V sychravé zimě nejvíce chutnají horké nápoje jako grog, punč, svařené víno, káva nebo horká čokoláda s přídavkem, ale mohou být i bez přídavku alkoholu. Zde jsme shromáždili několik receptů, jež vás letos zaručeně zahřejí.
Pravý nefalšovaný grog
150 ml vody, hřebíček Dle gusta, citronová kůra, celá skořice Dle gusta, 2 cl cukrového sirupu, 6 cl rumu Marshall
Vodu svaříme s kořením, smícháme se sirupem a přes sítko vlijeme do nahřátých sklenek. Dolijeme rumem a ihned podáváme.
Námořnický grog
Grog dostal jméno podle námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, což v hantýrce znamená rum ředěný vodou. Tento oblíbený nápoj připravíme smícháním rumu, citronové šťávy, hnědého cukru nebo medu, rozinek a skořice s horkou vodou. Grog servírujeme v silnostěnných sklenicích na nožce nebo ve skleněných hrníčcích. Můžete jej ozdobit nejen citronem, ale i plátkem pomeranče a skořicí.
Ananasový grog
0,25 l vody, 5 cl rumu Marshall, 150 g cukru, lžička vanilkového cukru Varoma, kolečko ananasu
Nejprve svaříme vodu s rumem a cukrem (obyčejným i vanilkovým). Poté vše přelijeme do sklenice přes kolečko ananasu a okamžitě servírujeme.
Odkud je punč?
Punč pochází z Indie, kde se původně pil jako místní alkoholický nápoj. Při jeho přípravě se používalo pěti výchozích surovin (destilát, čaj, cukr, ovocná šťáva, voda), a protože indické slovo "paňč" znamená pět, začalo se takto brzy přezdívat i tomuto nápoji.
Novoroční punč
750 ml slabého čaje Nový den, 200 g cukru, 3 pomeranče, 1 citron, 2 hřebíčky Dle gusta, celá skořice Dle gusta, 500 ml červeného vína Arie, 2 dl rumu Marshall
Připravíme si čaj, který nalijeme do velkého hrnce. Přidáme nastrouhanou kůru ze dvou pomerančů a z půlky citronu, skořici, hřebíček a to vše vaříme asi pět minut. Poté přelijeme sítkem do jiné nádoby, přidáme víno a opět zahřejeme k varu. Nakonec vše odstavíme, přidáme šťávu z pomerančů, citronu, rum a zamícháme. Podáváme ve vyhřátých sklenicích.
Svařené víno
Pro zahřátí i lahodnou chuť je svařené víno vítaným společníkem za chladných zimních večerů.
Medový svařák
0,2 litru vody, 2 pomeranče, 4 hřebíčky Dle gusta, 4 kuličky nového koření Dle gusta, celá skořice Dle gusta, 0,7 litru červeného vína Arie, 8 lžic medu
Vodu, veškeré koření a pomeranč pokrájený na plátky necháme na mírném ohni přejít varem. Poté sundáme z plotýnky a přidáme med. Vše necháme asi 30 minut uležet a poté přilijeme víno. Nápoj zahříváme a těsně před varem sundáme z ohně. Přecedíme a ihned podáváme. Ozdobit můžeme plátkem čerstvého pomeranče.
|