www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*Kdyby zvířata mluvila...
*Paragrafy hezky zblízka
*Jižní Amerika z paluby
plachetnice

*Roztančená kuchyně
*Historie spotřebních
družstev

*"Nedej zahynouti nám,
ni budoucím"

*Víno budiž pochváleno
*Lunární kalendář na
září

*Až se příští léto zeptá
*Vitamín C
*Lunární kalendář na
říjen

*Královna slaví návrat
*Lunární kalendář na
listopad

*Naďa Konvalinková
*Kukuřice aneb indiánské
zrní

*Hrušky
*Dýně

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Kukuřice aneb indiánské zrní
Tato rostlina, rozšířená nyní téměř po celém světě, má svůj původ v peruánských Andách. Indiáni ji zde vypěstovali z původní plané odrůdy již před 5000 lety. Kukuřice se pro ně stala základní a rituálně uctívanou plodinou, z níž byli podle legend dokonce vytvořeni první lidé.

kukuřice

Kukuřice je velmi oblíbená a lehce stravitelná zelenina. Obsahuje značné množství tuku a škrobu, takže je i energeticky vydatná. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah vitamínu B1 – thiaminu, který je velmi důležitý pro naši nervovou soustavu, posiluje náš intelekt a schopnost soustředění. Již 40 minut po konzumaci tak zlepší výkon mozku a schopnost koncentrace! Další účinnou látkou obsaženou v kukuřici je biotin (důležitý pro zdravé, silné vlasy a hezkou pleť) a niacin (pro dobrou náladu a zdravé buňky). Kukuřice obsahuje i kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, selen, železo, zinek a hořčík. Podporuje krvetvorbu, zvyšuje dýchání buněk, posiluje imunitní systém, svaly a srdce a pomáhá rovněž při nedostatku libida a impotenci. Je tedy nejen chutná, ale i velmi zdravá.

lán kukuřice

A jak ji používat v kuchyni? Upravujeme buď palice vcelku, nebo jednotlivá zrna. Palice konzumujeme syrové i vařené v osolené vodě, dušené na másle nebo grilované. Menší klásky se nakládají do sladkokyselého nálevu, naložená kukuřice se krájí na kolečka a používá se k ozdobě pokrmů. Kukuřičná zrna (čerstvá, mražená či sterilovaná) jsou častou přísadou do salátů, zeleninových příloh nebo polévek. Pukancová kukuřice se sklízí v období plné zralosti a připravuje se z ní oblíbený popcorn.

Čerstvou kukuřici můžeme skladovat jen krátce, kukuřičný cukr se totiž mění na škrob a zrna moučnatí. Doporučit lze rovněž kukuřici konzervovanou či zmrazenou, také kukuřičnou mouku, krupici (polentu) a škrob. Kukuřičná mouka a krupice jsou navíc vhodné pro lidi trpící celiakií, tzn. pro bezlepkovou dietu.

(jm)

Kukuřičná polévka
150 g kukuřičné krupice, 200 g mražené kukuřice, 1 cibule, olivový olej, oregano, rozmarýn, sůl, pepř

Na oleji zpěníme cibuli, osmažíme kukuřičnou krupici a zalijeme vodou nebo masovým vývarem. Přidáme mraženou kukuřici a povaříme zhruba půl hodiny. Dochutíme kořením a podáváme nejlépe s kukuřičným pečivem.

kukuřice a popcorn

Kukuřičný salát
3 šálky vařené kukuřice, 1 šálek vařených bílých fazolí, 1 šálek rajčat nakrájených na drobné kostičky, 1 řapík celeru pokrájeného najemno, 1/2 šálku papriky pokrájené na kostičky, 2 lžíce najemno nasekané cibulky, 1 lžíci nasekaného kopru, 5 listů římského salátu, 3 lžíce citronové šťávy, tabasco, 1 lžička francouzské hořčice

Kukuřici smícháme s fazolemi, rajčaty, celerem, paprikou, cibulkou, koprem a salátem. Z citronové šťávy, tabasca a jedné lžičky francouzské hořčice si připravíme zálivku, kterou přelijeme salát a podáváme.

Vařené klasy kukuřice
kukuřičné klasy, sůl, máslo, pepř, špetka cukru

Kukuřici před vařením očistíme a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Uvařené klasy vyjmeme, ještě horké potřeme máslem, osolíme, opepříme a horké servírujeme.

kukuřice

Grilovaná kukuřice
kukuřičné klasy, olivový olej, sůl, koření, máslo

Očištěnou kukuřici potřeme olejem, posypeme solí a kořením podle chuti. Rožníme asi 30 minut. Během grilování dvakrát obrátíme, ale již nemastíme. Hotové pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Brambory s kukuřicí
1/2 kg brambor, 1 konzerva kukuřice, 2 tvarohové sýry Lučina, 4 cibule, 6 lžic mléka, ledový salát, kmín, sůl, koření

Brambory oloupeme, rozčtvrtíme a dáme uvařit spolu s kmínem a solí. Cibuli také oloupeme, pokrájíme a zpěníme na oleji dozlatova. Ochutíme solí a kořením podle chuti. Dresink vytvoříme smícháním lučiny a mléka, dochutíme solí. Listy salátu opereme a poklademe jimi celý talíř. Uvařené brambory navrstvíme na salátové listy, posypeme osmaženou cibulkou a přelijme lučinovým dresinkem. Nakonec vše bohatě posypeme kukuřicí.

kukuřice

Kukuřičný čaj na snížení tlaku
50 g kukuřičných blizen kukuřičných palic, 1 l vody

Blizny povaříme asi 10 minut ve vodě a nálev slijeme. Užíváme denně 2 až 3 lžičky. Tento čaj pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu krevního cukru.


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 3/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2005
2/2005

Zákaznický magazín 1/2005
1/2005