www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*Kdyby zvířata mluvila...
*Paragrafy hezky zblízka
*Jižní Amerika z paluby
plachetnice

*Roztančená kuchyně
*Historie spotřebních
družstev

*"Nedej zahynouti nám,
ni budoucím"

*Víno budiž pochváleno
*Lunární kalendář na
září

*Až se příští léto zeptá
*Vitamín C
*Lunární kalendář na
říjen

*Královna slaví návrat
*Lunární kalendář na
listopad

*Naďa Konvalinková
*Kukuřice aneb indiánské
zrní

*Hrušky
*Dýně

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Královna slaví návrat
Vědci tvrdí, že pravlastí pohanky seté je jihovýchodní Asie a ještě konkrétněji himalájská údolí, chráněná před větrem. Odtud se tato obilnina, jejíž pole nepřehlédnete, protože má krásná bílá až bělorůžová kvítka, rozšířila postupně do celého světa. Oblíbená je v Rusku, Indii, Číně, Japonsku, Polsku, Francii nebo Kanadě, kde si javorovým sirupem hojně zalívají pohankové lívance.

pohanka

Naši předkové to dobře věděli. Pohanka, kterou k nám údajně při svých nájezdech dovezli ve 13. století Tataři, je velmi zdravá. (Proč se nazývá pohanka, je tedy nabíledni a jejímu odolnějšímu druhu se říkalo tatarka). Asi by se divili, že se v minulém století místo královny stala popelkou našeho jídelníčku. Protože nás však naše chátrající tělesná schránka v posledních letech nutí přemýšlet nad tím, co máme na talíři, prožívá grandiózní návrat. Ti, kteří se nad pouhým vyslovením názvu pohanka ušklíbli, se často poté, co ochutnají některý z mnoha pohankových pokrmů, stávají jejími věrnými příznivci.

Co se tedy skrývá zázračného v malých pohankových zrnech? Obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan a zinek. Skrývají však také vitamíny B1, B2, niacin, E a C. Velmi důležitou složkou pohanky je cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené různými chorobami a alkoholem. Je zajímavá vysokým obsahem vlákniny, vyváženou skladbou aminokyselin, podílí se na snižování hladiny krevního cholesterolu a bojuje proti ateroskleróze. Zejména diabetici a osoby s poruchou metabolismu jistě oceňují, že je to bezlepková obilnina.

A především je pohanka nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který má blahodárný vliv na cévy v celém lidském organismu. Zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou a spolu s vitamínem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Umí zmírňovat následky žaludečních a dvanácterníkových vředů, střevních nádorů, léčí hemeroidy a mohli bychom pokračovat dále.

pohanka

Pohankové nažky jsou na povrchu obaleny velmi tvrdým tmavým oplodím, a tak je třeba zrno doslova vydolovat. V současné době se při loupání pohanky používá jednak termický a jednak mechanický postup, který je považován z hlediska zachování vitamínů za ohleduplnější.

Oč je však složitější zrno k použití upravit, o to je pak snadnější pohanku uvařit. Především tu mechanicky vyloupanou stačí pouze spařit vařící vodou a nechat pod utěrkou nebo pokličkou nabobtnat. (Na jeden díl pohanky dva díly vroucí vody.) Ta termicky zpracovaná se povaří a rovněž nechá dojít. Z pohanky můžeme připravovat polévky, hlavní jídla, pomazánky, moučníky, a dokonce i vánoční cukroví. Nevěříte? No tak ji vyzkoušejte...

(koř)

Mlynářská polévka
1 cibule, 50 g pohanky, 10 g sušených hub, 3 střední brambory, 60 g kořenové zeleniny, máslo, zelená petržel, vegeta

Cibuli nakrájíme a necháme na másle zesklovatět. Zalijeme vodou, přidáme zeleninu a brambory, nakrájené na kousky, vaříme, až změknou. Přidáme pohanku, zelenou petržel a koření.

Vanilkové rohlíčky s pohankovou lámankou
300 g listového těsta, 10 g tuku, 5 vajec, 100 g pískového cukru, 1 vanil.cukr, 100 g hladké nouky, 50 g čokolády na vaření, 800 g hroznového vína, 50 g mandlových lupínků (nebo hrubě sekaných)

Omyté hroznové víno nechat na cedníku okapat. Plech vytřít rozpuštěným tukem. Přenést rozválené listové těsto, vymačkat 2 cm do okrajů. Žloutky utřít s cukrem, vanilkovým cukrem, přidat mouku s rozmíchanou strouhanou čokoládou. Lehce vmíchat sníh. Rozetřít na listový plát, poklást bobulemi vína, posypat mandlemi a 40 minut péct při mírné teplotě.

Cuketová buchta
350 g najemno nastrouhané cukety, 300 g pohankové mouky, 300 g cukru, 2 vejce, 3 polévkové lžíce oleje, 1,5 prášku do pečiva

Vše smícháme, dáme na vymazaný a vysypaný plech a můžeme buď posypat drobenkou, a nebo po upečení polít polevou.

Bačův šleh
8 dl vody, 400 g pohanky lámanky, 200 g brynzy, 4 stroužky česneku, 20 g másla, sůl, pažitka

Do vroucí osolené vody nasypeme pohanku a necháme cca 15 minut naměknout. Pak vmícháme brynzu s máslem a prolisovaný česnek. Zdobíme pažitkou.

Kontrabáš
400 g uzeného masa, 400 g pohanky–lámanky, 8 dl vody, 4 plátky slaniny, zelenina na ozdobu, pepř, cibule, sůl, 1 větší brambor

Uzené maso a brambor uvaříme a nakrájíme na kostičky. Do vroucí osolené vody nasypeme pohanku a necháme změknout. Smícháme, okořeníme, při podávání polijeme osmaženou cibulkou se slaninou a ozdobíme zeleninou.


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2005
2/2005

Zákaznický magazín 1/2005
1/2005