www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 4/2006
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Každá rada drahá
*České výrobky se ve
světě neztratí

*Lunární kalendář na
prosinec

*Horké nápoje pro studené
dny

*Tip pro vás: Mini mufoliny
*Lunární kalendář na
leden

*Bratislava
*Lunární kalendář na
únor

*Slovenská kuchyňa
*Minerální voda Mattoni
*Vánoční pečení s našimi
čtenáři

*Novinky v našich
obchodech

*Dort Silvestr
*Když se řekne: Silvestr
*Český betlém
v proměnách času

*Jak si užít vánoční
svátky

*Oslava Vánoc ve světě
*Říše snů Ivany Reginy
Kupcové–Sádlové

*Snadno a rychle... ale
prosím s rozumem

*Eva a Vašek: Přijměte
nás takové, jací jsme!


*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Horké nápoje pro studené dny
V sychravé zimě nejvíce chutnají horké nápoje jako grog, punč, svařené víno, káva nebo horká čokoláda s přídavkem, ale mohou být i bez přídavku alkoholu. Zde jsme shromáždili několik receptů, jež vás letos zaručeně zahřejí.

čaj

Pravý nefalšovaný grog
150 ml vody, hřebíček Dle gusta, citronová kůra, celá skořice Dle gusta, 2 cl cukrového sirupu, 6 cl rumu Marshall

Vodu svaříme s kořením, smícháme se sirupem a přes sítko vlijeme do nahřátých sklenek. Dolijeme rumem a ihned podáváme.

čaj

Námořnický grog
Grog dostal jméno podle námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, což v hantýrce znamená rum ředěný vodou. Tento oblíbený nápoj připravíme smícháním rumu, citronové šťávy, hnědého cukru nebo medu, rozinek a skořice s horkou vodou. Grog servírujeme v silnostěnných sklenicích na nožce nebo ve skleněných hrníčcích. Můžete jej ozdobit nejen citronem, ale i plátkem pomeranče a skořicí.

Ananasový grog
0,25 l vody, 5 cl rumu Marshall, 150 g cukru, lžička vanilkového cukru Varoma, kolečko ananasu

Nejprve svaříme vodu s rumem a cukrem (obyčejným i vanilkovým). Poté vše přelijeme do sklenice přes kolečko ananasu a okamžitě servírujeme.

Odkud je punč?
Punč pochází z Indie, kde se původně pil jako místní alkoholický nápoj. Při jeho přípravě se používalo pěti výchozích surovin (destilát, čaj, cukr, ovocná šťáva, voda), a protože indické slovo "paňč" znamená pět, začalo se takto brzy přezdívat i tomuto nápoji.

Novoroční punč
750 ml slabého čaje Nový den, 200 g cukru, 3 pomeranče, 1 citron, 2 hřebíčky Dle gusta, celá skořice Dle gusta, 500 ml červeného vína Arie, 2 dl rumu Marshall

čaj

Připravíme si čaj, který nalijeme do velkého hrnce. Přidáme nastrouhanou kůru ze dvou pomerančů a z půlky citronu, skořici, hřebíček a to vše vaříme asi pět minut. Poté přelijeme sítkem do jiné nádoby, přidáme víno a opět zahřejeme k varu. Nakonec vše odstavíme, přidáme šťávu z pomerančů, citronu, rum a zamícháme. Podáváme ve vyhřátých sklenicích.

Svařené víno
Pro zahřátí i lahodnou chuť je svařené víno vítaným společníkem za chladných zimních večerů.

Medový svařák
0,2 litru vody, 2 pomeranče, 4 hřebíčky Dle gusta, 4 kuličky nového koření Dle gusta, celá skořice Dle gusta, 0,7 litru červeného vína Arie, 8 lžic medu

Vodu, veškeré koření a pomeranč pokrájený na plátky necháme na mírném ohni přejít varem. Poté sundáme z plotýnky a přidáme med. Vše necháme asi 30 minut uležet a poté přilijeme víno. Nápoj zahříváme a těsně před varem sundáme z ohně. Přecedíme a ihned podáváme. Ozdobit můžeme plátkem čerstvého pomeranče.


cara
© 2001 - 2006 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 4/2006

 Starší vydání
Zákaznický magazín 2/2006
2/2006

Zákaznický magazín 1/2006
1/2006