www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*O pečivu z pohádek
i dávné historie

*Vive la France!!
*V ráji se mluví
francouzsky

*Historie spotřebních
družstev

*Vůně Vánoc pochází
zdaleka

*Krásné a sladké Vánoce!
*Kapr na tisíc způsobů
*Lunární kalendář na
prosinec

*Štědrý den minulých
generací

*Cholesterol a víno
*Lunární kalendář na
leden

*Ananas
*Lunární kalendář na
únor

*Zázvor
*Arnošt Goldflam
*Káva: Černé potěšení
*Vitamíny, přátelé, které
nevidíme


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Krásné a sladké Vánoce!
Tak jako k českým Vánocům neodmyslitelně patří stromeček, kapr a jmelí, tak si je prostě neumíme představit bez vánočního cukroví, perníčků, vánočky, ale i závinů a dortů. Recepty na linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapičky (pracny) či zázvorky se předávají z generace na generaci, bývají pýchou paní domu. Už s několikatýdenním předstihem se v našich domácnostech cukroví peče, zdobí a ukládá do krabic na chladné místo, aby se dobře "rozleželo". Naříkáme, že na ty přípravy v dnešní uspěchané době nemáme dost času, ale přiznejme si - naše babičky to zas měly jinak těžší, těm neusnadňovaly práci jednak různé hnětače a šlehače a jednak různé směsi na pečení, náplně a zdobení, ze kterých lze moučníky od těch nejmenších po největší snadno zhotovit!

dorty

VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Zkušené hospodyně vám potvrdí, že se vyplatí předem si naplánovat, co všechno chceme upéci a hlavně kolik. Členové rodiny mívají různé chutě, jeden dává přednost lineckým koláčkům, jiný vanilkovým rohlíčkům a někdo se celý rok těší na vosí hnízda A kdy jindy bychom měli jejich přáním vyhovět než o vánocích? Najednou nakoupíme všechny suroviny a dobře využijeme i vejce - některá těsta vyžadují jen žloutky, bílky se zas dají upotřebit v pěnovém cukroví. Předem oloupeme a nameleme, případně nakrájíme mandle (pokud je už nekoupíme oloupané či nakrájené), nameleme ořechy, připravíme základní polevy, náplně apod.

Koláčky, věnečky, košíčky, rohlíčky, tyčinky a další tvary, které pak různě spojujeme, zdobíme a naplňujeme, vyžadují dost času, péče a hlavně zručnosti, protože čím je těch nejrůznějších ozdobených tvarů narovnaných na míse či podnose na vánočním stole víc, tím se lépe vyjímají. Paní domu se často předhánějí, kolik druhů připraví - ale i tady je snadná pomoc. Z jednoho druhu těsta můžeme vykrájet různé tvary, ty pak pospojovat rozdílnými náplněmi, pokrýt tu čokoládovou tu bílou polevou, na čtverečky dát půlku mandle, na kolečka oříšek a rázem se místo jednoho druhu můžeme chlubit dvěma! Také například z třetiny světlého oříškového těsta můžeme upéci košíčky, pak přidat do druhé třetiny kakao a je základ pro pracičky a do zbytku ještě přidáme koření a buď vykrajujeme kolečka, které pak nazdobíme nebo protlačíme strojkem na maso střapaté tyčinky, esíčka či věnečky.

dorty

Základní recept na linecké cukroví
400 g hladké mouky, 250 g Hery, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky

Na vál nebo do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladnu odpočinout a potom na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme hladká nebo vroubkovaná kolečka a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Z poloviny koleček vypíchneme kovovou trubičkou střed. Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme pikantní zavařeninou.

Variace: Pracny, ořechy, košíčky
Do základního těsta přidáme 100 g ořechů, případně kakao

Kousky vypracovaného těsta vkládáme do formiček (buď vymazaných nebo vysypaných polohrubou moukou). Vtlačujeme v tenké vrstvě, aby byl vnitřek dutý. Upečené pracny obalujeme v cukru s vanilkou, ořechy slepujeme vždy dva k sobě náplní, košíčky plníme náplní, namáčíme v čokoládové polevě a zdobíme mandlí nebo oříškem.

SVÁTEČNÍ DORTY
O Vánocích však nemlsáme jen cukroví, ale dopřejeme si i jiné moučníky. V dnešní uspěchané době většinou zákusky kupujeme, ale možná, že i vy byste si rádi to sladké pokušení sami podle vlastní fantazie nazdobili, máte však strach, že je to příliš složité. Věřte, že není, zvlášť když máme k dispozici jednak upečený korpus a jednak řadu polotovarů, které nám práci ulehčí a urychlí.

dorty

Zásady, které dodržujeme při zdobení dortů:
Moučníky potíráme polevou nebo krémem, kterým jsou naplněny (poleva má mít chuť přiměřenou náplní dortu), případně ještě dort nebo řezy sypeme celé nebo jen po stranách sekanými mandlemi, oříšky, opraženými vločkami nebo rozdrobenými oplatkami. Oblíbená je rovněž šlehačka upravená tak, aby neklesala - ať už klasická či rostlinná nebo pařížská. Chceme-li mít drtí ozdobený i horní okraj, položíme na střed dortu talířek a kolem něj dort posypeme. Talířek pak dvěma vidličkami nadzvedneme. Tohoto efektu můžeme využít i při zdobení moučníků pro děti. Z papíru vystříháme panenky, zvířátka apod., položíme na dort a posypeme, papír pak opatrně sejmeme. Podobným způsobem - sněhovými vločkami nebo stromečky - můžeme ozdobit i vánoční moučník.

Dorty potřené krémem zdobíme jednoduše rýhami, které uděláme vidličkou. Pro slavnostnější příležitosti stříkáme na dorty potřené polevou nebo krémem jednoduché i složitější ozdoby. Chceme-li udělat zdobení souměrné, rozdělíme si dortovou plochu na malé dílky, jako bychom chtěli dort krájet. Do dílků pak stříkáme vzory ozdobnou trubičkou nasazenou na pytlíku nebo malou trubičkou na cukroví, popřípadě si vzorky předem naznačíme párátkem nebo ozdobnou formičkou na vykrajování cukroví. Než ozdoby stříkáme, můžeme ještě dort posypat sekanými oříšky nebo jiným sypáním. Zkušenost však radí dort zdobením příliš nepřeplňovat.

Zatímco v létě zdobíme moučníky, zvláště ty piškotové, čerstvým ovocem, především jahodami a malinami, v zimě zdobíme ovocem kandovaným nebo zavařovaným, v tom případě tuhým a dobře okapaným, dílky čerstvého pomeranče, kiwi, banánů, ořechů i mandlí.

Děláme–li na Vánoce hříbečky z mandlového těsta, umístíme jich pár pro radost dětí na vánoční dort. Hříbečky zastrčíme do ještě neztuhlé polevy, aby pěkně seděly. Podobně se ovšem můžeme vyřádit i s dalšími tvary na vánoční téma, z nichž řadu koupíme hotových.

dorty

POLEVY
Poleva na moučníky nemá být ani příliš hustá, neboť se pak nestejnoměrně roztéká, ani řídká, protože zase povrch dobře nekryje a stéká. Aby se řidší polevy nevsakovaly do upečeného těsta, můžeme ho nejprve slabě potřít zavařeninou, abychom zaplnili póry. Polevu vylijeme do středu, širším nožem rychle roztíráme k okrajům a pak po celém povrchu. Před potíráním si moučník položíme na prkénko nebo plochou mísu a podložíme papírem. Teprve když poleva ztuhne, přesuneme jej na mísu, na které ho budeme podávat, a papír opatrně vytáhneme. Potíráme-li polevou jen vrchní stranu dortu, opatrně ji roztíráme, aby nestekla po krajích, které dodatečně pomažeme krémem popřípadě ještě posypeme oříšky. Aby čokoládová poleva byla lesklá, přidáváme do ní malý kousek másla nebo trochu škrobové moučky. Aby cukrovou polevou polité dorty neztratily lesk, dáme je do vlažné trouby a necháme pootevřená dvířka a osušujeme asi 5 minut. Když se poleva nelepí na prst, dort vyjmeme a ihned dáme do chladna a sucha.

V dnešní době lze koupit řadu směsí na polevy jako polotovar, někdo však dosud dává přednost polevám připraveným doma. Obvykle jsou to polevy vodové, do nichž se mísí jemný moučkový cukr s vřelou vodou. Některé kuchařky doporučují místo vody smíchat cukr s vřelým mlékem. Polevu třeme v porcelánové misce vařečkou alespoň 10 minut, můžeme také použít mixér. Pokud připravujeme bílkové polevy, musí být bílek čerstvý a dobře oddělený od žloutku. Čokoládovou nebo kakaovou polevu připravíme z cukru, vody nebo mléka, čokolády nebo kakaa. Oblíbené jsou také polevy rosolovací, zhotovené za pomoci želatiny, kterými pokrýváme zejména moučníky s ovocem. Aby poleva před ztuhnutím nestékala, musí mít zvýšený okraj.

dorty

KRÉMY
Příliš tučnými krémy máslovými, připravenými ze stejného množství másla a cukru s přídavkem žloutků se dnes již dorty téměř neplní. Nastavujeme je obyčejně moučnými nebo škrobovými kašemi. Používáme čerstvé máslo, můžeme ho však nahradit kvalitním rostlinným tukem. Máslo nebo tuk musí mít pokojovou teplotu, nesmí být vychlazené. Používáme moučkový, dobře prosátý cukr. Ještě jednodušší je zakoupit některou již připravenou směs, do které obvykle stačí zamíchat tuk. Do každého základního krému můžeme po malých částech přidat nejrůznější příchutě. Nejčastěji je to kakao nebo čokoláda, silná černá káva, jemně umleté oříšky, citrónová nebo pomerančová šťáva, tuzemák apod. Všechny přísady musí mít teplotu stejnou jako máslo, jinak se krém sráží. Takový malér se může stát i tehdy, pokud přidáme větší dávku moučné nebo škrobové kaše najednou nebo přilijeme větší množství tekutiny, například černé kávy. Můžeme ho poněkud napravit, když postavíme mísu s krémem nad hrnec s vařící vodou a mícháme, až máslo začne trochu řídnout. Pak je odstavíme a třeme, až se znovu napění. Nakonec necháme dobře ztuhnout.
(koř)


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2005
3/2005

Zákaznický magazín 2/2005
2/2005