www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 3/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*Kdyby zvířata mluvila...
*Paragrafy hezky zblízka
*Jižní Amerika z paluby
plachetnice

*Roztančená kuchyně
*Historie spotřebních
družstev

*"Nedej zahynouti nám,
ni budoucím"

*Víno budiž pochváleno
*Lunární kalendář na
září

*Až se příští léto zeptá
*Vitamín C
*Lunární kalendář na
říjen

*Královna slaví návrat
*Lunární kalendář na
listopad

*Naďa Konvalinková
*Kukuřice aneb indiánské
zrní

*Hrušky
*Dýně

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Víno budiž pochváleno
Réva vinná. Podivuhodná rostlina s dávnou minulostí – archeologové našli její semena pocházející dokonce již z konce třetihor! Je to jedna z nejstarších kulturních rostlin, kterou člověk intenzivně šlechtil do dnešních plodných, chutných, voňavých, moštových i stolních bílých i modrých odrůd. Je to rostlina skromná, ale citlivá, vyžaduje pouze teplejší polohu, dostatek slunce a vyhřátou půdu. Když se léto sklání k podzimu, předává své plody, které jsou vynikajícím ovocem, ale zároveň základem pro nápoj, který mnozí po právu nazývají božským.

víno

Hrozny (ovoce) mají velmi příznivé celkové účinky na organismus. Stolní hrozny mají poměrně nízkou energetickou hodnotu, v průměru 272 kJ na 100 g (65 kcal). Hrozen tvoří rozvětvená stopka nazývaná třapina a na ní jsou rozložené bobule. Slupka má rozmanitou barvu a uvnitř je vodnatá dužnina s 1-4 semeny. Ovšem především ty odrůdy vinné révy, které jsou pěstované pro produkci rozinek, jsou bezsemenné. Pecičky obsahují tuk a třísloviny a mají příznivý vliv na střevní peristaltiku. Slupka bobulí obsahuje z významnějších složek třísloviny, pektiny a barviva. Co možná nevíte – červená barva vína vzniká nakvašením slupek modrých odrůd, dužninu mívají i ony většinou bezbarvou.

Dužnina se skládá především z vody, dále obsahuje jednoduché cukry – glukózu a fruktózu, organické kyseliny a jejich soli – hlavně kyselinu jablečnou a vinnou. Zbytek tvoří pektinové látky, aminokyseliny, fermenty, barviva a minerální látky, jako je v první řadě draslík, fosfor, ale i železo a vápník. Vitamínů nemá víno mnoho - vitamín C je v 100 g plodů obsažen nejvíce 10 mg, dále je to vitamín A a B1 a B2.

Lékaři chválí hroznové víno za příznivý vliv na žaludeční sekreci, vyměšování, střevní peristaltiku a zlepšování činnosti jater. Je prokázáno, že hrozny mají kladný účinek i na zlepšení dýchání a srdeční činnosti, stejně jako na rozšiřování cév, jejich konzumování příznivě ovlivňuje i výměnu vody v těle, protože stimuluje činnost ledvin.

víno

Někteří lékaři proto doporučují hroznovou kúru, při níž se během 3 – 4 týdnů postupně zvyšují denní dávky z 250 až na 2 kg. Pomáhá zejména u žaludeční neurózy, zácpách, zánětech ledvin, zánětech průdušek, jaterních chorobách, urychluje rekonvalescenci po některých onemocněních. Ale pozor! Jednak by nad průběhem takové kúry měl bdít lékař a jednak je bohužel nepřístupná pro diabetiky!

Podobně jako hrozny čerstvé působí i sušené plody, tedy rozinky. Ty však mají pěti i vícenásobnou energetickou hodnotu. Jsou však velmi zdravé, a proto jsou velmi oblíbené jako součást obilných snídaní.

víno

A konečně víno, nápoj, který byl, představte si, známý už starým Egypťanům před více než 5000 lety. Na kresbách z hrobek faraonů je znázorněn sběr a lisování hroznů révy vinné, která byla zasvěcena bohu Osiridovi. Znali ho Sumerové, Babyloňané i Etruskové. Ve starém Řecku víno opatroval bůh Dionýsos a v Římské říši byl bohem vína Bakchus.

A staří Římané se také ve 3. století za vlády císaře Marca Aurelia Proba zasloužili o to, že se tato božská plodina začala pěstovat i na jihovýchodní Moravě. Hájkova kronika připomíná víno zaslané z Velké Moravy knížetem Svatoplukem do Čech knížeti Bořivojovi a o založení vinohradů kněžnou Ludmilou v okolí Mělníka. No a za Karla IV. byly do Čech dovezeny kvalitní odrůdy z Francie a Porýní a Praha tehdy byla centrem vinohradnictví se 700 ha vinic.

víno

Dnes se víno v Čechách pěstuje na jižních svazích Českého středohoří nad řekami Labe a Ohře – zejména v okolí Mělníka, Roudnice nad Labem, Litoměřic, Mostu, ale také Kutné Hory, Karlštejna a Prahy. Vína jsou tu voňavější, ale také kyselejší.

Převážná většina našich vinohradů je však soustředěna do tří tradičních jihomoravských oblastí, kterými jsou Znojemsko-mikulovská, Hustopečsko-hodonínská a Bzenecko-strážnická. Z tradičních odrůd jsou to z bílých vín Ryzlink rýnský a vlašský, Müller Thurgau, Tramín, Veltlínské zelené, Neuburské či Sauvignon, z modrých Frankovka, Svatovavřinecké, Burgundské či Portugalské. V posledních desetiletích se u nás zavádějí i nové odrůdy jako André či Cabernet-Sauvignon.

Že pití vína v mírných dávkách je pro zdravého člověka prospěšné, to už bylo dávno potvrzeno. Víno ničí ve střevním traktu některé škodlivé mikroorganismy a chrání střevní výstelku, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, žluči a tím zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje činnost ledvin, příznivě ovlivňuje duševní stav, působí kladně na metabolismus jódu, povzbuzuje dýchací centra a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Ale jak říká stará vinařská moudrost - víno je žádoucí třikrát ochutnat, ale jen jednou se napít!

víno

Kapitolou samou pro sebe pak může být jeho mnohými příznivci považován burčák, který už se objeví za pár týdnů. To je zkvašený révový mošt ve stadiu bouřlivého kvašení. Aby však konzumentům prospěl a neuškodil, je třeba ho pít zásadně čerstvý a stejně jako u ostatního vína s mírou!

(koř)

Jak dělíme vína
Bílá, červená a růžová vína (ta se vyrábějí z červených odrůd, která mají málo barviv nebo i z modrých bez nakvašování) se dále dělí na:
  • přírodní vína suchá, která neobsahují zbytky nezkvašeného cukru
  • přírodní vína sladká, která mají vyšší obsah alkoholu a zbytkového cukru
  • archivní vína jsou prvotřídní vína starších ročníků, která zrála v lahvích

    víno

  • šumivá vína se připravují z přírodních vín jejich sekundárním kvašením pod uzávěrem v lahvích nebo tancích
  • perlivá vína jsou uměle nasycená kysličníkem uhličitým
  • dezertní vína, která obsahují kromě révového vína i další složky jako alkohol, koření, cukr, extrakt z jiného ovoce a podobně
  • dezertní vína likérová, která nejsou tak sladká a obsahují navíc mošt, líh a složky vyrobené například z fíků, pomerančů a rozinek (např. Madeira, Sherry, Portské)
  • dezertní vína kořeněná, což jsou vermuty s přísadou alkoholu, koření a více či méně cukru
  • odrůdová vína, která jsou připravována pouze z jedné odrůdy (například Tramín)
  • známková vína mají ochrannou známku a jsou to zpravidla různé směsky se stabilnější jakostí a složením

  • cara
    © 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
    Realizace DELEX s.r.o.

    Zákaznický magazín 3/2005

     Starší vydání
    Zákaznický magazín 2/2005
    2/2005

    Zákaznický magazín 1/2005
    1/2005