Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Papír nebo látka?
*Kouzlo adventu
v Drážďanech

*Den s... Ludvíkem
Hessem, zakladatelem
babyboxů

*COOP Sympatika 2009
*Příběh piva z tanku č. 28
*Vánoční svícny
*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Recepty našich
zákazníků

*Slovenský koutek
*Včelky umí zázraky
*Aby v zimě zima nebyla
*Když máš v chalupě
vegetariána


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Včelky umí zázraky
Med je nejstarší sladidlo, které navíc lidstvu poskytuje sama příroda. Staré mýty dokonce tvrdily, že pochází přímo z nebe. Jako posvátný pokrm se stal součástí mnoha rituálů a náboženských obřadů. Už naši praprapředci věděli, jak je zdravý. Když chceme vyjádřit, že je něco báječného a sladkého, volíme často srovnání, že je to jako med. Však také v angličtině se líbánkám říká medový měsíc a ve slovenštině medové týdny. Včelky zkrátka odvádějí úžasnou a neúnavnou práci, za kterou by si zasloužily přímo Nobelovu cenu.

včela sbírá pyl

Na začátku té dobroty plné zdraví je nektar, který včely sbírají z květů. Přinesou ho do úlu, kde se z něj nejdříve odpaří přebytečná voda. Pak svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry a takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy. Poté med pečlivě uloží v plástvích, které zakonzervují víčky z vosku a ve kterých obsah dozrává do své lahodné podoby. Aby jejich dílo nestihla nějaká pohroma, včely dezinfikují stěny úlu propolisem – tmelem, který má velmi silné antiseptické účinky. Propolis také obsahují jak víčka v plástvích, tak samotný med. Pro získání 100 g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů!

Med si dodnes uchoval pověst léku na dýchací obtíže, sloužícího zvláště k uvolňování hlenů. Proto ho dáváme do teplého čaje při onemocnění dýchacích cest. Už staří Řekové a Římané jím hojili rány, výborně se hodí na léčbu drobných popálenin. Údajně působí rovněž jako látka snižující překrvení.

med

Včelí med mimo jiné obsahuje v téměř ideální formě železo podporující krvetvorbu. Skrývá v sobě skoro všechny stopové prvky kromě selenu. Posiluje imunitní systém a při fyzické i psychické únavě je zdrojem okamžité energie. Lžička medu je výtečná na nervozitu, večer na nespavost či neklidný spánek.

Světlý je trochu jiný než tmavý
Hustota medu je dána technikou jeho stáčení z plástů, chuť a barva závisí na rostlinách, ze kterých včely nektar nasbíraly. Nejčastěji dělíme medy na nektarové (květové) a medovicové (lesní).

Květové medy mají většinou světlejší barvu, jemnou, lahodnou chuť a slabší aroma. Květové medy jsou snadno stravitelné díky vyššímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru), proto jsou vhodné jako vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců aj.

Lesní medy jsou naopak tmavé, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin, mají výraznou chuť a specifickou vůni. V porovnání s květovými medy obsahují větší množství minerálních látek a stopových prvků. Zůstávají v tekutém stavu delší dobu než květové medy.

Krystalizace medu samozřejmě neznamená jeho znehodnocení, med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti. Navíc krystalizovaný med lze znovu uvést do tekutého stavu pozvolným zahříváním otevřené sklenice ve vodní lázni o maximální teplotě 45°C. Pozor, při vyšší teplotě se zničí některé hodnotné látky. K rozpuštění medu se také nedoporučuje používat mikrovlnnou troubu!

med

Med chráníme před světlem a vzdušnou vlhkostí, skladujeme ho v temnu ve skleněných nebo porcelánových nádobách při teplotě kolem 15°C.

Medem lze nahradit cukr. Pečivo činí chutnější, vláčnější a zvýší jeho trvanlivost. Použijeme-li med místo cukru při pečení, dáme ho asi o polovinu více než cukru, přidáme 1 lžičku jedlé sody a zvýšíme teplotu trouby asi o 15°C.

Med má velmi široké použití v teplé i studené kuchyni, při přípravě moučníků, slaných pokrmů.

Medový dort
Těsto: 4 žloutky, 75 g moučkového cukru, 150 g hrubé mouky, 1 lžičky jedlé sody a 1 lžičky prášku do pečiva, 100 g medu, 2 lžíce teplé vody, tuhý sníh ze 4 bílků, cca 2 lžičky perníkového koření, na posyp nastrouhaný perník, lískové nebo vlašské ořechy.

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme 2 lžíce teplé vody, rozpuštěný med, poté mouku s kořením, sodou a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě nejdříve při vyšší teplotě, když těsto vyběhne, zmírníme ji, případně formu přikryjeme alobalem.

Krém: 1 l mléka, 1 vanilkový puding, 150 g cukru, 200 g másla, 80 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů.

Uvaříme puding a necháme ho vychladnout. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, přidáme ořechy a vychladlý puding.

Upečený korpus rozkrojíme na tři placky, které znovu slepíme krémem. Poté potřeme krémem boky korpusu a zasypeme strouhaným perníkem nebo mletými ořechy. Nakonec krémem potřeme i vršek korpusu a opět zasypeme. Můžeme ještě ozdobit celými ořechy. Necháme odležet v chladu alespoň půl dne.

med

Medová majonéza
2 lžíce medu, 2 žloutky, 1/4 l slunečnicového oleje, 1 lžička hořčice, 2 lžíce citrónové šťávy

Med šleháme se žloutky a během šlehání pomalu přikapáváme olej. Když je hmota dostatečně hustá, přimícháme hořčici a citrónovou šťávu.

Teplý bramborový salát
6 brambor, 6 plátků anglické slaniny, 1 hrnku medu, 1 malá, najemno nakrájená cibule, 6 lžiček vinného octa, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce soli, špetka pepře

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na hranolky. Slaninu nakrájíme na kostičky a usmažíme do křupava. Do pánve ke slanině přidáme ostatní přísady a rychle provaříme. Nalijeme na brambory a zapečeme v troubě cca 20 minut při 170°C.

Pstruh (losos) na roštu
6 řízků ze pstruha nebo lososa
Marináda: 1/2 hrnku suchého bílého vína, 1/4 hrnku medu, 1/4 hrnku sójové omáčky, 2 stroužky utřeného česneku, 1/4 hrnku oleje

Řízky potřeme marinádou a v chladu necháme odležet přes noc. Grilujeme 5 až 6 minut z každé strany.

Orientální kuře
1 kuře, 4 stroužky česneku, 1 lžíce drceného barevného pepře, mletý koriandr, zázvor, sójová omáčka, 2 lžíce medu, 100 g kečupu, grilovací koření, olej

Všechny přísady smícháme a směsí potřeme naporcované kuře. Necháme odležet alespoň hodinu a pak obvyklým způsobem upečeme. Podáváme s dušenou rýží s hráškem a červenou zeleninovou paprikou.

orientální kuře


© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 5/2009

 Starší vydání
COOP Rádce 4/2009
4/2009

COOP Rádce 3/2009
3/2009