Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Papír nebo látka?
*Kouzlo adventu
v Drážďanech

*Den s... Ludvíkem
Hessem, zakladatelem
babyboxů

*COOP Sympatika 2009
*Příběh piva z tanku č. 28
*Vánoční svícny
*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Recepty našich
zákazníků

*Slovenský koutek
*Včelky umí zázraky
*Aby v zimě zima nebyla
*Když máš v chalupě
vegetariána


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Aby v zimě zima nebyla
Zimní měsíce si přímo říkají o nějakou tu teplou tekutou lahůdku. Každý si jistě vybaví svou nejoblíbenější. A ať už se jedná o alkoholickou nebo nealkoholickou variantu, jistě máme v zásobě zaručené rodinné recepty. Zahřejí nás po náročné cestě z práce, rozmrazí prokřehlé prsty při sjíždění zasněžených svahů, ale i provoní kuchyni a navodí správnou útulnou atmosféru. Dáte si s námi šálek?

dívka s čajem

Horká klasika
Mezi naše nejlepší přátele a pomocníky patří v zimě bezesporu obyčejně neobyčejný čaj. Vychutnáváme si ho v mnoha variantách – černý, zelený, ovocný či bylinkový. V posledních letech se rozmáhají i odrůdy červených čajů, jako je puerh, roibos nebo maté. V zimě pak přicházejí i vylepšené varianty, jako je čaj s rumem, kandovaným ovocem nebo griotkou. Fantazii se meze nekladou, avšak mezi nejoblíbenější ingredience patří skořice, badyán, mandle či kardamom. Z cukrů stále vyhrává cukr bílý, ale vyzkoušejte pro jednou cukr třtinový nebo med a budete jistě mile překvapeni. Kromě sladkosti totiž čaji dodají vynikající aroma a chuť.

Sladká a sametová lahůdka
Nejenom pro děti je symbolem pohody a tepla horká čokoláda. K dostání je v několika druzích. Doma si ji vyrobíte snadno z instantních polotovarů nebo pravou z hořké či mléčné čokolády a mléka. Pro opravdové zahřátí vyzkoušejte horkou čokoládu se špetkou chilli. Recept pro vás možná zní neobvykle, ale nápoji dodá nečekaný šmrnc. Pokud nechcete experimentovat příliš, dochuťte horkou čokoládu vanilkou, skořicí, mátou, vyšlehanou domácí šlehačkou nebo podle amerického stylu přidejte kousky marshmallow. Ve Španělsku si připravují velice hustou horkou čokoládu a namáčejí v ní churros, španělské skořicové šneky.

svařené víno

Nápoj s kouzlem svátku
Jen málokterý nápoj vám připomene vánoční svátky tak, jak to umí svařené víno neboli lidově svařák. U svařáku se rozhodně neřiďte heslem – čím kvalitnější víno, tím kvalitnější svařák. Ideální jsou stolní a přívlastková vína, každopádně zapomeňte na suché druhy a trpká vína. Nejoblíbenější je červený svařák podávaný s hutnou dávkou hřebíčku a skořice. Vyzkoušejte však i vylepšenou variantu s badyánem a kardamomem, pomerančovou či citrónovou kůrou.

Na co nezapomeňte
Ať už konzumujete horké nápoje v teple domova, v restauraci nebo na nejrůznějších trzích, mějte na paměti, že i s malým množstvím alkoholu v krvi se nesedá za volant. Dávejte také pozor na množství konzumovaného alkoholu, pokud se věnujete zimním sportům. Čaj s rumem, voňavý svařák i silný grog vás sice zaručeně prohřejí od hlavy až k patě, ale nic se nemá přehánět. Pití alkoholu např. při lyžování totiž nejenom oslabuje vaše smysly, ale navíc napomáhá k podchlazení těla. Provozovatelé lyžařských areálů se také shodují, že alkohol zvyšuje bezohlednost a agresivnost lyžařů a dochází ke zbytečným zraněním. Nezapomeňte také, že čaj ani jiné teplé nápoje se nemají konzumovat horké. Vyhnete se tak nepříjemnému opaření úst a jazyka a předejdete i rakovině jícnu.

výrobky Nový den

Čaj a la Masala
(silný aromatický čaj)
Hrst sypaného černého čaje, 200 ml kondenzovaného mléka, zázvor, 1 celá skořice, 3 hřebíčky, třtinový cukr nebo med, 500 ml vody

Hrst sypaného černého čaje vložíme do vroucí vody, přidáme nahrubo nastrouhaný zázvor a koření a vše necháme pět minut vařit. Poté přilijeme kondenzované mléko a necháme opět vzkypět. Čaj přecedíme a podle chuti osladíme třtinovým cukrem nebo medem. Místo daného koření můžeme použít připravenou směs na čaj Dáta Masala, kterou zakoupíte v každé čajovně. Pro odvážné doporučujeme přidat i špetku bílého pepře. Čaj je vynikající při oslabeném imunitním systému a prvotřídně prohřeje vaše tělo.

Horký jablečný džus
1 l jablečného džusu, 1 celá skořice, 5 ks celého hřebíčku, 4 plátky citrónu

Džus nalijeme do hrnce, přidáme skořici a hřebíčky a necháme svařit. Podáváme ve vysokých sklenicích s plátky citrónu. Alkoholickou variantu připravíme přidáním 4 cl rumu nebo 3 cl whisky.

-drei-

© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 5/2009

 Starší vydání
COOP Rádce 4/2009
4/2009

COOP Rádce 3/2009
3/2009