Zákaznický magazín COOP
 Číslo 5/2009
*Vybráno z obsahu...
*Editorial
*Každá rada drahá
*Papír nebo látka?
*Kouzlo adventu
v Drážďanech

*Den s... Ludvíkem
Hessem, zakladatelem
babyboxů

*COOP Sympatika 2009
*Příběh piva z tanku č. 28
*Vánoční svícny
*Babiččiny finty kontra
moderní metody

*Recepty našich
zákazníků

*Slovenský koutek
*Včelky umí zázraky
*Aby v zimě zima nebyla
*Když máš v chalupě
vegetariána


*Základní informace

 Archivy
*Zákaznický magazín
*Magazínek COOP

 Když máš v chalupě vegetariána
Vegetariánství není v historii lidstva nic nového. Antropologové zjistili, že maso například nejedli gladiátoři. Proto je zřejmě v dobových pramenech označovali za jedlíky zrní. Mezi slavné vegetariány historie patřil geniální matematik Pythagoras, irský dramatik G. B. Shaw nebo indický duchovní vůdce Mahátma Ghándí. Z osobností české historie se prý masu vyhýbala světice Anežka Česká, spisovatel Franz Kafka a první český prezident T. G. Masaryk. Vegetariány jsou také takové hvězdy jako Paul McCartney, Sting nebo Robbie Williams, Richard Gere, Kim Basingerová či Madonna.

vegetarián

Vegetariánů, kteří odmítají maso, v naší populaci dost přibývá, zejména mezi mladými lidmi. Pokud žijí v rodině, ve které si naopak ostatní členové na jitrnice a voňavou pečínku potrpí, může to být docela problém, zvlášť když jde o radikální nepřátele živočišných produktů. Pokud však zanevřeli pouze na maso a masné výrobky, dá se jim běžný rodinný jídelníček docela dobře přizpůsobit. Dnes je možné zakoupit rozličné polotovary ze sóji, ale i sójový sýr tofu, robi maso vyrobené z rostlinných bílkovin nebo seitan, který je zhotoven z pšeničné mouky, šmakoun, což je bílkovina z čistého vaječného bílku. Při vaření menu pro celou rodinu to chce jen trochu času na přípravu a jeden kastrol či pekáč navíc. Pravda je, že bychom měli dbát na to, aby vegetariáni do svého organismu dostali v jiné formě živiny, které jsou obsaženy v mase.

Zdroje důležitých živin pro vegetariány
vápník – rýže, pšeničný chléb, celozrnná pšeničná mouka, obilniny, jablko, banán, sušené fíky, pomeranč, hruška, brokolice, karotka, květák, hlávkový salát, zelený hrách, čočka, sója, tofu, fazole

jód – většina kuchyňských solí je jodizovaná, sůl zakoupená ve zdravé výživě převážně jód neobsahuje, mořské řasy

omega 3 mastné kyseliny – denní přísun: jedna čajová lžička lněného oleje nebo jeden a půl polévkové lžíce rozemletých lněných semínek, jedna polévková lžíce konopného oleje nebo 5 polévkových lžic rozemletých konopných semínek

bílkoviny – mléko a mléčné výrobky, vajíčka, luštěniny, sójové výrobky

vitamín B12 – vejce, jogurty, sója, obilniny

vitamín B1 – Pivní kvasnice, pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, mandle, sója, čočka, fazole, ostružiny, pomeranče, datle

vitamín B2 – řasy, pivní kvasnice, ořechy, obilné klíčky, mandle, žampiony, avokádo, broskve

vitamín B6 – pšeničné klíčky, ořechy, celozrnná rýže, sója, avokádo, banány, papriky, loupaná rýže, bílá mouka

Smažený šmakoun
2 porce šmakouna, hladká mouka, vejce, sůl, strouhanka, sezamová semínka, olej, citrón, petrželka

Každou porci (můžeme ji i příčně rozdělit na dvě poloviny) obalíme v hladké mouce, osolených vejcích a strouhance smíchané se sezamovými semínky. Usmažíme dozlatova v kvalitním oleji, ozdobíme plátkem citrónu a snítkou petrželky. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

Sójové kostky a la vepřové
Balíček sójových kostek, 4 velké cibule nasekané nadrobno, sójová omáčka, zeleninový vývar, 100 g rozpuštěného másla, sezamová semínka

Sójové kostky dobře uvaříme v zeleninovém vývaru. Do vymazané zapékací misky vložíme polovinu množství cibule, na ni navršíme uvařené okapané sójové kostky, na ně zbytek cibule. Dobře pokapeme sójovou omáčkou a zalijeme máslem. Pečeme v mírné troubě zhruba 45 minut asi 1 hodinu, až cibule zcela změkne a zkaramelizuje. Nakonec hustě zasypeme sezamovými semínky a ještě chvíli zapékáme.

Podáváme k dušenému či syrovému kyselému zelí nebo dušenému špenátu či kapustě, knedlíkům, nokům, bramborům nebo nakrájené polentě.

Kapustové sójové karbanátky
1 menší kapusty, 1 balíčku sójové drti (nebo 250 g mletého robi masa), 1 balíčku sójového granulátu s příchutí šunky, zeleninový vývar, 250 g drcených ovesných vloček, 3 vejce, 1 větší nadrobno nasekaná cibule, 4 stroužky drceného česneku, pepř, sůl, majoránka, případně strouhanka, olej na smažení

Kapustu uvaříme v osolené vodě, necháme řádně okapat a rozsekáme či umeleme. V zeleninovém vývaru uvaříme sójové polotovary, scedíme a necháme řádně okapat. Vložíme do mísy a přidáme další suroviny. Pokud se nám zdá hmota příliš řídká, přidáme dle potřeby strouhanku. Tvarujeme karbanátky, které vkládáme do rozpáleného oleje a usmažíme.

-koř-

Termínem vegetariánství se označuje několik směrů, které mají společnou filosofii odmítání zabíjení, a proto i odmítání konzumace masa. Navzájem se liší různou mírou odmítání dalších živočišných potravin.

Laktoovovegetariáni vylučují ze své stravy pouze maso a masné výrobky.

Laktovegetariáni nekonzumují maso a vejce, konzumují rostlinnou stravu a mléčné produkty.

Vegani vylučují veškeré živočišné produkty, konzumují pouze rostlinnou stravu.


© 2001 – 2009 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s. r. o.

COOP Rádce 5/2009

 Starší vydání
COOP Rádce 4/2009
4/2009

COOP Rádce 3/2009
3/2009