živočišných zdrojů, ale také je tvořena přímo v našem těle. Cholesterol je v těle přenášen pomocí částeček, kterým říkáme lipoproteiny, které jsou složeny z tuků a bílkovin. Pokud lipoprotein obsahuje více tuků než bílkovin, pak má nižší hustotu než voda a označujeme jej jako LDL (low density lipoprotein = lipoprotein o nízké hustotě), pokud obsahuje více bílkovin a méně tuku, má vyšší hustotu než voda a hovoříme o HDL (high density lipoprotein = lipoprotein o vysoké hustotě).

víno

LDL cholesterol ("špatný cholesterol") považujeme za škodlivý, protože jeho vysoká koncentrace zvyšuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Naopak HDL cholesterol ("hodný cholesterol") je pro nás příznivý, protože pokud je ho v organismu dostatek, vyrovnává škodlivý efekt ostatních tuků a riziko tak snižuje.

Rizikových faktorů kornatění tepen (jako LDL cholesterol) je více. Patří sem například věk, mužské pohlaví, kouření, obezita nebo homocystein. Že jste ještě o homocysteinu neslyšeli? Je to aminokyselina, která vzniká při odbourávání methioninu. A methionin je jedna z esenciálních aminokyselin. Esenciální znamená, že ji naše tělo nedovede vytvořit a musí ji přijímat v potravě. Zvýšená hladina homocysteinu bývá kromě kornatění tepen spojována i se zvýšeným výskytem trombóz nebo s některými vrozenými vývojovými vadami. Koncentraci této záludné aminokyseliny v našem organismu pak zvyšuje alkohol ve vyšších dávkách.

Lékaři Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni provedli od dubna do června tohoto roku zajímavý výzkum. Zúčastnilo se ho 150 dobrovolníků, kteří každý den popíjeli kvalitní bílé víno. Jednu skupinu tvořilo 25 žen, kterým "naordinovali" 2 dl, zbytek - muži - měli za úkol denně vypít 375 ml bílého vína. Byli ovšem rozděleni do 4 skupin podle toho, jestli k vínu ještě přijímali kyselinu listovou, vitamín B6, B12 nebo betain. To je látka, která je například obsažená v červené řepě či ve špenátu a účastní se podobně jako výše jmenované vitamíny v metabolismu homocysteinu a také ho odbourává. Závěrem této studie mělo být doporučení, jak uzpůsobit svoje životní návyky tak, aby požívání alkoholického nápoje - vína bylo zdraví co nejprospěšnější.

hrozny vína

"Celá studie probíhala ve třech fázích," říká jeden z tvůrců výzkumu MUDr. Daniel Rajdl. "V první měsíční fázi účastníci nepili žádný alkoholický nápoj nebo měli povolenou minimální spotřebu alkoholu, v té druhé fázi, také měsíční, pili 375 mililitrů bílého vína denně a poslední fáze byla zase abstinenční, aby byla patrná případná dynamika různých parametrů jednak oxidačního stresu a jednak protiaterosklerotické ochrany. Náběry krve proběhly vždy po zkušebním měsíci. Doporučovali jsme, aby respondenti pili víno při večeři a nebrali žádné jiné suplementy než ty, které jsme jim dávali, ženy pak pily pouze víno a vitamíny nepřijímaly."

Výsledky výzkumu jejich tvůrce nepřekvapily, ale i překvapily. Potvrdilo se totiž, že střídmé požívání kvalitního alkoholu zvyšuje HDL, tedy ten "hodný" cholesterol, a snižuje další faktory, které vedou k ucpávání cév, a tedy nebezpečí vzniku infarktu myokardu. "Chtěli jsme ovšem dojít i k doporučení, kterou potravinu jíst zároveň s pitím vína a tam nás zklamalo, že betain, obsažený v červené řepě nebo špenátu je z hlediska snižování homocysteinu zcela neúčinný. Zato kyselina listová snižovala homocystein, jeden z rizikových faktorů aterosklerózy, daleko lépe," prozrazuje MUDr. Daniel Rajdl. Je pravda, že zelí, špenát a listová zelenina či luštěniny se právě k tomu vínu moc nehodí, ale celozrnné pečivo už by se přikusovat mohlo. Poměrně velkým zdrojem kyseliny listové jsou také játra. Dobrou zprávou je, že luštěniny si můžete dát třeba k obědu a kvalitním bílým anebo i červeným vínem zapít večeři, účinek se také dostaví. Delší pauza by už ale vhodná nebyla, kyselina listová je rozpustná ve vodě, a tedy poměrně rychle se z těla vyloučí. "Pro běžný život je však důležité dávku vína spíš snížit na 100-200 ml denně. Těch 375 ml bylo skutečně experimentálních. Zároveň si musíme uvědomit, že střídmá konzumace kvalitního vína nemůže nahradit dostatek pohybu a racionální stravu, které jsou základem zdraví," zdůrazňuje na závěr MUDr. Rajdl.

(koř)

víno

Výherci z minulého čísla: Bezplatné ošetření v kosmetickém laserovém centru VS Lasera vyhrávají: Ing. Marie Vrlová, Vsetín (ošetření v hodnotě 9 tis. Kč), Iva Svobodová, Jablonné n. Orlicí (ošetření v hodnotě 7 tis. Kč) a Irena Kratochvílová, Nymburk (ošetření v hodnotě 4 tis. Kč). Gratulujeme!


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2005
3/2005

Zákaznický magazín 2/2005
2/2005