www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*O pečivu z pohádek
i dávné historie

*Vive la France!!
*V ráji se mluví
francouzsky

*Historie spotřebních
družstev

*Vůně Vánoc pochází
zdaleka

*Krásné a sladké Vánoce!
*Kapr na tisíc způsobů
*Lunární kalendář na
prosinec

*Štědrý den minulých
generací

*Cholesterol a víno
*Lunární kalendář na
leden

*Ananas
*Lunární kalendář na
únor

*Zázvor
*Arnošt Goldflam
*Káva: Černé potěšení
*Vitamíny, přátelé, které
nevidíme


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Kapr na tisíc způsobů
O tom, že ryby jsou zdravé, asi nemusíme nikterak pochybovat. Ryby ve své svalovině obsahují velmi malé množství tuku a jsou proto vhodné i pro ty, co si hlídají svoji linii. Na druhou stranu je tento tuk velmi kvalitní - nenasycené mastné kyseliny řady omega-3 totiž rozpouštějí cholesterol usazený v našich cévách a vedou tak ke snížení rizika srdečního infarktu. V každém zdravém jídelníčku by měly nepochybně najít své místo.

kapr

Nejčastější rybou, s níž se v našich podmínkách setkáváme, je kapr obecný. A jelikož kapr jako tradiční český vánoční pokrm nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole, přinášíme vám zde recepty na jeho různé úpravy.

Kapří polévka
1 rybí hlava, 1 l vody, 200 g polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel), máslo na osmažení zeleniny, sůl, máslo na jíšku, hladká mouka, kapří játra, jikry nebo mlíčí, muškátový oříšek, pažitka, 250 g květáku

Hlavu kapra dáme asi na 10 minut vařit do vody. Slijeme, rybí maso obereme a dáme stranou. Očištěnou a na jemné nudličky nakrájenou zeleninu usmažíme na másle. Tu poté přidáme do vývaru z hlavy společně s obraným masem a vnitřnostmi nakrájenými na kousky. Mezitím si připravíme jíšku, kterou v polévce dobře povaříme. Přidáme květák rozebraný na růžičky a vše vaříme asi 20 minut. Na závěr osolíme, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a zelenou pažitkou. Horkou polévku podáváme s osmaženými kostičkami chleba.

kapr

Dietní salát z kapra
500 g vařeného kapra, 2 citróny, sůl, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce strouhané mrkve nebo křenu, nadrobno nasekaná petrželová nať

Dvě větší porce očištěného kapra uvaříme ve slaném odvaru s kořenovou zeleninou. Necháme vychladnout, maso oddělíme od kostí, zbavíme kůže a krájíme na větší kostky. Ihned pokapeme citrónovou šťávou. Maso necháme odležet a poté promícháme se smetanou a jogurtem. Přimícháme syrovou mrkev nebo křen a nasekanou petrželovou nať. Jako přílohu podáváme černý chléb nebo tmavou bagetu.

Kapr na houbách
1 kg porcovaného kapra, 500 g žampiónů, olej, 100 g polohrubé mouky, mletá paprika, sůl, pepř

Houby nakrájíme na větší kousky, podusíme na oleji, přidáme pepř a dusíme pod pokličkou asi 1/2 hodiny. Osušené porce kapra osolíme a obalíme ve směsi mouky a papriky. Na pekáč rozložíme podušené houby a na ně položíme obalené porce ryby kůží navrch. Pečeme tak dlouho, dokud se na povrchu ryby neudělá kůrka. Podáváme s bramborovou kaší.

kapr

Kapr na slanině a česneku
4 porce kapra, 4 stroužky česneku, sůl, 4 lžíce citrónové šťávy, máslo, 60 g anglické slaniny, sekaná petrželová nať a pažitka, 4 plátky tvrdého sýra, kečup

Opláchnuté osušené porce kapra osolíme, potřeme česnekem utřeným se solí, rozložíme do porcelánové nebo skleněné misky, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu asi 20 minut odležet. Dno pekáčku vyložíme tenkými plátky slaniny, na ně urovnáme porce kapra, na které poklademe kousky másla, posypeme sekanými zelenými natěmi a pečeme v troubě asi 25 minut. Podle potřeby podlijeme vodou. Pak pokryjeme porce kapra plátky sýra a krátce zapečeme, až se sýr trochu roztaví a zrůžoví a ozdobíme kečupem.

kapr

Kapr s jablky a paprikou
4 porce kapra, sůl, citrón, 60 g slaniny, 4 menší jablka, celý pepř, bobkový list, nové koření, 4 nepálivé papriky, 80 g másla

Porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, položíme do pekáčku na plátky slaniny a pokryjeme oloupanými na plátky nakrájenými jablky a na nudličky nakrájenými paprikami. Přidáme celé koření a poklademe plátky másla. Pečeme v přikrytém pekáči asi 1/2 hodiny a podle potřeby podléváme vodou.

kapr

Kapr na černo
1 kapr, 1 cibule, 2 petržele, 3 mrkve, 1/2 celeru, 1 pivo, 1/4 l octa, 6 lžic strouhaného chleba, 6 lžic strouhaného perníku, celý pepř, hřebíček, nové koření, 4 ořechová jádra, citrónová kůra, 6 sušených švestek, 4 lžíce cukru, sůl, červené víno

Kapra oškrábeme, na porce skrájíme a osolíme. Do hrnce dáme cibuli pokrájenou na kolečka, petržel, celer a mrkev. Zalijeme pivem a octem. Přidáme chléb, perník, pepř, hřebíček, nové koření, ořechová jádra, sušené švestky, citrónovou kůru, cukr a sůl. Vše vaříme asi hodinu a poté do omáčky přidáme kapra. Vaříme tak dlouho, dokud nezměkne. Omáčku poté přecedíme a její chuť vylepšíme červeným vínem. K černé rybě podáváme většinou krupičné knedlíčky.
(jm)


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 3/2005
3/2005

Zákaznický magazín 2/2005
2/2005